Рішення
від 14.09.2020 по справі 343/1348/20
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/1348/20

Провадження №: 2/0343/555/20

Р І Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2020 року м. Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючого судді - Тураша В. А.,

секретаря - Лукань О.З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Долинського районного суду Івано-Франківської області в м.Долина справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Великотур`янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, суд -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка просить ухвалити рішення, яким визначити їй, ОСОБА_1 , додатковий строк, достатній для прийняття спадщини (не менше три місяці), яка відкрилась після смерті її батька, ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , з часу набуття рішенням законної сили.

Судові витрати залишити за нею.

Свої вимоги мотивує тим , що вона, ОСОБА_1 , народилася в с. Велика Тур`я Долинського району Івано-Франківської області, та являється дочкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

23 лютого 1978 року вона, ОСОБА_1 , зареєструвала шлюб з ОСОБА_4 , у зв`язку з чим змінила своє дівоче прізвище ОСОБА_1 на прізвище чоловіка ОСОБА_1 .

Після смерті її матері - ОСОБА_3 , спадщина не відкривалась, так як на день її смерті в домоволодінні залишився проживати батько - ОСОБА_2 , який відповідно ч.3 ст.1268 ЦК України являвся спадкоємцем, що постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, та вважався таким, що прийняв спадщину.

02.06.2020 року, після смерті батька, ОСОБА_2 , вона, як єдиний спадкоємець, що має намір прийняти спадщину, звернулась до Долинської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, але їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки вона пропустила встановлений законом строк для її прийняття.

У встановлений законом термін вона не оформляла свої спадкові права у зв`язку з тим, що після смерті батька, вона дуже важко хворіла, проходила медичні огляди та тривалий час знаходилась на стаціонарному лікуванні у медичному закладі, при цьому затрачала досить великі суми коштів на лікування. Крім того , виконуючи свій обов`язок по утриманню непрацездатного батька ОСОБА_2 , впродовж багатьох років до кінця його життя вона здійснювала догляд за ним, він проживав в її сім`ї, вона допомагала в закупівлі ліків, харчів, здійснила поховання. Фактично, вона без реєстрації, проживала разом з своїм батьком за адресою по АДРЕСА_1 .

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, хоч про час та місце розгляду справи були належним чином повідомлена судом, про що свідчить розписка (а.с.33). В Долинський районний суд поступила заява, згідно якої позивачка просить розгляд справи проводити у її відсутності, позовні вимоги підтримає, просить позов задоволити (а.с.37).

Представник відповідача Великотур?янської сільської ради в судове засідання не з"явився, хоч про час та місце слухання справи був належним чином повідомлений судом , про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.36 ) . В Долинським районний суд поступила заява, згідно якої представник відповідача просить розгляд справи проводити у їх відсутності, та не заперечують проти задоволення позовних вимог (а.с.35 ).

Суд, дослідивши здобуті та перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності вважає, що в матеріалах справи є достатньо даних для її вирішення. Позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступного:

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 78 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

У відповідності до вимог ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Ст. 1270 даного Кодексу встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається з роз`яснень, викладених в п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 від 08.09.2017 року (а.с.11).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина за Законом.

Позивачка ОСОБА_1 , як дитина спадкодавця, у першу чергу має право на спадкування за законом.

Родинні відносини між ОСОБА_2 та позивачкою ОСОБА_1 підтверджується копією повторного свідоцтва про народження ОСОБА_7 , НОМЕР_2 від 24.07.2003р. де в графі батько записаний - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_3 (а.с.8), копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 23.02.1978р., з якого вбачається що ОСОБА_7 , після укладення шлюбу з ОСОБА_4 , присвоєно прізвище ОСОБА_4

Як вбачається з Витягу зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № витягу:60402573 від 02.06.2020 року, відсутні будь-які відомості про заведення спадкової справи щодо майна ОСОБА_2 (а.с.12)

Як встановлено в судовому засіданні, позивачці ОСОБА_1 , відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском строку на прийняття спадщини.

ОСОБА_1 , зазначила, що вона пропустила строк для прийняття спадщини, з тих причин, що після смерті батька, вона дуже важко хворіла, проходила медичні огляди та тривалий час знаходилась на стаціонарному лікуванні у медичному закладі, при цьому затрачала досить великі суми коштів на лікування.

Згідно наявної в матеріалах справи медичної документації ОСОБА_1 має ряд захворювань (а.с.16), постійно проходить дослідження з приводу захворювань щитоподібної залози та посттромботичної хвороби лівої нижньої кінцівки (а.с.17,18).

Надаючи оцінку наявним в матеріалах справи письмовим доказом та поясненням викладених позивачкою в позовній заяві, суд виходить з того, що наявність у ОСОБА_1 , захворювань, а також проходження нею після смерті батька лікування, безумовно призводить до таких наслідків, як обмеження життєдіяльності, зниження здатності спілкування з оточуючими, порушення можливості виконувати соціальні ролі.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивачка ОСОБА_1 за станом свого здоров`я мала об`єктивні перешкоди для вчасного звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, а тому суд визнає ці обставини поважними.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок викладений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

У відповідності до положень ст.ст.13, 81, 83 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Суд розглядає справу дотримуючись принципів змагальності і диспозитивності цивільного судочинства, оцінюючи докази у справі у їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням згідно ст. 229 ЦПК України, захищаючи порушені, невизнані або оспорюванні права, свободи чи інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб згідно ст. 2 ЦПК України.

При розгляді даної справи предмет доказування доведений позивачкою відповідними доказами, при чому, їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, що вони є належними, допустимими та достовірними як кожний окремо, так і у взаємному зв`язку у їх сукупності.

Зважаючи на ці обставини та беручи до уваги те, що спадщина після смерті ОСОБА_2 , ніким не прийнята, позивачка захистити своє порушене право в інший спосіб, крім як звернутися до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, не може, суд вважає за необхідним позов задоволити та визначити позивачці додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, тривалістю три місяці, після вступу рішення в законну силу.

На підставі ст.ст. 1269,1270, 1272 ЦК України, керуючись статтями ст.ст.4, 10, 13, 76-81, 83, 95, 200, 206, 247,258,259,263-265,268,272,273,354,355 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Великотур`янської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задоволити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подачі нею заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 терміном 3 (три) місяці після вступу рішення в законну силу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Долинський районний суд Івано-Франківської області.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивачка : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , жителька АДРЕСА_2 .

Відповідач: Великотур`янська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області 77510 с.Велика Тур?я Долинського району Івано-Франківської області , код ЄДРПОУ 04355881.

Суддя Долинського районного суду В. А. Тураш

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91505847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —343/1348/20

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Тураш В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні