Рішення
від 14.09.2020 по справі 344/3226/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/3226/20

Провадження № 2/344/2024/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2020 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого-судді Татарінової О.А.,

секретаря Кондратів Х.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області про визнання незаконним та скасування наказу, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з зазначеним позовом до Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області про визнання незаконним та скасування наказу. В обгрунтування позову зазначила, що перебуває у трудових відносинах з відповідачем, а саме працює на посаді лікаря-невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу стаціонару КНП Калуська ЦРЛ . Наказом генерального директора від 28.11.2019 № 353 Про дисциплінарне стягнення їй оголошено догану за порушення вимоги посадової інструкції лікаря-невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу, наказу МОЗ від 03.08.2012 № 602 Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при ішемічному інсульті . Вважає накладення на неї такого дисциплінарного стягнення незаконним, оскільки спірний наказ прийнято без урахування письмових пояснень позивачки. Наказ не містить посилання на пункти посадової інструкції та/або МОЗ від 03.08.2012 № 602 Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при ішемічному інсульті , які нею порушено. Комісія по трудових спорах визнала неправомірним накладення на позивачку дисциплінарного стягнення, та рішенням, яке оформлено протоколом від 10.12.2019, рекомендувала директору КНП Калуської ЦРЛ Красійчуку І.О. розглянути питання про відміну вищевказаного дисциплінарного стягнення. Однак дисциплінарне стягнення не знято, а тому позивачка звернулась до суду за захистом своїх прав.

Відповідач у встановлений судом в ухвалі строк відзив на позов не подав.

Позивач в судовому засіданні просила позовні вимоги задовольнити з підстав наведених в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні просила відмовити в задоволенні позову, оскільки позивачка без проведення нейровізуалізації призначила антитромбоцитнарну терапію, що є порушенням вимог п.2.1.2.3 наказу МОЗ від 03.08.2012 року № 602 та порушила п.2.3 Посадової інструкції лікаря-невролога по експресній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу стаціонару КНП Калуська ЦРЛ від 18.09.2019 року.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного судочинства.

Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі представлених сторонами доказів.

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 працює в Комунальному підприємстві "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області на посаді лікаря-невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу стаціонару.

Відповідно до пункту 2.3 Посадової інструкції лікаря-невролога по експресній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу стаціонару КНП Калуська ЦРЛ від 18.09.2019 року лікар-невролог по експресній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу проводить ургентну госпіталізацію пацієнтів та забезпечує надання їм невідкладної медичної допомоги.

Згідно п. 2.21 зазначеної вище Посадової інструкції в обов`язки лікаря-невролога по експресній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу входить приймати участь в прийомі хворих, що поступають у відділення під час його роботи, оглядати хворих, призначати необхідні лікувально-діагностичні заходи і робити відповідні записи в медичній картці; п.2.22 керувати роботою підпорядкованого середнього медичного персоналу; п. 4.2. лікар-невролог несе відповідальність за всі випадки несвоєчасної, неправильної чи недостатньої діагностики і лікування ним курованих хворих (а.с.5-12).

Згідно наказу Генерального директора КНП Калуська ЦРЛ Красійчука І. про дисциплінарне стягнення від 28.11.2019 року №353 за порушення вимоги посадової інструкції лікаря-невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу, наказу МОЗ від 03.08.2012 № 602 Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при ішемічному інсульті лікарем-неврологом неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу ОСОБА_1 оголошено догану (а.с.13).

Згідно зі статтею 139 КЗпП України працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Відповідно до ст. 147 КЗпП України дисциплінарне стягнення у вигляді догани застосовується власником до працівника за порушення трудової дисципліни.

Порушенням трудової дисципліни є невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов`язків, що проявилися в порушенні: правил внутрішнього трудового розпорядку; посадових інструкцій; положень, наказів та розпоряджень власника, якщо вони мають законний характер.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 29 травня 2019 року у справі № 452/970/17 (провадження № 14-157цс19) зроблено висновок, що роботодавець не може ставити у вину працівникові та притягати його до дисциплінарної відповідальності у випадку невиконання обов`язків, які не обумовлені трудовим договором і про які працівник не був проінформований належним чином .

Підставою для накладення дисциплінарного стягнення було засідання клініко-експертної комісії Калуської ЦРЛ від 01.11.2019 року, проведене на підставі наказу головного лікаря Калуської ЦРЛ від 25.10.2019 року №315 (Скарга ОСОБА_3 )

Згідно п.1.1.протоколу засідання клініко-експертної комісії Калуської ЦРЛ від 01.11.2019 року відзначено, що черговий лікар невролог ОСОБА_4 призначила перелік обстежень пацієнтці з ГРМК відповідно до вимог наказу МОЗ від 03.08.2012 року №602 Уніфікований клінічний протокол медичної допомоги ішемічний інсульт (екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована) медична допомога, медична реабілітація); згідно п.1.2. не доповіла старшому лікарю зміни О.Вірсті про неможливість виклику лаборанта СКТ, не вжила будь яких інших управлінських заходів для забезпечення проведення СКТ, а обмежилась виключно фіксуванням даної ситуації в медичній документації, тим самим порушила вимоги Посадової інструкції лікаря невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу; згідно п.1.3 без проведення нейровізуалізації призначила антитромбоцитнарну терапію, що є порушенням вимог наказу МОЗ від 03.08.2012 року № 602 Уніфікований клінічний протокол медичної допомоги ішемічний інсульт (екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована) медична допомога, медична реабілітація).

Згідно ч.2 протоколу засідання клініко-експертної комісії Калуської ЦРЛ від 01.11.2019 року комісія схильна думати, що свідчення ОСОБА_1 про те, що вона дала розпорядження черговій медичній сестрі відділення ЕНМД Н.Дакус проінформувати чергового терапевта О.Вірсту про неможливість викликати лаборанта СКТ є завідомо неправдивими, та свідчать про її низькі морально-етичні якості (а.с.15-17)

Відповідно до ст.149 КзпП України до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

05.11.2019 року ОСОБА_1 генеральному директору КНП Калуська ЦРЛ була написана пояснююча записка.

Як вбачається з наказу про оголошення догани, всупереч вимогам трудового законодавства у ньому не зазначено пункти посадової інструкції лікаря-невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу, наказу МОЗ від 03.08.2012 № 602 Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при ішемічному інсульті які порушені лікарем-неврологом неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 141 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган повинен правильно організувати працю працівників, створювати умови для зростання продуктивності праці, забезпечувати трудову і виробничу дисципліну, неухильно додержувати законодавства про працю і правил охорони праці, уважно ставитися до потреб і запитів працівників, поліпшувати умови їх праці та побуту.

Згідно ст. ст. 147, 148 КЗпП України, за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення. Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Виходячи з правової природи інституту дисциплінарної відповідальності про притягнення працівника до даного виду відповідальності, у разі заперечення ним вчинення дисциплінарного проступку роботодавець повинен довести факти невиконання чи неналежного виконання покладених на працівника трудових обов`язків, з`ясувати усі обставини вчинення проступку, в тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника, яке є однією з важливих форм гарантій, наданих порушнику, для захисту своїх законних прав та інтересів, направлених проти безпідставного застосування стягнення.

До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, а також обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника. Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку (ст. 149 КЗпП України).

Правова оцінка дисциплінарного проступку проводиться на підставі з`ясування всіх обставин його вчинення, у тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника.

05.11.2019 року ОСОБА_1 генеральному директору КНП Калуська ЦРЛ була написана пояснююча записка, однак при оголошенні догани, роботодавець не врахував письмове пояснення позивачки від 05.11.2019 рок (а.с.23)

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 23 січня 2019 року в справі № 572/1644/17-ц (провадження № 61-42575св18) зроблено висновок, що порушенням трудової дисципліни визнається невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов`язків, тобто для правомірного накладення дисциплінарного стягнення роботодавцем необхідна наявність сукупності таких умов: порушення має стосуватися лише тих обов`язків, які є складовими трудової функції працівника чи випливають з правил внутрішнього трудового розпорядку. Невиконання чи неналежне виконання працівником трудових обов`язків має бути винним, скоєним без поважних причин умисно або з необережності .

Згідно протоколу засідання комісії трудових спорів КНП Калуська ЦРЛ від 10.12.2019 року комісія КТС ознайомилася з Локальним протоколом КНП Калуська ЦРЛ, який діє на основі наказу від 01.08.2017р. №217 Про затвердження локальних клінічних протоколів за спеціальністю Неврологія , а також заслухавши лікаря ОСОБА_1 , в.о.завідувача неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу КНП Калуська ЦРЛ Кадоб`янського І.І., розглянувши посадову інструкцію лікаря-невролога ОСОБА_1 - де не вказано у розділі Обов`язки зобов`язання доповідати черговому лікарю відділення НЕМД , про ситуацію щодо не спроможності, чергового персоналу відділення НЕМД виклику ургентних спеціалістів- не знайшла порушення вимог Посадової інструкції лікаря-невролога і наказу МОЗ України від 03.08.2012року № 602. Лікар ОСОБА_4 провела МРТ ГМ ;у термін обумовлений наказом МОЗ № 602 до 24 годин, що підтверджено записами і висновком в медичній карті стаціонарної хворої ОСОБА_7 № 9452. Зазначено, що скарги прописані в заяві, скаржниці ОСОБА_3 є частково не правдиві. МРТ ГМ ОСОБА_7 проводилося 18.10.2019р. о 08год 40хв зранку і по тій причині ОСОБА_3 , пише, недостовірну, інформацію, що у неї зайняло майже цілий день, щоб зробити МРТ і виписати бабці потрібні ліки . Хвора ОСОБА_7 була мешканкою міста і по тій причині забезпечувалася лікарськими засобами і медичними виробами з резерву неврологічного відділення, окрім двох лікарських засобів, які придбала родина. Підсумовуючи все вище сказане, КТС, розглянувши заяву ОСОБА_1 - лікар-невролог неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу КНП Калуська ЦРЛ про порушення трудового законодавства, дійшла висновку, що жодних порушень лікарем неврологом ОСОБА_1 допущено не було. Головою КТС Кущаком Я.В. поставлено на голосування членам комісії КТС питання, про рекомендацію адміністрації КНП Калуської ЦРЛ зняття дисциплінарного стягнення, у вигляді догани, лікарю-неврологу ОСОБА_1 . На підставі висновку: комісія КТС визнала неправомірність адміністрації КНП Калуської ЦРЛ накладення дисциплінарного стягнення у вигляді догани лікарю- неврологу ОСОБА_1 . Рекомендувано генеральному директору КРІП Калуської ЦРЛ Красійчуку І. О. розглянути питання про відміну дисциплінарного стягнення, у вигляді догани, лікарю-неврологу неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу КНП Калуська ЦРЛ ОСОБА_1 (а.с.18-22).

Не зважаючи на рекомендації комісії трудових спорів КНП Калуська ЦРЛ від 10.12.2019 дисциплінарне стягнення не знято, а тому позивач звернулась до суду за захистом своїх прав.

Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов`язків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов`язків; вина працівника; наявність причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов`язків.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Саме на роботодавця покладається обов`язок надати докази фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, за яких вчинено проступок. Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена вина, як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни. При відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності (висновок Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, викладений у постанові від 16 травня 2018 року у справі № 712/6576/17 та постанові Великої Палати Верховного Суду від 29 травня 2019 року у справі № 452/970/17).

З протоколу засідання комісії трудових спорів КНП Калуська ЦРЛ від 10.12.2019 року вбачається, що в посадовій інструкції сестри медичної чергового відділення НЕМД Дакус Н.Є. у р.2 "завдання та обов"язки" п.2.1 прописано "Під керівництвом лікаря,або самостійно здійснює професійну діяльність за своїм напрямом роботи відповідно до Положення про відділення НЕМД; п.2.8 "Здійснює, за вказівкою лікаря, виклик консультантів та лаборантів у відділення. У разі затримки термінових консультацій сповіщає про це чергового лікаря відділення НЕМД для прийняття відповідних заходів".

Суд вважає,що дисциплінарне стягнення у вигляді догани відповідно до наказу "Про дисциплінарне стягнення" Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області від 28.11.2019 року №353 до позивача застосовано неправомірно, оскільки відповідно до посадової інструкції лікаря-невролога ОСОБА_1 не передбачено обов"язку доповідати старшому лікарю зміни відділення НЕМД про неможливість виклику лаборанта, оскільки такий обов"язок відповідно до інструкції сестри медичної чергового відділення НЕМД покладено на медичну сестру чергового відділення лікарні.

Посилання представника відповідача на порушенням позивачкою вимог п.2.1.2.3 наказу МОЗ від 03.08.2012 року № 602 суд не приймає до уваги, оскільки п.2.1.2.3 наказу МОЗ від 03.08.2012 року № 602 не містить заборони на призначення ацетилсаліцилової кислоти або іншої антитромбоцитарної терапії до проведення нейровізуалізації. Призначення ацетилсаліцилової кислоти або іншої антитромбоцитарної терапії до проведення нейровізуалізації не рекомендовано, а тому лікар на власний розсуд визначає призначення антитромбоцитарної терапії хворому.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що відповідачем не доведено факту порушення вимог посадової інструкції лікаря-невролога по екстреній медичній допомозі неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу, наказу МОЗ від 03.08.2012 № 602 Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при ішемічному інсульті лікарем-неврологом неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу ОСОБА_1 за які на неї було накладено дисциплінарне стягнення, встановлення і доведення яких з боку роботодавця є обов`язковим, а тому суд вважає, що слід визнати незаконним та скасувати наказ "Про дисциплінарне стягнення" Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області від 28.11.2019 року №353 про оголошення догани лікарю-неврологу неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, стягненню з відповідача також підлягає судовий збір в розмірі 840,80 грн.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 259, 263, 265, ЦПК України,ст.ст. 139, 141, 147, 148, 149, 150, 232, 233 КЗпП України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області про визнання незаконним та скасування наказу - задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати наказ "Про дисциплінарне стягнення" Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області від 28.11.2019 року №353 про оголошення догани лікарю-неврологу неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу ОСОБА_1 .

Стягнути з Комунального підприємства "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області , місцезнаходження: м. Калуш, Івано-Франківська обл., вул. Медична, 6, код ЄДРПОУ 33578224, на користь ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 судовий збір в розмірі 840 гривень 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_4 , яка зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1

Відповідач: Комунальне підприємство "Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області , місцезнаходження: м. Калуш, Івано-Франківська обл., вул. Медична, 6, код ЄДРПОУ 33578224

Суддя Татарінова О.А.

Повний текст рішення складено 14 вересня 2020 року

Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91505930
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —344/3226/20

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Рішення від 11.09.2020

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні