Рішення
від 11.09.2020 по справі 529/578/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/578/20

Провадження № 2/529/169/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

11 вересня 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Петренко Л.Є.

при секретарі Бурлизі Н.Л.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області Шимка Олександр Іванович, про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Великі Будища Диканського району Полтавської області помер чоловік позивачки - ОСОБА_4 , після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. "А-1", літньої кухні літ. "Б,б", сараїв літ. "В", "в", гаража літ. "Г", вбиральні літ "Д", огорожі № 1, яке розташоване по АДРЕСА_1 .

Вказуючи на те, що через відсутність правовстановлюючих документів на вказане нерухоме майно позивач позбавлена можливості нотаріально оформити право власності на неї, позивач звернулася до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.

В підготовче засідання позивач не з`явилася, однак на адресу суду подала заяву про підтримання позовних вимог та просила суд розгляд справи по суті провести у її відсутність в підготовчому засіданні з огляду на визнання відповідачем позову.

Представник відповідача Великобудищанської сільської ради Диканського району в підготовче засідання не з`явився, але вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Третя особа - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області Шимка О.І. в підготовче засідання не з`явився, а подав суду письмове пояснення щодо позову, в якому вказав, що заперечень проти задоволення позову не має, при винесенні рішення покладається на розсуд суду та просить розглянути справу без його участі.

Треті особи, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилися, а кожен з них надав суду письмову заяву про відсутність заперечень проти задоволення позову та розгляд справи без їхньої участі.

Враховуючи те, що позивач позов підтримала, відповідачем було подано відзив на позов, у якому він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, треті особи у своїх письмових поясненнях зазначили про відсутність заперечень щодо заявленого позову, судом розгляд справи по суті було проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши документи справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , залишилося спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння.

Відповідно до листа виданого ПП Полтавським бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор" від 30.06.2020 року встановлено, що реєстрація права власності на будинок, який розташований в АДРЕСА_1 не проводилася.

Відповідно до технічного паспорта виготовленого станом на 25.06.2020 року приватним підприємством Полтавське Бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", вказане будинковолодіння складається житлового будинку позначеного літ. "А-1", літньої кухні літ. "Б,б", сараїв літ. "В", "в", гаража літ. "Г", вбиральні літ "Д", огорожі № 1, яке розташоване по АДРЕСА_1 .

Як вбачається з матеріалів справи, нині померлий ОСОБА_4 постійно проживав у вказаному домоволодінні, а також володів, користувався, розпоряджався ним як власник.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі ч. 1 ст. 316 та ст. 328 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Як вбачається з повідомлення про відмову у вчиненні нотаріальної дії, винесеної приватним нотаріусом - Шимкою О.І. від 21.07.2020 року, що після смерті ОСОБА_4 за заявою ОСОБА_1 була заведена спадкова справа за № 100/2019.

Судом встановлено, що померлий ОСОБА_4 та позивач дійсно були подружжям і так як після смерті чоловіка позивач не подала заяву про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України вона є такою, що прийняла спадщину після смерті свого чоловіка у вигляді вказаного вище майна.

Крім цього, як вбачається із наявних у матеріалах справи заяв адресованих приватному нотаріусу від третіх осіб - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , останні відмовилися від спадкового майна на користь позивача - своєї матері ОСОБА_1 .

Так, під час оформлення права власності на спадкове майно у вигляді будинковолодіння було виявлено відсутність правовстановлюючого документу на це майно.

Оскільки, було виявлено відсутність правовстановлюючих документів на вказане будинковолодіння за померлим, однак, вказане вище майно є спадковим, тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачем слід визнати в порядку спадкування право власності на вказане спадкове майно з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 316-318, 1216-1218, 1220-1223, 1225, 1258, 1261, 1268-1270 ЦК України, ст. ст. 10, 12, 17, 81, 89, 200 ч. 3, 206 ч. 4, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , (проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, (місцезнаходження с. Великі Будища Диканського району Полтавської області, вул. Юрія Кононенка, 31, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21045946), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги - ОСОБА_2 , (проживає в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ), ОСОБА_3 , (проживає в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ), приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області Шимка Олександр Іванович, (місце знаходження АДРЕСА_3, ідентифікаційний код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. "А-1", літньої кухні літ. "Б,б", сараїв літ. "В", "в", гаража літ. "Г", вбиральні літ. "Д", огорожі № 1, яке розташоване по АДРЕСА_1 , як за спадкоємцем такого майна після померлого чоловіка ОСОБА_4 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий Л.Є. Петренко

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91507983
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/578/20

Рішення від 11.09.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 18.08.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні