Ухвала
від 14.09.2020 по справі 641/6505/20
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 1-кс/641/1858/2020 Справа № 641/6505/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2020 року м. Харків

Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

заучастю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,

дізнавача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні суду в м. Харкові клопотання дізнавача - інспектора СД Слобідського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , про обшук у кримінальному провадженні (проступку), внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020225540000198від 12.08.2020року,за ознакамискладу кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1 ст.310КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Комінтернівського районного суду м. Харкова надійшло клопотання дізнавача - інспектора СД Слобідського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , в якому дізнавач просить надати дозвіл дізнавачу -інспектору секторудізнання Слобідськоговідділу поліціїГУ Національноїполіції вХарківській областістаршому лейтенантуполіції ОСОБА_3 ,прокурору Слобідськоговідділу Харківськоїмісцевої прокуратури№ 5 ОСОБА_4 напроведення обшукудомоволодіння,в місцяхгосподарсько-побутовогопризначення (сараї,коморі,гаражі,погребу)та прилеглійтериторії заадресою: АДРЕСА_1 ,де зареєстрованийта фактичномешкає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,1/2спільна часткабудинку направі приватноївласності належить ОСОБА_6 ,та 1/2спільна часткабудинку направі приватноївласності належить ОСОБА_7 ,з метоювідшукування (виявлення)та вилученнянаркотичних засобів,психотропних речовин,їх аналогів,прекурсорів,які зберігаютьсябез передбаченогозаконом дозволу,інших речейта предметівпристосованих дляїх виготовлення,вживання тафасування (пакетидля пакування,ваги,тарілки,миски таін.),залишків речовинта предметівякі залишилисьвнаслідок виготовлення,вживання наркотичнихзасобів тапсихотропних речовин,або рослиниснотворного макучи конопель,які маютьсуттєве значеннядля подальшогорозслідування кримінальногоправопорушення вякості доказів.

У судовому засіданні дізнавач ОСОБА_3 клопотання підтримала, просить його задовольнити. Додатково пояснила, що сектором дізнання Слобідського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню, відомості про кримінальне правопорушення - проступок у якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020225540000198 від 12.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч. 1 ст. 310 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що 11.08.2020 до Слобідського ВП ГУ НП в Харківській області надійшла заява від ОСОБА_8 з приводу того, що особа, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на території приватного домоволодіння вирощує коноплі. Дані матеріали зареєстровані в ЄО № 19428 від 11.08.2020.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_8 , вказав на те, що на інтернет-сайті «OLX» знайшов оголошення про продаж будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та в ході перегляду даного будинку побачив, що на території приватного домоволодіння чоловік, який показував будинок та який представився як ОСОБА_9 , вирощує коноплі.

З метою перевірки вказаного факту було допитано свідків, які також оглядали вищезазначений будинок, а саме свідка ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , та які підтвердили те, що чоловік на ім`я ОСОБА_9 , який показував будинок, вирощує на території приватного домоволодіння коноплі.

Встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , дійсно проживає та зареєстрований чоловік на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Харкова, громадянин України.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 220825969 1/2 частина будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , та 1/2 частина зазначеного будинку на праві приватної власності належить ОСОБА_7 . Ступінь зв`язків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 встановити не представляється можливим, так як спроби їх встановити можуть розкрити наміри працівників поліції щодо проведення обшуку.

ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 перевірено за Єдиним Реєстром Адвокатів України та по списку народних депутатів України на офіційному сайті ВР України та до вказаних категорій зазначені особи не відноситься.

Дізнавач зазначає, що у органів досудового розслідування є достатні підстави вважати, що у домоволодінні, в місцях господарсько-побутового призначення (сарай, комора, гараж, погреб) та прилеглій території за адресою: АДРЕСА_1 , де зареєстрований та фактично мешкає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , можуть знаходитись наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги, прекурсори, або рослини маку чи конопель, інші речі та предмети пристосовані для їх виготовлення, вживання та фасування (пакети для пакування, ваги, тарілки, миски та ін..), або залишки речовин та предметів, які залишились внаслідок виготовлення та вживання наркотичних засобів або психотропних речовин.

Враховуючи, що наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги, прекурсори, або рослини маку чи конопель, інші речі та предмети пристосовані для їх виготовлення, вживання та фасування (пакети для пакування, ваги, тарілки, миски та ін..), або залишки речовин та предметів які залишились внаслідок виготовлення та вживання наркотичних засобів або психотропних речовин, які можливо зберігаються за адресою: АДРЕСА_1 , відносяться до категорії предметів та речовин вилучених з обігу, перевірити факт наявності (зберігання) їх за вказаною адресою в інший спосіб або шляхом проведення інших слідчих дій, ніж проведення обшуку, не представляється можливим.

Розглянувши клопотання, дослідивши докази, надані в його обґрунтування, вислухавши пояснення дізнавача, слідчий суддя зазначає наступне.

Відповідно до статті 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Статтею 13 КПК України встановлено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Відповідно до ч.ч.1 - 3, 5 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно зі ст. 12 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до таблиці I Переліку, допускається лише в цілях, передбачених статтями 15, 19 та 20 цього Закону.

Згідно переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. № 770, рослини роду коноплі (Cannabis) -рослини будь-якого виду роду канабіс, включені до таблиці I Переліку.

Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, 12.08.2020 року в реєстр внесено відомості про кримінальне правопорушення № 12020225540000198, вчинене за ознаками проступку, передбаченого ч. 1 ст.310 КК України.

Досудове розслідування проводиться за фактом вирощування коноплі за адресою: АДРЕСА_1 , повідомленим 11.08.2020 року фізичною особою ОСОБА_8 .

Згідно з протоколами допиту свідків від 12.08.2020 року, 14.08.2020 року, 20.08.2020 року свідки ОСОБА_8 , ОСОБА_11 та ОСОБА_10 вказують на вирощування та зберігання фізичною особою на ім`я ОСОБА_9 на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , кущів конопель.

Відповідно до відомостей відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУДМС в Харківській області від 19.08.2020 року, за адресою: АДРЕСА_1 , з 29.12.1999 року зареєстровано місце проживання ОСОБА_5 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 19.08.2020 року житловий будинок з прибудовами літ. А-1, загальною площею 50,70кв.м., житловою площею 33кв.м., житловий будинок з прибудовами літ. З-1, загальною площею 93,10кв.м., житловою площею 58кв.м. та надвірні при них: дворовий водопровід № 2, огорожа № 4-10, за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві спільної часткової власності ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Відповідно до листа Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 09.09.2020 року земельна ділянка з кадастровим номером 6310136900:05:008:0005 за адресою: АДРЕСА_1 , відноситься до земель комунальної форми власності з цільовим призначенням " для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських бу4дівель і споруд (присадибна ділянка)" категорії "землі житлової та громадської забудови".

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 31.08.2020 року у реєстрі відсутні відомості про право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6310136900:05:008:0005 .

З урахуванням системного аналізу зазначених вище норм та матеріалів клопотання, слідчий суддя зауважує, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Таким чином, виходячи з вимог ст. 234 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя вчинення кримінального правопорушення та майна, яке було здобуто в результаті його вчинення, а також встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що клопотання дізнавача - інспектора СД Слобідського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , про обшук у кримінальному провадженні (проступку), внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020225540000198від 12.08.2020 року,за ознакамискладу кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1 ст.310ККУкраїни, підлягає задоволенню в частині проведення обшуку прилеглої до будинку території - земельної ділянки з кадастровим номером 6310136900:05:008:0005.

Щодо проведенняобшуку удомоволодінні,в місцяхгосподарсько-побутовогопризначення за адресою: АДРЕСА_1 , то ухвалою слідчого судді Комінтернівського районного суду м. Харкова від 26.08.2020 року вже надано дозвіл на обшук вказаного домоволодіння, строк дії ухвали на теперішній час не сплинув.

З витягуз Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12020225540000198від 12.08.2020 року вбачається, що досудове розслідування здійснюється дізнавачем ОСОБА_3 , прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , а тому дозвіл на обшук надається вказаним особам.

Вирішуючи питання про надання дозволу на проведення обшуку, слідчий суддя також враховує, що при наданні дозволу на проведення обшуку буде дотримано право на повагу до власності і цілі обшуку є пропорційними обмеженню конституційного права на недоторканість житла і іншого володіння особи.

Керуючись вимогами статей 234, 235, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання дізнавача - інспектора СД Слобідського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , про обшук у кримінальному провадженні (проступку), внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020225540000198від 12.08.2020 року,за ознакамискладу кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1 ст.310ККУкраїни, задовольнити частково.

Надати дозвіл дізнавачу - інспектору сектору дізнання Слобідського відділу поліції ГУ Національної поліції в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 , на проведення обшуку прилеглої до житлового будинку з прибудовами літ. А-1, загальною площею 50,70кв.м., житловою площею 33кв.м., житлового будинку з прибудовами літ. З-1, загальною площею 93,10кв.м., житловою площею 58кв.м. та надвірні при них: дворовий водопровід № 2, огорожа № 4-10, за адресою: АДРЕСА_1 ,що належатьна правіспільної частковоївласності ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , де зареєстрований та фактично мешкає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , території - земельної ділянки з кадастровим номером 6310136900:05:008:0005, яка відноситься до земель комунальної форми власності, з метою відшукування (виявлення) та вилучення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, які зберігаються без передбаченого законом дозволу, інших речей та предметів пристосованих для їх виготовлення, вживання та фасування (пакети для пакування, ваги, тарілки, миски та ін.), залишків речовин та предметів, які залишились внаслідок виготовлення, вживання наркотичних засобів та психотропних речовин, або рослини снотворного маку чи конопель, які мають суттєве значення для подальшого розслідування кримінального правопорушення в якості доказів.

В решті клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Дана ухваланадає правона проведенняобшуку лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91509568
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —641/6505/20

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні