Ухвала
від 09.09.2020 по справі 910/1405/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

09.09.2020Справа № 910/1405/14

За заявою Державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)

про затвердження мирової угоди

у справі №910/1405/14

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" в особі ліквідатора Демчана О.І.

до Публічного акціонерного товариства "Державна продовольча-зернова корпорація України"

про зобов`язання вчинити дії

в межах справи № 910/1405/14

за заявою Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд"

про банкрутство

суддя Мандичев Д.В.

секретар судового засідання Судак С.С.

Представники сторін:

Від позивача -Демчан О.І.

Від відповідача -Махиніч Н.В.

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Господарського суду міста Києва перебувала справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" в особі ліквідатора Демчана О.І. до Публічного акціонерного товариства "Державна продовольча-зернова корпорація України" про зобов`язання вчинити дії, що розглядалась в межах справи №910/1405/14 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.06.2019 задоволено заяву ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" арбітражного керуючого Демчана О.І. до Публічного акціонерного товариства "Державна продовольча-зернова корпорація України" про зобов`язання вчинити дії, що розглядається в межах справи №910/1405/14. Зобов`язано Публічне акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (01003, м.Київ, вул. Саксаганського, 1; ідентифікаційний код 37243279) передати за актом приймання-передачі ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" (04050, м.Київ, вул. Мельникова, буд. 12, ідентифікаційний код 33307354) арбітражному керуючому Демчану Олександру Івновичу (свідоцтво №1732 від 11.11.2015; 08133, Київська обл., м. Вишневе, вул Першотравнева, 23-Б, оф. 54; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) майно (відповідно до переліку) загальною вартістю 675 165,15 грн., яке Публічне акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (01033, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 1; ідентифікаційний код 37243279) отримало від Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд) за умовами договору купівлі продажу №10-14-2рп від 24.07.2013.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 04.12.2019 апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.06.2019 у справі №910/1405/14 зилешно без змін.

Постановою Верховного Суду від 03.03.2020 касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.06.2019 у справі №910/1405/14 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 04.12.2019 залишено без змін.

Через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надійшла заява про затвердження мирової угоди, укладеної між сторонами в процесі виконання рішення.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.08.2020 розгляд справи призначено у судовому засіданні на 09.09.2020.

У судовому засіданні, суд, розглянувши заяву Державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про затвердження Мирової угоди від 30.07.2020 року, укладеної між Товариством з обмеженою відповідальністю Хліб Інвестбуд в особі ліквідатора Демчана Олександра Івановича та Акціонерним товариством Державна продовольчо-зернова корпорація України в процесі виконання рішення суду в справі №910/1405/14, зазначає наступне.

Частиною 7 статті 46 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до частини 1 статті 19 Закону України "Про виконавче провадження" сторони у процесі виконання рішення відповідно до процесуального законодавства мають право укласти мирову угоду, що затверджується (визнається) судом, який видав виконавчий документ.

Положеннями статті 330 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ. Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення, задоволення заяви про відмову стягувача від примусового виконання рішення вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала.

Частиною 3 ст. 330 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 192 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 192 Господарського процесуального кодексу України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Зі змісту наведеного вбачається, що умови мирової угоди мають стосуватися лише правовідносин сторін, які є об`єктом спору. Умови мирової угоди не можуть поширюватися на осіб, які не є сторонами спору. Умови мирової угоди не можуть стосуватися вимог, що не заявлялися в позовній заяві.

За своїм змістом мирова угода - це договір, який укладається між сторонами з метою припинення спору та вирішення всіх спірних питань, за для яких і було подано позов, на умовах, погоджених сторонами. Така угода призводить до врегулювання спору шляхом визначення її сторонами певних дій, які та чи інша сторона угоди має вчинити.

У зв`язку з цим, укладення мирової угоди, як способу реалізації процесуальних прав, закріплених у вказаних вище процесуальних нормах, є правом сторони, яке відповідно до процесуального Закону, неможливо реалізувати тільки за наявності умов - якщо такі дії суперечать законодавству, або це призводить до порушення чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів.

Таким чином, умови мирової угоди мають бути викладені чітко та недвозначно з тим, щоб не виникало неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання. Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону, або за своїм змістом вона є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Мирова угода не може вирішувати питання про права і обов`язки сторін, які можуть виникнути у майбутньому, а також стосуватися прав і обов`язків інших юридичних чи фізичних осіб, які не беруть участі у справі або, хоча й беруть таку участь, але не є учасниками мирової угоди. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини твердо врегульовано законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін.

За приписами ч. 5 ст. 192 Господарського процесуального кодексу України суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо:

1) умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або

2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Дослідивши матеріали справи та умови поданої на затвердження суду мирової угоди, суд відзначає таке.

Предметом спору у даній справі є зобов`язання відповідача вчинити дії шляхом передачі за актом приймання-передачі позивачу майно (відповідно до переліку).

Разом з тим, у пункті 1 Мирової угоди від 30.07.2020 сторони домовились в порядку ч.2 ст. 604 ЦК України та ч.3 ст. 42 Кодексу України з процедур банкрутства на виконання ухвали Господарського суду міста Києва від 10.06.2019 у справі №910/1405/14 припинити зобов`язання АТ ДПЗКУ з повернення Стягувачу майна шляхом заміни такого зобов`язання на відшкодування його вартості, вказаної у пункті 2 Мирової угоди.

Так, пунктом 2 Мирової угоди сторони дійшли згоди, на виконання ухвали суду від 10.06.2019 на наказу господарського суду міста Києва від 15.07.2019 у справі №910/1405/14, а також керуючись ч.3 ст. 42 Кодексу України з процедур банкрутства, Боржник зобов`язується протягом 14 робочих днів з моменту затвердження мирової угоди судом сплатити на відповідний рахунок Стягувача кошти у розмірі 675 165,15 грн., що є вартістю майна на момент його набуття АТ ДПЗКУ згідно з п. 3.2 Договору №10-14-2рп, який був укладений між Стягувачем та Боржником 20.07.2013.

Отже, сторони у Мировій угоді по суті змінили спосіб виконання рішення. При цьому, будь-яких дій, пов`язаних зі зміною способу виконання рішення , сторонами здійснено не було та відповідних заяву суду подано не було.

У той же час, дія зі зміни способу та порядку виконання рішення повинна бути безумовною та оформленою відповідно до вимог процесуального законодавства.

Враховуючи викладене, а також з огляду на те, що умови мирової угоди про сплату відповідачем коштів у розмірі вартості майна стосуються вимог, які не були предметом позову у даному спорі, заява державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про затвердження мирової угоди від 30.07.2020, укладеної між Акціонерним товариство Державна продовольчо-зернова корпорація України та Товариством з обмеженою відповідальністю Хліб Інвестбуд в процесі виконання рішення

у справі №910/1405/14 задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 45,192,232,234,235,330 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити державному виконавцю Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) у задоволенні заяви про затвердження мирової угоди від 30.07.2020, укладеної між Акціонерним товариство Державна продовольчо-зернова корпорація України та Товариством з обмеженою відповідальністю Хліб Інвестбуд в процесі виконання рішення у справі №910/1405/14.

2. Копію ухвали направити усім сторонам та держаній виконавчій службі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки встановлені ст.ст. 255, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 15.09.20

Суддя Д.В. Мандичев

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено15.09.2020
Номер документу91527574
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/1405/14

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Постанова від 06.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Постанова від 13.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні