Ухвала
від 14.09.2020 по справі 910/13592/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

про передачу позовної заяви за виключною підсудністю

14.09.2020Справа № 910/13592/20 Суддя Господарського суду міста Києва Нечай О.В., розглянувши

позовну заяву Комунального підприємства "Київський інститут земельних відносин"

до Акціонерного товариства "К.Енерго"

про стягнення 67 610,06 грн

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Київський інститут земельних відносин" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Акціонерного товариства "К.Енерго" про стягнення 67 610,06 грн, з яких 57 328,32 грн основного боргу, 6 293,88 грн інфляційних втрат та 3 987,86 грн 3 % річних.

Суд дійшов висновку про необхідність передачі позовної заяви з доданими до неї документами за виключною підсудністю, з огляду на наступне.

Згідно з пунктом 8 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Відповідно до частин 1, 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Відтак, положення Кодексу України з процедур банкрутства передбачають концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Згідно з частиною 9 статті 30 Господарського процесуального кодексу України справи, передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Судом встановлено, що Господарський суд Донецької області ухвалою від 18.11.2019 відкрив провадження у справі № 905/1965/19 про банкрутство Акціонерного товариства "К.Енерго" (85612, Донецька обл., м. Курахове, вул. Енергетиків, 34, ідентифікаційний код: 00131305).

Предметом позову є вимоги Комунального підприємства "Київський інститут земельних відносин" про стягнення з Акціонерного товариства "К.Енерго" заборгованості за Договором на виготовлення технічної документації № 83 від 16.03.2018, з урахуванням інфляційних втрат та 3 % річних.

З огляду на наявність судового провадження (справа № 905/1965/19) про банкрутство Акціонерного товариства "К.Енерго", вказане товариство перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу України з процедур банкрутства мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Підсумовуючи викладене, на підставі частини 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства, частини 9 статті 30 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне передати позовну заяву Комунального підприємства "Київський інститут земельних відносин" до Акціонерного товариства "К.Енерго" про стягнення 67 610,06 грн за виключною підсудністю до Господарського суду Донецької області для розгляду в межах справи № 905/1965/19 про банкрутство Акціонерного товариства "К.Енерго".

Посилання Комунального підприємства "Київський інститут земельних відносин" на п. 7.2 Договору на виготовлення технічної документації № 83 від 16.03.2018, відповідно до якого спори між сторонами вирішуються в господарському суді за місцезнаходженням виконавця, а також ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якою позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів, суд визнає безпідставними з огляду на положення частини першої статті 29 Господарського процесуального кодексу України, якою передбачено, що право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності , встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Керуючись статтями 20, 30, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, частиною 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

УХВАЛИВ:

1. Передати позовну заяву Комунального підприємства "Київський інститут земельних відносин" до Акціонерного товариства "К.Енерго" про стягнення 67 610,06 грн, з доданими до неї документами, за виключною підсудністю до Господарського суду Донецької області для розгляду в межах справи № 905/1965/19 про банкрутство Акціонерного товариства "К.Енерго" (ідентифікаційний код 00131305).

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачені статтями 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Нечай

Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено16.09.2020

Судовий реєстр по справі —910/13592/20

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні