Рішення
від 14.09.2020 по справі 303/3932/20
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/3932/20

2/303/1464/20

ряд. стат. звіту - №44

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2020 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючого-судді Куцкір Ю.Ю.

з участю секретаря судових засідань Славич М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Мукачево цивільну справу за позовом Мукачівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі відділу охорони здоров`я Мукачівської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство Мукачівська центральна районна лікарня про стягнення коштів на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, -

ВСТАНОВИВ:

Мукачівська місцева прокуратура в інтересах держави в особі відділу охорони здоров`я Мукачівської міської ради звернулася до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство Мукачівська центральна районна лікарня про стягнення коштів на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Позов мотивований тим, що вироком Воловецького районного суду від 13.01.2020 року по справі №936/943/19 ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України. Було встановлено, що відповідач ОСОБА_1 , 24.08.2019 року близько 04 год. 00 хв. знаходячись у гостях в будинку АДРЕСА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, в ході сварки, яка виникла на ґрунті раптового виниклих неприязних відносин між ними та ОСОБА_2 , взявши кухонний ніж, умисно наніс декілька ударів по тілу потерпілого ОСОБА_2 , чим спричинив йому тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани лівої половини грудної клітки, лівобічного гемо пневмотораксу, непроникаючих колото-різаних ран задньої поверхні шиї (2) та на рівні 9-го ребра по лівій паравертебральнії лінії, які згідно висновку експерта №242/2019 від 03.10.2019 року кваліфіковуються як тяжкі тілесні ушкодження, що небезпечні для життя в момент їх спричинення. Згідно інформаційної довідки КНП Мукачівська ЦРЛ від 30.04.2020 року №762 потерпілий ОСОБА_2 внаслідок вказаного злочину перебував на лікуванні в хірургічному відділенні №1 вказаної лікарні з 24.08.2019 року по 03.09.2019 року, де проходив стаціонарне лікування. Внаслідок згаданого лікування комунальним некомерційним підприємством здійснено витрати на лікування ОСОБА_2 на загальну суму 7459 гривень, які на даний час відповідачем не відшкодовані.

Крерівник Мукачівської місцевої прокуратури Братюк О. в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника Мукачівської місцевої прокуратури, позовні вимоги підтримує та просить їх задоволити.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Представник третьої особи КПН Мукачівська центральна районна лікарня Мешко Є. в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника третьої особи.

Дослідивши матеріали справи та надані сторонами докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Вироком Воловецького районного суду Закарпатської області від 13.01.2020 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.1 ст.121 КК України і призначено йому покарання у вигляді п`яти років позбавлення волі. Також зазначеним вироком встановлено, що ОСОБА_1 , 24.08.2019 року близько 04 год. 00 хв. знаходячись у гостях в будинку АДРЕСА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, в ході сварки, яка виникла на ґрунті раптового виниклих неприязних відносин між ними та ОСОБА_2 , взявши кухонний ніж, умисно наніс декілька ударів по тілу потерпілого ОСОБА_2 , чим спричинив йому тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани лівої половини грудної клітки, лівобічного гемо пневмотораксу, непроникаючих колото-різаних ран задньої поверхні шиї (2) та на рівні 9-го ребра по лівій паравертебральнії лінії, які згідно висновку експерта №242/2019 від 03.10.2019 року кваліфіковуються як тяжкі тілесні ушкодження, що небезпечні для життя в момент їх спричинення (а.с. 8-9).

Згідно Довідки КНП Мукачівська центральна районна лікарня №762 від 30.04.2020 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_2 , знаходився на лікуванні в хірургічному відділенні №1 КНП Мукачівська ЦРЛ в період з 24.08.2019 року по 03.09.2019 року. Вартість за 10 ліжко-днів на лікування потерпілого ОСОБА_2 становить 7459 гривень (а.с. 6).

Відповідно до пункту 3 статті 131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно з частиною 3 статті 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до частини 3 статті 56 Цивільного процесуального кодексу України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Рішенням Конституційного Суду України № 3-рп/99 від 08.04.1999 встановлено, що поняття інтереси держави є оціночним і в кожному конкретному випадку прокурор чи його заступник самостійно визначає з посиланням на законодавство підстави подання позову, вказує, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення інтересів держави, обґрунтовує необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах. Інтереси держави відрізняються від інтересів інших учасників суспільних відносин. В основі перших завжди є потреба у здійсненні загальнодержавних дій, програм, спрямованих на захист суверенітету, територіальної цілісності, державного кордону України, гарантування її державної, економічної, інформаційної, екологічної безпеки, охорону землі як національного багатства, захист прав усіх суб`єктів права власності та господарювання тощо.

Відповідно до частин 1, 3 статті 1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.95 року №11 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат" питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16 липня 1993 року№545. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжкодня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого.

Постановою КМ України від 16 липня 1993 року №545 затверджено Порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання (далі - Порядок).

У відповідності до п. 2 Порядку сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілому, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонара лікувального закладу.

У відповідності до частини сьомої статті 128 Кримінального процесуального кодексу України особа, яка не пред`явила цивільний позов в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Доказів звернення з даним цивільним позовом та його вирішення у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_1 за ч.1 ст.121 КК України суду не надано.

Враховуючи вищевикладене, позов підлягає задоволенню.

З урахуванням ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України з відповідача підлягає стягненню в дохід держави судовий збір.

Керуючись ст.ст. 8, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 2, 3, 10, 12, 13, 18, 76-81, 263-265, 279, 354-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

РІШИВ:

Позов - задоволити.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь держави в особі відділу охорони здоров`я Мукачівської міської ради кошти на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 7459 (сім тисяч чотириста п`ятдесят дев`ять) гривень.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок на наступні реквізити: отримувач коштів - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (ЄДРПОУ) - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача - UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету - 22030106.

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду, протягом 30 днів з дня його проголошення.

Позивач: Мукачівська місцева прокуратура (89600, м. Мукачево, вул.Толстого, 15) в інтересах держави в особі відділу охорони здоров`я виконавчого комітету Мукачівської міської ради (89600, м. Мукачево, пл. Духновича, 2, код ЄДРПОУ 40169379).

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт № НОМЕР_2 , місце проживання АДРЕСА_3 .

Третя особа: Комунальне некомерційне підприємство Мукачівська центральна районна лікарня (89600, м. Мукачево, вул. Пирогова Миколи академіка, 8-13, код ЄДРПОУ 01992831).

Повний текст рішення складено 14.09.2020 року.

Головуючий Ю.Ю. Куцкір

Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено16.09.2020
Номер документу91540018
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —303/3932/20

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Курах Л. В.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні