Ухвала
від 25.08.2020 по справі 607/13942/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.08.2020 Справа №607/13942/20

25серпня 2020року

Провадження 1-кс/607/6031/2020

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернопіль клопотання слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , в межах кримінального провадження №12019210010000763 від 05 березня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, звернувся до слідчого судді із клопотанням про продовження строку досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні на дванадцять місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що слідчим управлінням ГУНП в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, за фактом привласнення грошових коштів колишнім правлячим архієреєм релігійної організації "Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви" ОСОБА_6 ( ОСОБА_7 ) у сумі 292 тис. грн. отриманих від відчуження пам`ятки архітектури місцевого значення «Руїни палацу 17-19 століть».

Досудовим розслідування встановлено, що 06 січня 2016 року архієпископом ОСОБА_7 ( ОСОБА_6 ), як єпархіальним (правлячим) архієреєм релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви», було дано свою згоду на передачу (внесення) до Статутного капіталу ТОВ «Джуриненерго» об`єкта нерухомого майна, а саме: нежитлова будівля (залишки початку будівництва гідроелектростанції), загальною площею 350, 4 кв.м., що розташована в с. Нирків, Заліщицького р-ну, Тернопільської обл., ринковою вартістю 90968,00 гривень.

05 серпня 2016 року відбулись Загальні збори засновників ТОВ «Джуриненерго», відповідно до Протоколу № 2, було обрано голову загальних зборів; передано у власність ТОВ «Джуриненерго» як не грошовий майновий вклад до Статутного капіталу Товариства об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю залишки початку будівництва гідроелектростанції загальною площею 350,4 кв. м., що в с. Нирків поза межами населених пунктів комплекс споруд та будівель №9; погоджено вихід зі складу учасників ТОВ «Джуриненерго» релігійної організації «Тернопільська єпархія Православної Церкви» та виплату її частки у Статутному капіталі товариства.

Таким чином, в один день було внесено та відчужено об`єкт нерухомого майна, яке належало на підставі Свідоцтва про право власності Тернопільській єпархії УАПЦ.

28 вересня 2016 року Протоколом №1 загальних зборів засновників ТОВ «Джуринфортеця», а саме: ОСОБА_8 та релігійною організацією «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви» (46001, Україна, м. Тернопіль, вул. Руська, 22, ідентифікаційний код: 25347638), в особі Архієпископа Тернопільського і Подільського Мстислава ( ОСОБА_6 ) єпархіального (правлячого) архієрея релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви», було створено ТОВ «Джуринфортеця» та визначено його місцезнаходження; відбулось формування статутного капіталу ТОВ «Джуринфортеця» затверджено та підписано статут ТОВ «Джуринфортеця»; обрано директора ТОВ «Джуринфортеця»; прийнято рішення зареєструвати статут ТОВ «Джуринфортеця».

28 вересня 2016 року засновник ТОВ «Джуринфортеця» - «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви», в особі Архієпископа Тернопільського і Подільського Мстислава ( ОСОБА_6 ) єпархіального (правлячого) архієрея релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви», передав у власність вказаного Товариства, як не грошовий майновий вклад до статутного капіталу, об`єкт нерухомого майна - нежитлова будівля (руїни палацу XVII-XIX ст., реєстраційний номер 987126861220), загальною площею 717 кв. м, що розташована в Тернопільській обл., Заліщицький р-н, с. Нирків, комплекс будівель і споруд, будинок 7, ринковою вартістю 382 578.00 грн. Вищезазначене майно передали уповноваженій особі Засновнику (Директор Товариства) ОСОБА_8 для подальшої передачі на баланс ТОВ «Джуринфортеця».

31 жовтня 2016 року відбулись загальні збори учасників ТОВ «Джуринфортеця»» м. Заліщики. Протоколом №2 за підписом Засновників Товариства, а саме ОСОБА_8 та Архієпископа Тернопільського і ОСОБА_9 ( ОСОБА_6 ) єпархіального (правлячого) архієрея релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви» вирішили вісім питань, посеред яких:

- передати ТОВ «Джуринфортеця», як грошовий немайновий вклад до Статутного капіталу Товариства об`єкт нерухомого майна - нежитлова будівля (руїни палацу 17-19 століть);

- про вихід зі складу учасників ТОВ «Джуринфортеця» релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви»;

- затвердити розмір, співвідношення і перерозподіл часток учасників;

- внести зміни та доповнення до Статуту ТОВ «Джуринфортеця»;

- надати повноваження директору ТОВ «Джуринфортеця» ОСОБА_8 щодо передачі у власність (на баланс) ТОВ «Джуринфортеця», нежитлової будівлі руїни палацу 17-19 століть та на виплату релігійної організації «Тернопільська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви» її частки в Статутному капіталі Товариства.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , діючи умисно, заволодів грошовими коштами, які отримав від ОСОБА_8 , як частку в статутному капіталі ТОВ «Джуринфортеця» в сумі 382 578 гривень та не передав їх на розрахунковий рахунок чи в касу релігійної організації «Консисторія (єпархіяльне управління) Тернопільської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви».

У даний час для досягнення повноти, всебічності, неупередженості розслідування викладених фактів, виникла необхідність у проведенні ряду допитів свідків та інших слідчих дій.

Строк досудового розслідування кримінального провадження №12019210010000763 завершується 05 вересня 2020 року, однак завершити у ньому досудове розслідування до вказаного строку неможливо внаслідок особливої складності провадження, оскільки необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій для забезпечення повного та об`єктивного проведення досудового розслідування, а саме:

-допитати спеціаліста канонічного права в якості свідка;

-встановити та допитати свідків та очевидців вказаного злочину;

-виконати інші слідчі(розшукові) та процесуальних дії, у проведенні яких виникне необхідність.

Виконання зазначених слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідне для забезпечення прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необгрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, а також для збирання додаткових доказів.

Слідчі (розшукові) та процесуальні дії, які потрібно провести, необхідні для повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження та матимуть важливе значення для судового розгляду справи.

Зазначені процесуальні дії не було проведено раніше внаслідок особливої складності провадження та проведення в цей час інших першочергових та інших невідкладних слідчих дій для встановлення обставин вчинення злочину, а необхідність у проведенні окремих з них виникла лише після проведення вказаних слідчих дій.

Посилаючись на наведене, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року на дванадцять місяців.

В судовому засіданні слідча СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 підтримала заявлене клопотання та просила його задовольнити.

Вивчивши надані матеріали клопотання та дослідивши докази, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно з вимогами абз.1 ч.1, п.2 абз.2 ч.1, п.2 ч.2 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 18 місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

В силу вимог частини 1статті 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2-3 частини 4статті 219 цього Кодексу.

Згідно з вимогами ч.4 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до вимог частини 1статті 295-1КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до вимог ч. 2ст. 295-1 КПК України,у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: найменування(номер) кримінального провадження; всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання. При цьому слідчий, зобов`язаний зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Встановлено, що СУ ГУНП в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Підозра у даному кримінальному провадженні нікому не пред`явлена.

Строк досудового розслідування закінчується 05 вересня 2020 року.

Однак, закінчити досудове розслідування у зазначений строк не є можливим, оскільки у межах досудового розслідування ще необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій для забезпечення повного та об`єктивного проведення досудового розслідування.

Зокрема, необхідно:

-допитати спеціаліста канонічного права в якості свідка;

-встановити та допитати свідків та очевидців вказаного злочину;

-виконати інші слідчі(розшукові) та процесуальних дії, у проведенні яких виникне необхідність.

Виконання зазначених слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідне для забезпечення прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення повного та неупередженого розслідування і судового розгляду.

Таким чином, необхідність проведення вказаних процесуальних дій, обґрунтовано перешкоджає завершенню досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи у даному кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що на даний час не завершено необхідні слідчі (процесуальні) дії, результати яких мають суттєве значення для судового розгляду, а тому необхідно продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року на дванадцять місяців.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 219, 294, 295, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року задовольнити.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року продовжити на дванадцять місяців.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.08.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91545680
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210010000763 від 05 березня 2019 року

Судовий реєстр по справі —607/13942/20

Ухвала від 25.08.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні