Рішення
від 09.09.2020 по справі 654/2573/20
ГОЛОПРИСТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 654/2573/20

Провадження №2/654/828/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2020 року Голопристанський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Данилевського М.А.,

за участю секретаря Луцюк К.Л.,

представника позивача Безкровної М.І.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Гола Пристань цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі відокремленого підрозділу Голопристанські розподільні електричні мережі до ОСОБА_1 про стягнення збитків, -

у с т а н о в и в:

30.07.2020 позивач звернувся до суду із вказаним позовом, посилаючись на те, що 26.03.2020 під час проведення технічної перевірки представниками Голопристанських РЕМ розрахункового засобу обліку електричної енергії абонента ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено факт самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю енергопостачальника з порушенням схеми обліку, при цьому електрична енергія споживається, але лічильником не враховується. За даним фактом було складено відповідний акт № 134178 від 26.03.2020.

Таким чином, внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії споживачем завдано збитки на суму 38127,02 грн, які позивач просить стягнути з відповідача, а також компенсувати за рахунок відповідача понесені судові витрати по сплаті судового збору.

В судовому засіданні представник позивача Безкровна М.І. підтримала позовні вимоги з підстав, що вказані в позовній заяві та просила суд задовольнити їх в повному обсязі.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав повністю.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана майну юридичної особи, відшкодовується і повному обсязі особою, яка її завдала.

В судовому засіданні було встановлено, що в ході перевірки користування електричною енергією контролери відокремленого підрозділу Голопристанські розподільні електричні мережі Акціонерного товариства Херсонобленерго виявили порушення правил роздрібного ринку електричної енергії відповідачем, про що було складено акт №134178 від 26.03.2020.

На підставі даного акту та відповідно до Методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, було визначено розмір заподіяних ОСОБА_1 збитків енергопостачальнику, який складає 38127,02 грн.

Згідно п. 5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача;

Відповідно до п. 8.2.6, 8.2.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії, у разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

З огляду на вище наведене та керуючись ст.ст. 1166 ЦК України, п. 5.5, 8.2.7 Правил Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року N 312, ст.ст. 12, 81, 89, 141, 263-265, 354-355 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позов Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі відокремленого підрозділу Голопристанські розподільні електричні мережі задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі відокремленого підрозділу Голопристанські розподільні електричні мережі (ЄДРПОУ 25826391) завдані збитки у розмірі 38 127,02грн. та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2102,00 грн, а всього на суму 40229,02 (сорок тисяч двісті двадцять дев`ять) гривень 02 копійки.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду безпосередньо або через Голопристанський районний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. А. Данилевський

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено16.09.2020
Номер документу91551254
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення збитків

Судовий реєстр по справі —654/2573/20

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Голопристанський районний суд Херсонської області

Данилевський М. А.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Голопристанський районний суд Херсонської області

Данилевський М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні