Ухвала
від 19.08.2020 по справі 2н-1760/10
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/626/20

Справа № 2н-1760/10

У Х В А Л А

Іменем України

19 серпня 2020 року Деснянський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Зотько Т.А.

за участю секретаря Ковальової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Акціонерного товариства К.ЕНЕРГО , Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські електромережі , про заміну сторони її правонаступником у справі за заявою Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу на вимогу про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію з ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Деснянського районного суду м. Києва перебувала цивільна справа за заявою Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу на вимогу про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію з ОСОБА_1 .

Предстваник АТ К.ЕНЕРГО та ПАТ ДТЕК Київські електромережі подали до суду заяву про заміну сторони її правонаступником. Посилаються на те, що загальними зборами акціонерів ПАТ Київенерго від 13 листопада 2017 року прийнято рішення про реорганізацію ПАТ Київенерго шляхом виділу з нього ПрАТ ДТЕК Київські електромережі . Згідно із п. 2.3. статуту ПрАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником ПАТ Київенерго в частині переданих йому майна, прав та обов`язків згідно з розподільчим балансом. Просять суд замінити стягувача АЕК Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу "Енергозбут Київенерго" на його правонаступника - ПАТ ДТЕК Київські електромережі .

Учасники судового розгляду в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись, їх неявка розгляду заяви не перешкоджає.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив таке.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Аналогічні положення містяться і в ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , де зазначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Судом встановлено, що 24 грудня 2010 Деснянським районним судом м. Києва було видано судовий наказ, яким стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ Київенерго заборгованість за спожиту електричну енергію з урахуванням індексу інфляції та 3 % річних у розмірі 2 355, 73 грн., судового збору 25, 50 грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 30 грн., а всього стягнути 2 411, 23 грн.

Стаття 55 ЦПК України визначає процесуальний порядок правонаступництва та містить положення, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Частинами 1 та 2 ст. 512 ЦК України встановлено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою. Кредитор у зобов`язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом.

Отже, чинне законодавство передбачає заміну осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін або вказівку закону (відступлення права вимоги), що є частковим правонаступництвом (сингулярне правонаступництво), оскільки не передбачає переходу всієї сукупності прав та обов`язків до правонаступника (що має місце у випадках припинення юридичної особи та спадкового наступництва у випадку смерті фізичної особи), проте є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

На виконання вимог Закону України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 року № 2019, який набув чинності 11.06.2017 року, Загальними зборами акціонерів ПАТ Київенерго від 13.11.2017 року прийнято рішення про реорганізацію ПАТ Київенерго шляхом виділу з нього ПрАТ ДТЕК Київські електромережі (Код ЄДРПОУ 41946011).

Відповідно до ст. 109 ЦК України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов`язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб.

Згідно із п. 2.3. Статуту ПАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником ПАТ Київенерго в частині переданих йому майна, прав та обов`язків згідно з розподільчим балансом, а також в частині прав та обов`язків, що визначені частиною 13 розділу XVIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про ринок електричної енергії .

Згідно даних Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців а громадських формувань ПАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником АТ Київенерго .

Відповідно до Постанови пленуму Верховного суду України від 20.11.2013 року, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

З огляду на наведене, заява АТ К.ЕНЕРГО , ПрАТ ДТЕК Київські електромережі , про заміну сторони її правонаступником у справі за заявою Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу на вимогу про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію з ОСОБА_1 , підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 512 ЦК України, ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , статтями 55, 442 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Акціонерного товариства К.ЕНЕРГО , Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські електромережі , про заміну сторони її правонаступником у справі за заявою Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу на вимогу про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію з ОСОБА_1 - задовольнити.

Замінити стягувача з Акціонерної енергопостачальної компанії "Київенерго" в особі структурного відокремленого підрозділу "Енергозбут Київенерго" (Код ЄДРПОУ 00131305) на його правонаступника - Приватне акціонерне товариство ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ (Код ЄДРПОУ 41946011) у справі № 2н-1760.

Реквізити для оплати заборгованості на користь стягувача:

1.Основний борг:

- за активну електроенергію (в т.ч. акти порушень ПКЕЕ, двократна вартість перевищення договірної величини споживання та потужності) - на IBAN № НОМЕР_1 у ТВБВ 10026/0104 філії -ГУ по м. Києву та Київській області АТ Ощадбанк , МФО 322669, - одержувач ПрАТ ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ код ЄДРПОУ: 41946011;

2. Штрафні санкції та судові витрати:

- на IBAN № НОМЕР_2 в АТ ПУМБ , м. Київ, МФО 334851, - одержувач ПрАТ ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ код ЄДРПОУ: 41946011.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Деснянський районний суд м. Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення19.08.2020
Оприлюднено16.09.2020

Судовий реєстр по справі —2н-1760/10

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Судовий наказ від 24.12.2010

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 14.09.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко Валеріан Олександрович

Судовий наказ від 27.07.2010

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Зосименко Світлана Георгіївна

Судовий наказ від 02.06.2010

Цивільне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Князьков Валерій Володимирович

Судовий наказ від 23.04.2010

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Леванчук Андрій Олексійович

Судовий наказ від 17.02.2010

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов Валерій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні