Ухвала
від 27.08.2020 по справі 295/10222/20
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10222/20

1-кс/295/4139/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.2020 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі с/з ОСОБА_2 , за участі старшого слідчого з ОВС СУФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , розглянув винесене в кримінальному провадженні №32019060000000028 від 27.09.2019 року за ч.2 ст. 28, ч 3. ст. 204 КК України клопотання про проведення огляду та додані до клопотання матеріали,-

В С Т А Н О В И В :

У клопотанні слідчий зазначає, що відповідно до матеріалів кримінального провадження, мешканці Житомирської та Київської областей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою та за допомогою інших невстановлених осіб, у продовж 2019 року та по теперішній час, здійснюють незаконне виготовлення алкогольних напоїв та спирту етилового, що може становити загрозу для життя та здоров`я людей, а також їх незаконне придбання з метою збуту, зберігання, транспортування з цією метою, та незаконний збут таких напоїв жителям Житомирської та Київської областей.

У ході досудового розслідування проведено ряд обшуків та інших слідчих процесуальних дій, направлених на документування злочинної діяльності вказаних вище осіб та встановлення інших важливих обставин у кримінальному провадженні.

Так, у ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , зафіксовано обставини незаконного виготовлення алкогольних напоїв, шляхом кустарного змішування етилового спирту та води, а також їх розливу у різного роду тару. Зокрема, у ході обшуку виявлено та вилучено: 6 полімерних бочок ємкістю по 200 літрів, заповнених спиртовмісною рідиною та етиловим спиртом, порожні полімерні пляшки ємкістю по 5 та 1,5 літри у запакованому невикористаному стані, ручки-тримачі до пляшок, кришки з невикористаними зажимними кільцями для закупорювання, оцет столовий, фільтри для очищення рідини, спиртометри, еклектро-насос (помпа) та полімерні шланги.

Відповідно до висновку експерта Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України № 10/110 від 24.11.2020, надані для дослідження зразки прозорих безбарвних рідин, що вилучені у ході обшуку: містить у своєму складі етиловий спирт та відноситься до спиртовмісних сумішей із міцністю 37,4% об`ємних, є етиловим спиртом, міцністю 93,5% об`ємних.

У подальшому оперативним управлінням ГУ ДФС у Житомирській області в ході супроводження ходу досудового розслідування отримана та перевірена в установленому порядку інформація, що вказані вище особи причетні до незаконного розповсюдження по території Житомирської області фальсифікованих алкогольних напоїв та спирту, що становлять загрозу для здоров`я та життя людей.

Так, згідно інформації, що надійшла 31.07.2020 на адресу слідчого управління від оперативного підрозділу, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою, у продовж 2020 року, у порушення ст. 11 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», можуть здійснювати за допомогою інших невстановлених осіб незаконне транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв під виглядом відомих брендів, розлитих у заборонену тару (тетрапакети типу «бег ін бокс» та скляній тарі без відповідних марок акцизного податку встановленого зразка до адреси їх подальшого зберігання з метою збуту, а саме: м. Житомир, вул. Комерційна, 5, де в орендованих приміщеннях здійснює свою діяльність ТОВ «СТС-Групп» (код ЄДР 42921807).

На даний час існують підстави вважати, що за вказаною вище адресою приховано зберігається значна кількість контрафактної (незаконно виготовленої) алкогольної продукції брендових виробників з підробними марками акцизного податку або взагалі без марок акцизного податку встановленого зразка.

У даних складських та торгівельних приміщеннях можуть зберігатись незаконно виготовленні алкогольні напої (у тетрапакетах типу «beg in box», скляній та пластиковій тарі), спирт та спиртовмісні рідини, спиртові дистиляти, транспортні засоби, що завантажені незаконно виготовленими алкогольними напоями та спиртовмісними рідинами, «чорнова» неофіційна документація (рукописні записи), яка підтверджує придбання, транспортування, збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, та в якій містяться контакти постачальників, покупців незаконно виготовлених алкогольних напоїв та іншої фальсифікованої спиртовмісної продукції, а також інша інформація, яка має значення для досудового розслідування, пристрої відео фіксації та охорони, в яких міститься інформація щодо переміщення транспортних засобів та осіб на даній території, що може бути використана як докази у кримінальному провадженні тощо.

У зв`язку з тим, що особам, причетним до незаконної діяльності з придбання, збуту необлікованого спирту та несанкціонованого виробництва алкогольних напоїв, що несуть загрозу життю та здоров`ю людей, достеменно відомо про протиправний характер своїх дій, враховуючи їх латентний характер, проведення інших слідчих дій та процесуальних заходів, окрім обшуку, зашкодить досудовому розслідуванню, так як існує загроза знищення (переміщення) речових доказів, що унеможливить притягнення винних осіб у міру своєї вини.

Вилучення у ході обшуку зазначених у клопотанні предметів, речей та документів необхідне для припинення вчинення злочину, встановлення та ідентифікації осіб, що сприяли його вчиненню, а також для подальшого використання при проведенні слідчих дій (в тому числі проведення судових експертиз) по кримінальному провадженню.

Обшук, окрім виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, також планується з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу, тобто фальсифікованих спирту, спиртових дистилятів та алкогольних напоїв, що є підакцизними товарами, обіг яких регулюється спеціальними нормативно-правовими актами. Тобто, обшук є найбільш доцільним та ефективним в даному випадку способом відшукання та вилучення зазначених у клопотанні речей та предметів.

Згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно будівлі майнового комплексу за адресою: м. Житомир, вул. Комерційна, 5, що планується обшукати, належать ПАТ «Меблі» (код ЄДР 01554870).

Враховуючи викладене, а також те, що, на думку слідчого, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення зазначених у клопотанні речей, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку нежитлових торгівельних та складських приміщень, де здійснює свою діяльність ТОВ «СТС-Групп» (код ЄДР 42921807), що розташовані за адресою: м. Житомир, вул. Комерційна, 5.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з вищевикладених підстав.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає клопотання таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

У відповідності до ч.ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Вимоги ч. 3 ст. 234 КПК України, які вказують про необхідний перелік відомостей у поданому до слідчого судді клопотанні про проведення обшуку, зауважують, серед іншого, на потребі викладення: підстави для обшуку; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

На думку слідчого судді, клопотання не містить в достатньому обсязі відомостей на підтвердження дійсного або ймовірно можливого перебування відшукуваних речей у вищевказаному приміщенні. Слідчий суддя звертає увагу на мінуванні значного часу з дати проведення обшуку за адресою Київська обл., с. Сквира, вул. Сонячна, 7. Вказана слідча дія покладалась слідчим на підтвердження виявлення фактів незаконного виготовлення та розповсюдження алкогольних напоїв. Аргументованих зв`язок із адресою по вул. Комерційна, 5 в м.Житомирі за наслідком проведення незаконної діяльності доданими до клопотання документами не прослідковується.

Відповідно до п.4 ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявність достатніх підстав вважати, що:відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;.

З огляду на викладене. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.234-237 КПК України слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ :

Відмовити у задоволенні клопотання про проведення обшуку за адресою по вул. Комерційна, 5 в м.Житомирі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91558715
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду та додані до клопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —295/10222/20

Ухвала від 27.08.2020

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні