Рішення
від 15.09.2020 по справі 136/396/20
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/396/20

провадження № 2/136/106/20

РІШЕННЯ

іменем України

"15" вересня 2020 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Кривенка Д.Т.,

за участю секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Липовець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Зозівської сільської ради Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: пров. Шевченка, 2, с. Зозів, Липовецький р-н., Вінницька обл., 22525) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вищевказаним позовом до відповідача, підставність якого обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Сорокине (Краснодон) Луганської обл. - яке є тимчасово окупованою територією України, померла його мати - ОСОБА_2 . Оскільки видане, так званою Луганською Народною Республікою свідоцтво про смерть було не дійсним та не створювало правових наслідків, позивач звернувся до суду із заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 . Отримавши рішення суду про встановлення факту смерті і в подальшому свідоцтво про смерть, що видане 16.01.2020, позивач пропустив шестимісячний строк з моменту смерті спадкодавця. Оскільки позивач вважає строк пропуску прийняття спадщини поважним, він звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для її прийняття.

У межах визначеного судом строку відповідач не надав до суду відзиву, однак в заяві адресованій суду сільський голова просив про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, позов визнав, не заперечував проти його задоволення.

Ухвалою суду від 14.04.2020 розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження, а у справі призначено підготовче судове засідання.

У підготовче судове засідання позивач та його представник не з`явивились, однак останній надав до суду заяву, в якій просив суд про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримали, просили задовольнити.

Зважаючи на викладене, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому проводить його в даному підготовчому судовому засіданні, на підставі зібраних у справі доказів, за відсутності сторін, при цьому не здійснюючи фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, повно з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх зібраним у справі доказами, встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Сорокине (Краснодон) Луганської обл. - яке є тимчасово окупованою територією, померла ОСОБА_2 , про що окупаційною владою було видано свідоцтво про смерть від 09.11.2016 (а.с. 9).

У зв`язку тим, що для підтвердження факту смерті було пред`явлено документ, виданий на території, де органи державної влади України не здійснюють свої повноваження, відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місті Люботин ГТУЮ у Харківській області було відмовлено у проведенні реєстрації смерті (а.с. 10).

02.12.2019 рішенням Харківського районного суду Харківської області у справі № 635/8737/19 встановлено факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України ОСОБА_2 . Рішення набрало законної сили 03.01.2020 року (а.с. 17-18).

16.01.2020 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) було видано свідоцтво про смерть, серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 (а.с. 19).

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 3741510 від 21.05.2013, гр. ОСОБА_2 є власницею земельної ділянки площею 3,139 га., з цільовим призначенням для ведення ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з кадастровим номером: 0522281400:05:000:1048, яка знаходиться на території Зозівської сільської ради Липовецького району Вінницької області (а.с. 11).

Як вбачається зі свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 у графі мати зазначено ОСОБА_2 (а.с. 8).

Так, як з моменту смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 матері позивача ОСОБА_2 сплив шестимісячний строк для прийняття спадщини, він вважає строк пропуску прийняття спадщини поважним.

Згідно з ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Відповідно до частини 1 статті 18 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим тимчасово окупованій території України громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Відповідно до пункту 1 Постанови Верховної Ради України Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями визнано тимчасово окупованими територіями окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України.

Відповідно до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затверджених розпорядженням КМУ від 07.11.2014 року №1085-р, тимчасово окупованою територією визначається зокрема м. Сорокине, Луганської області.

Аналізуючи зібрані у справі докази, судом встановлено, що оскільки смерть матері позивача настала на окупованій території, на якій органи державної влади України не здійснюють свої повноваження, позивач фактично був позбавлений можливості подати заяву про прийняття спадщини до того моменту, поки не отримав свідоцтво про смерть матері, видане 16.01.2020 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) на підставі рішення Харківського районного суду Харківської області, яким встановлено факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території України.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , з поважних причин, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Крім цього, відповідач надав суду заяву про визнання позову.

Ураховуючи те, що визнання відповідачем позовних вимог не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приймає визнання відповідачем позову та виносить рішення про задоволення позову.

На підставі ч. 3 ст.1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 200, 206, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Зозівської сільської ради Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: пров. Шевченка, 2, с. Зозів, Липовецький р-н., Вінницька обл., 22525) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити у повному обсязі

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий двомісячний строк з дня набрання рішенням суду законної сили для подання ним заяви нотаріусу про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Сорокине (Краснодон) Луганської обл.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів учасниками справи до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д.Т. Кривенко

СудЛиповецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено17.09.2020
Номер документу91576412
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/396/20

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Ухвала від 14.04.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні