Рішення
від 14.09.2020 по справі 449/768/20
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/768/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" вересня 2020 р. м. Перемишляни

Перемилянський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді: Гуняк О.Я.,

з участю секретаря судових засідань: Кісіль С.З.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Перемишляни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 , звернулася до Перемишлянського районного суду Львівської області із позовом, в якому просить: визначити їй - ОСОБА_1 , додатковий строк для подання заяви до нотаріальної контори (нотаріуса) про прийняття спадщини, яка відкрилась після сменрті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Дунаїв Перемишлянського району Львівської області.

Позов мотивує тим, що вона - ОСОБА_1 , була хорошою знайомою ОСОБА_2 , яка померла - ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Дунаїв Перемишлянського району Львівської області.

Стверджує, що ОСОБА_2 не була одруженою, не мала дітей, проживала сама.

Зазначає, що 09.11.2001 р. ОСОБА_2 склала заповіт, який посвідчений секретарем виконкому Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області, зареєстрований в реєстрі за №17, відповідно до якого все своє майно, де б воно не було, з чого б воно не складалося, а також все те, що буде належати їй на день смерті, заповіла їй - ОСОБА_1 .

Звертає увагу, що після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до якої входить, зокрема, земельна ділянка (пай) площею - 1,2031 га ,яка розташована на території Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області, яка належала ОСОБА_2 , згідно Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії II-ЛВ №000094, що стверджується довідкою Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області від 21.07.2020 р. №286.

Коли вона звернулася до нотаріальної контори в липні 2020 р. з приводу прийняття спадщини і попросила оформити спадщину, їй нотаріус повідомила про те, що строк для прийняття спадщини нею пропущений.

Зазначає, що звернутись із заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини у встановлений законом строк, вона не змогла, оскільки думала, що фактичне прийняття спадщини не потребує подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори. Крім того, в цей час були непередбачені сімейні обставини та похилий вік і все це в сукупності було пов`язано, що створило неможливість прибуття особисто до нотаріуса для прийняття спадщини в установлений законом строк.

В судове засідання позивач не з`явилася, однак від неї надійшла заява, згідно з якою, остання позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглядати дану цивільну справу без її участі.

Представник Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області в судове засідання не з`явився, хоч про час, місце та дати судових засідань повідомлявся належним чином, про що свідчать повідомлення, які знаходяться в матеріалах справи, однак надали заяву, згідно з якою вони позов визнають та просять розглядати дану цивільну справу без участі представника Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області.

Тому суд, вважав за можливе проводити розгляд справи, відповідно до ст. 223 ЦПК України у відсутності сторін на підставі доказів, які знаходяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 ЦПК України.

Згідно із ч. 4 ст. 206 ЦПК України , у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши обставини справи, оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно із свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 15.02.2007 р., ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що зроблено відповідний актовий запис за №1.

Згідно Заповіту від 09.11.2001 р., зареєстрованого в реєстрі за №17, ОСОБА_2 , зробила розпорядження на випадок своєї смерті, згідно з яким, все своє майно, де б воно не було, з чого б воно не складалося, а також все те, що буде належати їй на день смерті, заповіла - ОСОБА_1 .

Відповідно до довідки виконавчого комітету Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області від 21.07.2020 р., №286, ОСОБА_2 постійно проживала до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Дунаїв Перемишлянського району Львівської області, на день смерті спадкодавця з нею ніхто не був зареєстрований і не проживав. Заповіт від її імені у виконавчому комітеті Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області посвідчувався, не змінений і не скасований.

Згідно Витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №61020587 від 22.07.2020 р., у спадковому реєстрі за запитом ОСОБА_2 , інформація відсутня.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Дунаївської сільської ради Перемишлянського району Львівської області від 02.09.2020 р. №367, після смерті ОСОБА_2 , спадщину фактично прийняла ОСОБА_1 , котра до спливу шестимісячного строку з дня смерті і протягом всього проміжку часу засаджувала, обробляла та збирала урожай з земельної ділянки, оплачувала обов`язкові платежі до бюджету (земельний податок), тобто своїми діями засвідчила фактичне прийняття спадщини. В ОСОБА_2 дітей немає.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1270 ЦК України встановлює шестимісячний стирок для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Суд вважає, що вказаний строк позивачем пропущений з поважної причини.

У зв`язку з наведеним, суд приходить до висновку, що позивач з поважних причини пропустила строк для прийняття спадщини, тому вважає за необхідне визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Позов задовольнити.

Встановити ОСОБА_1 , додатковий строк, тривалістю в два місяці, для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла - ІНФОРМАЦІЯ_1 , в с.Дунаїв Перемишлянського району Львівської області.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі протягом 30 днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди , а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду ( п.15 Розділу ХII Перехідні положення ЦПК України ).

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія НОМЕР_2 від 16.12.1998 р., РНОКПП - НОМЕР_3 , проживаюча за адресою: с.Дунаїв Перемишлянського району Львівської області.

Відповідач: Дунаївська сільська рада Перемишлянського району Львівської області, ЄДРПОУ - 36056283, місце знаходження - с. Дунаїв Перемишлянського району Львівської області.

Суддя О. Я. Гуняк

СудПеремишлянський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено17.09.2020
Номер документу91580013
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —449/768/20

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні