Рішення
від 17.09.2020 по справі 724/1004/20
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1004/20 Провадження № 2-о/724/52/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2020 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Гураль Л.Л.

присяжних: Лазарюка І.О.

Мельничука Ю.А.

секретаря судового засідання: Рижак П.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хотині Чернівецької області справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконкому Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

13 липня 2020 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Хотинського районного суду Чернівецької області із заявою про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, в якій посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та постійно проживає АДРЕСА_1 , є його дідусем по маминій лінії.

Пояснює, що дідусь починаючи з 2016 року у зв`язку із погіршенням стану здоров`я, пов`язаного з віком (виражена деменція судинного ґенезу) періодично перебував на стаціонарному лікуванні. Внаслідок погіршення вікового захворювання та психічного розладу у дідуся прослідковується побутова безпорадність, що обмежує його здатність до самообслуговування, самостійного пересування, орієнтації в просторі, часі і відповідно його залежність від сторонньої допомоги, тобто він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Вказує, що психологічний стан дідуся вкрай негативний, спілкування з членами сім`ї формальні, звернення до нього розуміє із затримкою, фіксаційна пам`ять відсутня, пізнавальні функції знижені.

Зазначає, що враховуючи ці всі фактори, дідусь став залежним від інших осіб, які за ним доглядають та потребує постійного стороннього догляду. 23 червня 2020 року його визнано особою з інвалідністю першої групи А загального захворювання, безтерміново.

Також пояснює, що з дідусем проживає його дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , його рідна бабуся, але за своїм станом здоров`я вона неспроможна здійснювати повноцінний догляд за своїм чоловіком, оскільки вона перебуває на диспансерному обліку у лікаря-ендокринолога з приводу цукрового діабету 2 типу, важка форма: некомпенсований, інсулінозалежна.

Внаслідок хвороби ОСОБА_1 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а заявник проживає з ним і має можливість дбати про нього, створювати необхідні побутові умови, забезпечувати за ним відповідний належний догляд та забезпечувати отримання ним ліки, а при необхідності викликати сімейного лікаря для лікування в домашніх умовах.

Тому просить суд визнати його дідуся ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , проживаючого АДРЕСА_1 недієздатним та призначити ОСОБА_1 опікуном над ним.

Представник заявника ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, але до канцелярії суду надав заяву з проханням слухати справу за їх відсутності, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи М.Я.Паур в судове засідання не з`явився, проте надав суду заяву, в якій просить справу слухати без участі представника сільської ради, вимоги заяви визнає.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Статтею 58 Цивільного кодексу України передбачено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч.1 ст.60 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ч.4 ст.63 Цивільного кодексу України опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи заявник ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 , що вбачається з копій документів, а саме:

- згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьком значиться ОСОБА_2 (а.с.29);

- згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 ОСОБА_6 одружилася ІНФОРМАЦІЯ_4 і змінила прізвище на ОСОБА_7 (а.с.30);

- згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 ОСОБА_8 значиться матір`ю ОСОБА_1 , тобто заявника (а.с.28);

Відповідно до копії довідки серії 12 ААБ № 649890 від 23.06.2020 року ОСОБА_2 визнано особою з інвалідністю першої групи А загального захворювання, безтерміново, потребує постійного стороннього догляду (а.с.6, 7-8).

Згідно висновку лікаря-психіатра від 08.07.2020 року встановлено діагноз - виражена деменція судинного ґенезу, потребує постійного стороннього догляду (а.с.9).

Судом досліджено копію паспорта серії НОМЕР_5 на ОСОБА_2 , копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_2 НОМЕР_1 , копію посвідчення пенсіонера серії НОМЕР_6 на ОСОБА_2 (а.с.10-15).

Як вбачається із матеріалів справи, а саме висновку судово-психіатричного експерта № 506 від 14.08.2020р., ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє ознаки психічного розладу у формі судинної деменції, за своїм психічним станом ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_7 ОСОБА_3 є дружиною ОСОБА_2 (а.с.23).

Судом досліджено копію паспорта серії НОМЕР_8 на ОСОБА_3 , копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_3 НОМЕР_9 , копію пенсійного посвідчення серії НОМЕР_10 на ОСОБА_3 (а.с.17-22).

Згідно копії витягу з історії хвороби ОСОБА_3 від 08.07.2020 року, остання перебуває на диспансерному обліку у лікаря-ендокринолога з приводу цукрового діабету 2 типу, важка форма: некомпенсований, інсулінозалежна (а.с.16).

Згідно довідки № 643 від 03.06.2020 року виданої виконкомом Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області вбачається, що сім`я ОСОБА_1 , 1994 року народження, складається з діда ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та бабусі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.5).

Згідно подання № 295-02-10 від 10.09.2020 року, Зарожанська сільська рада Хотинського району Чернівецької області просить призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , АДРЕСА_1 опікуном над його дідусем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителем АДРЕСА_1 .

Судом досліджено копію паспорта ОСОБА_1 № НОМЕР_11 , копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера ОСОБА_1 НОМЕР_12 , копію довідки про реєстрацію місця проживання особи на ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.24-27).

Відповідно до характеристики № 209-02-10 від 02.07.2020 року виданої виконкомом Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області вбачається, що ОСОБА_1 зарекомендував себе з позитивної сторони, не пиячить, не скандалить, скарг на його поведінку від мешканців в сільську раду не поступало, користується авторитетом серед мешканців села (а.с.33).

Згідно копії довідки № 0107-1 від 01.07.2020 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 може здійснювати догляд за особою похилого віку та бути її опікуном (а.с.35).

Судом досліджено копію диплома ОСОБА_1 , копію трудової книжки ОСОБА_1 від 06.06.2016 року, копію посвідчення про приписку (військовий облік) № 11258 та довідку про обіги ОСОБА_1 (а.с.31-32, 34, 36, 37).

За таких обставин, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, оскільки це необхідно в інтересах ОСОБА_2 для захисту його прав та інтересів.

Відповідно до ст.300 ЦПК України судом визначається строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним два роки. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись ст. ст. 39, 40 ЦК України, ст.ст. 12, 76-81, 247, 259, 263- 265, 293, 300 ЦПК суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_11 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконкому Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області, вул.Кобилянської, 17, с.Зарожани, Хотинський район, Чернівецької області, ЄДРПОУ 05399260 про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна- задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 - недієздатним.

Строк дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 становить два роки.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_11 , ІПН - НОМЕР_12 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителем АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 17.09.2020р.

Суддя: Л.Л.Гураль

Присяжний: І.О.Лазарюк

Присяжний: Ю.А.Мельничук

Дата ухвалення рішення17.09.2020
Оприлюднено18.09.2020
Номер документу91606623
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1004/20

Рішення від 17.09.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні