Рішення
від 15.09.2020 по справі 440/1226/16-ц
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №440/1226/16-ц

Провадження № 2/943/57/2020

15 вересня 2020 року

Буський районний суд Львівської області у складі:

головуючого-судді - Кос І.Б.,

за участю секретаря - Дутки С.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Буськ цивільну справу за позовомОСОБА_1 до Милятинської сільської ради Буського району Львівської області, за участю третіх осіб: Державного підприємства Національні інформаційні системи та Третьої Львівської державної нотаріальної контори про вилучення запису зі спадкового реєстру, -

в с т а н о в и в :

позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з указаним позовом. Просить суд ухвалити рішення, яким вилучити запис про реєстрацію у спадковому реєстрі заповіту ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за № 59399215, який посвідчений Милятинською сільською радою Буського району Львівської області 06.06.2012 року за реєстровим номером 12. В обгрунтування позовних вимог ОСОБА_1 покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її двоюрідна сестра ОСОБА_2 , у власності якої перебувала квартира по АДРЕСА_1 . Після її смерті позивачка звернулась до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, після чого їй стало відомо про відкриття у Третій Львівській державній нотаріальній конторі 25.07.2016 року спадкової справи за № 465/2016. Також позивачем отримано витяг Львівської філії ДП Національні інформаційні системи про реєстрацію у спадковому реєстрі за № 59399215 заповіту, посвідченого Милятинською сільською радою 06.06.2012 року за реєстровим номером 12, де дата реєстрації даного документу у спадковому реєстрі - 22 серпня 2016 року. Оскільки позивачка звернулась із заявою 26 серпня 2016 року до Третьої Львівської державної нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті сестри, заповіту в спадковій справі не має і такий згідно відповіді Милятинської сільської ради не посвідчувався та не надсилався до ДП Національні інформаційні системи , підстав для звернення до суду щодо скасування заповіту не має, а тому просила позов задовольнити шляхом вилучення відповідного запису.

Ухвалою судді від 17.03.2020 року, після заміни складу суду в зв`язку зі звільненням у відставку судді Буського районного суду Львівської області Мельника С.Р., вказану позовну заяву прийнято до свого провадження та призначено до судового розгляду за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого судового засідання та викликом сторін.

Ухвалою підготовчого судового засідання від 13.08.2020 року було закрито підготовче судове засідання та призначено вищевказану справу до розгляду по суті у відкритому судовому засіданні на 15.09.2020 року із викликом сторін.

Позивач ОСОБА_1 повторно в судове засідання не з`явилась, будучи належним чином повідомленою про час і місце судового розгляду справи, клопотань про відкладення розгляду справи не подавала.

Відповідач Милятинська сільська рада Буського району Львівської області явку свого повноважного представника в судове засідання не забезпечила, направивши до суду листи про розгляд справи у відсутності їх представника.

Третя особа - Третя Львівська державна нотаріальна контора явку свого повноважного представника в судове засідання не забезпечила, направивши до суду листи про розгляд справи у відсутності їх представника через велику завантаженість.

Третя особа - ДП Національні інформаційні системи явку свого повноважного представника в судове засідання не забезпечило, незважаючи на належне повідомлення їх про час і місце розгляду справи. Разом із тим, у матеріалах справи містяться письмові пояснення їх представника Мельника Ю.В. від 24.04.2017, адресовані попередньому складу суду, які зводяться до того, що 22.08.2016 року до Львівської філії ДП Національні інформаційні системи надійшла заява №12 від 17.08.2016 від Милятинської сільської ради Буського району Львівської області про державну реєстрацію заповітів та спадкових договорів ОСОБА_2 , у зв`язку із чим 22.08.2016 року Львівською філією були внесені відомості до Спадкового реєстру про реєстрацію заповіту ОСОБА_2 (витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі №44846534 від 22.08.2016). крім того представник третьої особи звернув увагу на те, що ДП Національні інформаційні системи не є правонаступником ДП Інформаційний центр Міністерства юстиції України. Просив прийняти рішення у відповідності до вимог чинного законодавства України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали та з`ясувавши дійсні обставини справи, всебічно, повно та об`єктивно оцінивши докази у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку, виходячи із таких мотивів.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Відповідно до частини третьої статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як передбачено частиною першою статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно статті 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

В силу частини першої та другої статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Статтею 81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частинами п`ятою - сьомою статті 81 цього Кодексу передбачено, що докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується наявною в справі копією свідоцтва про її смерть серії НОМЕР_2 від 16.03.2016.

Після смерті ОСОБА_2 позивачка звернулась до Третьої Львівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом від 26.08.2016, повідомивши, що померла є двоюрідною сестрою позивачки, до дня смерті проживала та була зареєстрована по АДРЕСА_1 . За наслідками цього звернення у Третій Львівській державній нотаріальній конторі було відкрито у 2016 році спадкову справу №465/2016.

Витягом зі спадкового реєстру №44846534 від 22.08.2016, копія якого є в справі, підтверджено реєстрацію у спадковому реєстрі заповіту ОСОБА_2 (номер у реєстрі - 59399215), посвідченого Милятинською сільською радою 06.06.2012 року за реєстровим номером 12, де дата реєстрації даного документу у спадковому реєстрі - 22 серпня 2016 року, реєстратор - Львівська філія державного підприємства Національні інформаційні системи

Як вбачається із наявних у справі копій листів Милятинської сільської ради Буського району Львівської області про те, що вищевказаний заповіт ОСОБА_2 в Милятинській сільській раді за реєстровим номером 12 від 06 червня 2012 року не посвідчувався, остання не проживала на території сільської ради і земельні ділянки за нею не рахуються. Також Милятинською сільською радою на ім`я директора Львівської філії державного підприємства Національні інформаційні системи надіслано лист про те, що ними не надсилався для внесення до Спадкового реєстру заповіт ОСОБА_2 , посвідчений 06 червня 2012 року за реєстровим номером 12.

Крім того, як слідує із наявного у справі Витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі №46970551 від 03.03.2017, що у спадковому реєстрі скасовано запис №59399215, тип змін реєстрація скасування заповіту , підставою чого стало рішення Шевченківського районного суду міста Львова від 20.12.2016 року в справі №466/8743/16-ц про визнання недійсним заповіту.

Частинами четвертою і п`ятою статті 82 ЦПК України передбачено, що обставини, встановлені рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

Оскільки, вищевказаним рішенням Шевченківського районного суду міста Львова від 20.12.2016 року визнано недійсним спірний заповіт ОСОБА_2 , посвідчений Милятинською сільською радою 06.06.2012 року за реєстровим номером 12, що стало підставою для скасування запису про реєстрацію, а тому суд не вбачає правових підстав для задоволення заявлених позовних вимог через відсутність предмету спору в цій справі.

Крім того, обраний позивачкою спосіб захисту шляхом вилучення запису про реєстрацію у спадковому реєстрі заповіту спадкодавця не передбачений положеннями статті 16 ЦК України, якими встановлено способи захисту цивільних прав та інтересів судом, а відтак суд приходить до висновку провідмову в задоволенні позову.

У відповідності до вимог пункту 2 частини другої статті 141 ЦПК України судові витрати покладаються на рахунок позивача, ураховуючи залишення позову без задоволення.

Ураховуючи наведене та керуючись статтями 1, 2, 4, 8, 10, 11, 12, 13, 76, 77, 78, 81, 82, 141, 247, 259, 263, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Милятинської сільської ради Буського району Львівської області, за участю третіх осіб: Державного підприємства Національні інформаційні системи та Третьої Львівської державної нотаріальної контори про вилучення запису зі спадкового реєстру, - відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги через Буський районний суд Львівської області до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП - невідомий).

Відповідач: Милятинська сільська рада (80540, Львівська область, Буський район, с. Новий Милятин, пл. Миру, 1, код ЄДРПОУ - 04372916).

Третя особа:ДП Національні інформаційні системи (04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 4, код ЄДРПОУ - 39787008).

Третя особа:Третя Львівська державна нотаріальна контора (79019, м. Львів, проспект В. Чорновола, 39, код ЄДРПОУ - 02899393).

Повне судове рішення складено - 15 вересня 2020 року.

Суддя: І. Б. Кос

СудБуський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено18.09.2020
Номер документу91611338
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —440/1226/16-ц

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 29.03.2017

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Мельник С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні