Рішення
від 15.09.2020 по справі 499/718/20
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/718/20

Провадження № 2/499/311/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

15 вересня 2020 року смт. Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі головуючого судді Погорєлова І.В., за участю помічника судді Березовської І.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Іванівка Іванівського району Одеської області в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 , місцем відкриття спадщини є с. Павлинка Іванівського району Одеської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 8,87 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області.

Позивачем є спадкоємицею майна померлого за законом, оскільки є його сином.

Однак, оформленню спадкового майна в нотаріальному порядку позивачу перешкоджає та обставина, що позивачем пропущений встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини, який він пропустив у зв`язку з тим, що при видачі паспорту громадянина України, його прізвище вказали як ОСОБА_1 , а батька як ОСОБА_3 , тому він вимушений був встановлювати факт родинних відносин у судовому порядку, що підтверджує копією рішення. При звернення до нотаріуса позивач дізнався, що встановлений строк для подання заяви про прийняття спадщини пропустив, у зв`язку з чим просить його позовну заяву задовольнити.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте надав заяву про розгляд справи у його відсутність, на задоволенні позовних вимогах наполягав.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, проте надав на адресу суду заяву про слухання справи у його відсутність, позов визнав в повному обсязі.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, за таких обставин судове засідання по справі було проведено без засобів технічної фіксації судового процесу.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно з положенням ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи та з урахуванням положень ч.1 ст. 81 ЦПК України, де зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, та ч.1 ст. 13 ЦПК України, згідно якої суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, приходить до висновку, що наявні законні підстави для задоволення позову та позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом при досліджені матеріалів даної справи встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнім місцем проживання та місцем відкриття спадщини є с. Павлинка Іванівського району Одеської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 8,87 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області, що підтверджується копією державного акту.

Відповідно до відповіді нотаріуса, спадкова справа на померлого ОСОБА_3 не заводилися.

Відповідно до довідки з сільської ради, ОСОБА_3 на момент смерті проживав та був зареєстрований один.

Отже, інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 немає.

Позивач є спадкоємцем майна померлого ОСОБА_3 за законом, оскільки є його сином, що підтверджується копією рішення суду про встановлення факту родинних відносин.

Однак, оформленню спадкового майна в нотаріальному порядку позивачу перешкоджає та обставина, що позивачем пропущений встановлений ст.1270 ЦК України строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Як встановлено у судовому засіданні, встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач пропустив через те, що встановлював факт родинних відносин з батьком, відповідач дану обставину визнав та вона підтверджена копіює рішення суду.

Тому позивач вважає, що шестимісячний строк для прийняття спадщини пропущено ним з поважних причин.

Відповідно дост.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.(ч.1 ст.1222 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування, заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Відповідно до п.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини суд може визначити йому додатковий строк достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Постановою Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування " від 30.05.2008 року № 7п.24 передбачено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Постановою Пленуму Верховного Суду України №7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008року передбачено, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже ті обставини, на які посилалася позивач суд вважає обґрунтованими, оскільки знайшли своє підтвердження у судовому засіданні.

Враховуючи обставини на які посилалася позивач при звернені до суду, беручи до уваги що позивач є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 , інших спадкоємців не встановлено, суд вважає, що зазначені позивачем обставини являються поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини та вважає за можливе визначити позивачеві додатковий строк - терміном чотири місяці з дня набрання даним рішенням законної сили для подання до органів уповноважених займатися відкриттям та веденням спадкових справ заяв про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 4, 76, 81, 89, 264, 265, ЦПК, ст.ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 548, 549, 550 ЦК УРСР, Постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 ) до Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області (місцезнаходження - (с. Павлинка, Іванівського району, Одеської області, код ЄДРПОУ 04378451)) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , додатковий строк - терміном чотири місяці після набрання рішенням законної сили для подання до органів, уповноважених займатися відкриттям та веденням спадкових справ заяв про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

СуддяІ. В. Погорєлов

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено18.09.2020
Номер документу91611893
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/718/20

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні