Рішення
від 14.09.2020 по справі 466/6442/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/6442/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2020 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого - судді Глинської Д.Б.

з участю секретаря с/з Лань М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові справу за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа - виконавчий комітет Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

26 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою, заінтересована особа - виконавчий комітет Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області, в якій просить постановити рішення, яким:

- встановити факт, що має юридичне значення, а саме: неправильності в актовому записі про шлюб №14, складеному виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області від 14.09.1956, відносно ОСОБА_2 , в частині запису прізвища - ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_3 та відносно ОСОБА_1 , в частині запису прізвища - ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_3 ;

- зобов`язати виконавчий комітет Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області внести зміни до актового запису відносно ОСОБА_2 та ОСОБА_1 про шлюб №14, складеного виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області від 14.09.1956, змінивши запис прізвища чоловіка заявниці з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 та змінивши запис прізвища дружини з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 .

В заяві зазначала про те, що вона, ОСОБА_4 , 1959 року вийшла заміж за ОСОБА_2 та після одруження отримала прізвище чоловіка ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловік помер.

Після смерті чоловіка з метою оформлення спадкового майна та у подальшому при зверненні до виконавчого комітету Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області вона довідалася, що в актовому записі про шлюб №14, складеному виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області від 14 вересня 1956 року відносно неї та її чоловіка - ОСОБА_2 , зазначено прізвище чоловіка - ОСОБА_3 (замість правильного ОСОБА_3 ) і прізвище дружини - ОСОБА_3 , яке не збігається з дійсним прізвищем.

Вказану помилку вважає такою, що потребує виправлення, у зв`язку із чим звертається до суду для встановлення неправильності запису в акті цивільного стану про шлюб №14 в частині зазначення її прізвища та прізвища її чоловіка.

Ухвалою судді від 27 серпня 2020 року відкрито провадження у справі.

У визначений в ухвалі від 27 серпня 2020 року строк від заінтересованої особи відзив не надійшов.

В судове засідання, яке було призначено на 14 вересня 2020 року на 11.00 год., заявник ОСОБА_1 не з`явилася. Однак, із позовної заяви вбачається, що вона заяву підтримує, просить її задовольнити та розглянути справу за її відсутності.

Представник заінтересованої особи - виконавчого комітету Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про місце, час та дату розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

У відповідності до ст.247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання 14 вересня 2020 року за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Як вбачається із копії першої сторінки паспорта громадянина України ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 , останній народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Вишня Городоцького району Львівської області (а.с.10).

Згідно з свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_5, уклали 14 вересня 1959 року шлюб, про що складено відповідний актовий запис №14. Після одруження дружині присвоєно прізвище ОСОБА_3 , чоловікові - ОСОБА_3 (а.с.11).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть, виданого виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області серії НОМЕР_3 від 24.09.2019, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 років, про що 24 вересня 2019 року складено актовий запис №15 (а.с.9).

У військовому квитку НОМЕР_4 від 1963 року вказано також прізвище - ОСОБА_2 (а.с.12).

Із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00027376668 від 11 серпня 2020 року вбачається, що в актовому записі про шлюб, зареєстрованому у Реєстрі 08 лютого 2012 року за №00061945574 реєстратором відділу державної реєстрації актів цивільного стану Городоцького районного управління юстиції Львівської області зазначено відомості чоловіка: прізвище до державної реєстрації шлюбу ОСОБА_3 ; прізвище після державної реєстрації шлюбу ОСОБА_3 (а.с.6-7).

Як вбачається із листа Центрального Державного історичного архіву України, м. Львів від 07.04.2020 №М-50 метричні книги греко-католицької парафії с. Бенькова Вишня повіту Рудки Львівського воєводства із записами про народження за 1933 рік на збереження в архів не надходили, тому виявити запис про народження ОСОБА_2 , народженого ІНФОРМАЦІЯ_2 не видається за можливе. Також, надано інформацію про те, що в метричній книзі римо-католицької парафії с. Бенькова Вишня повіту Рудки Львівського воєводства із записами про народження за 1895-1938 р.р. запису про народження ОСОБА_2 , народженого ІНФОРМАЦІЯ_2 не виявлено.

Тобто, очевидними є помилки, вчинені в актовому записі.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України ( далі - ЦПК України), кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних, або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Положеннями ч.1 ст. 293 ЦПК України передбачено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995р. № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно з п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 7 липня 1995 року №12 Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни (прізвища, імені, по батькові тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

Пунктом 11 цієї Постанови визначено, що суд постановляє рішення про неправильність запису в акті громадянського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану.

Таким чином, суд прийшов до переконання, що сукупністю досліджених у справі доказів, підтверджено факт неправильності актового запису про шлюб №14, складеному виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області від 14.09.1956, відносно ОСОБА_2 , в частині запису прізвища - ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_3 та відносно ОСОБА_1 , в частині запису прізвища - ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_3 .

Згідно з п. 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктом 2.13.1 цих Правил визначено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

За таких обставин, оскільки факт неправильності запису в актах цивільного стану, в свідоцтві про шлюб, заявниці підтверджується наявними у справі письмовими доказами, а доказів, що свідчили би про протилежне у суду немає і, з врахуванням того, що даний факт має для заявниці юридичне значення, оскільки необхідний для реалізації права на прийняття спадщини, та виправити його іншим шляхом неможливо, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви.

Керуючись ст.ст. 12,13, 76,80, 81,293, 315,319 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

заяву задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме: неправильності в актовому записі про шлюб №14, складеному виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області від 14 вересня 1956 року, відносно ОСОБА_2 , в частині запису прізвища - ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_3 та відносно ОСОБА_1 , в частині запису прізвища - ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_3 .

Зобов`язати виконавчий комітет Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області внести зміни до актового запису відносно ОСОБА_2 та ОСОБА_1 про шлюб №14, складеного виконавчим комітетом Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області від 14 вересня 1956 року, змінивши запис прізвища чоловіка заявниці з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 та змінивши запис прізвища дружини з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 .

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Шевченківський районний суд м. Львова.

Відповідно до ч.2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5, РНОКПП - НОМЕР_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа: виконавчий комітет Вишнянської сільської ради Городоцького району Львівської області, код ЄДРПОУ 04372856, знаходиться за адресою: Львівська область, Городоцький район, с. Вишня.

Суддя Д. Б. Глинська

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено18.09.2020
Номер документу91614454
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —466/6442/20

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Глинська Д. Б.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Глинська Д. Б.

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Глинська Д. Б.

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Глинська Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні