Постанова
від 17.09.2020 по справі 139/722/20
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/722/20

Провадження № 3/139/215/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2020 року смт Муровані Курилівці

Суддя Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області Тучинська Н.В., отримавши адміністративний матеріал який надійшов від начальника Управління Держрибагентства у Чернівецькій області Вікторії Устименко про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 4 ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого в АДРЕСА_1 , громадянина України, непрацюючого, раніше до адміністративної відповідальності не притягувався, -

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_1 біля 09-ої години 21 серпня 2020 року здійснював незаконний вилов риби на Дністровському водосховищі, що поблизу с. Наддністрянське Мурованокуриловецького району Вінницької області, забороненим сіткоснастевим знаряддям лову - Ятір (L-2 м.), чим порушив п. 3.15. Правил любительського та спортивного рибальства та ст. 63 ЗУ "Про тваринний світ".

Такими діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 85 КУпАП, тобто грубо порушив Правила використання об`єктів тваринного світу, - здійснив рибальство із застосування забороненого знаряддя лову.

Представник Управління Держрибагентства у Чернівецькій області на розгляд справи не з`явився. У поданому до суду супровідному листі просив стягнути з ОСОБА_1 майнову шкоду і про прийняте рішення повідомити Управління Держрибагентства у Чернівецькій області .

Свою винність у вчиненні інкримінованого йому правопорушення ОСОБА_1 визнав повністю та не заперечив факту здійснення ним вилову риби 21 серпня 2020 року забороненими знаряддям лову.

Крім власного визнання вини, винність ОСОБА_1 стверджується обставинами викладеними у протоколі про адміністративне правопорушення № 004802 від 21 серпня 2020 року, актом вилучення, розпискою про прийняття на зберігання вилученого риболовного майна, описом-оцінкою вилученого рибальського майна, розрахунком матеріальних збитків до протоколу № 004802 та розпискою про передачу на відповідальне зберігання рибальського майна.

Розглянувши справу та оцінивши всі докази в їх сукупності, прийшла до висновку про винуватість ОСОБА_1 в правопорушенні, передбаченому ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Відповідно до вимог ст. 23 КУпАП, адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжитття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу винного, який визнав свою вину у вчиненому та щиро розкаявся, вперше притягується до адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства, на даний час ніде не працює, вважаю за можливе та правильне обрати щодо ОСОБА_1 стягнення у виді накладення мінімального штрафу передбаченого інкримінованою частиною ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення. З огляду на обставину, що знаряддя лову, яким користувався ОСОБА_1 , а також виловлену ним рибу, держінспектори рибоохорони передали правопорушнику на зберігання, вважаю за можливе не застосовувати щодо ОСОБА_1 конфіскацію предмету лову (Ятір (L-2 м)) та риби.

Відповідно до ст. 68 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Відповідно до ст. 69 цього Закону, така шкода підлягає компенсації в повному об`ємі. Статтею 20 Закону України Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів визначено, що шкода, завдана рибному господарству внаслідок знищення або погіршення стану водних біоресурсів та середовища їх перебування внаслідок господарської та іншої діяльності, підлягають відшкодуванню за рахунок осіб, які безпосередньо здійснювали або замовляли здійснення такої діяльності.

Відповідно до розрахунку матеріальних збитків проведених відповідно до постанови КМУ від 21 листопада 2011 року № 1209 Про затвердження такси для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів риб та інших об`єктів водного промислу , ОСОБА_1 незаконним виловом цінних видів риб, а саме: окунь в кількості 3 штуки, спричинено шкоду на загальну суму 51 гривня. Цей розрахунок вчинено з дотриманням вимог постанови КМУ № 1209 від 21.11.2011 Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів .

Заподіяні ОСОБА_1 збитки підлягають до стягнення у місцевий бюджет Наддністрянської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 40-1 КУпАП судовий збір у провадженні у справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено адміністративне стягнення. Частиною 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення судовий збір справляється у розмірі 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

Таким чином, із ОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір у розмірі 420 гривень 40 копійок.

Керуючись ч. 4 ст. 85, ст. 40-1 ст. ст. 221, 283, 284, 287, 294, 307, 308 КУпАП, ст. 4 Закону України "Про судовий збір", -

П О С Т А Н О В И Л А :

Визнати винним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) у вчиненні правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП та піддати адміністративному стягненню за цією статтею у виді штрафу в розмірі 20 НМДГ в сумі 340 (триста сорок) гривень без конфіскації знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних живих ресурсів.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) матеріальні збитки в сумі 51(п`ятдесят одна) гривня у місцевий бюджет Наддністрянської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької області (розрахунковий ранунок UA108999980333169331000002370, код ЄДРПОУ 37619070, отримувач УК у М.-Курил.р-н/с.Наддніст./24062100, ЄДРПОУ - 37619070, банк отримувач - Казначейство України (ЕАП), код банку - 899998, призначення платежу: 24062100, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) судовий збір у сумі 420 (чотириста двадцять) гривень 40 копійок.

Про прийняте рішення повідомити Управління Державного агентства рибного господарства у Чернівецькій області.

Постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Мурованокуриловецький районний суд протягом десяти днів з дня її винесення особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором у випадках, передбачених ч. 5 ст. 7 та ч. 1 ст. 287 КУпАП .

Суддя:


Дата ухвалення рішення17.09.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91629907
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —139/722/20

Постанова від 17.09.2020

Адмінправопорушення

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні