Рішення
від 28.08.2020 по справі 311/164/20
ВАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 311/164/20

Провадження № 2/311/380/2020

28.08.2020

Р І Ш Е Н Н Я

ІMЕНЕM УКРАЇНИ

28 серпня 2020 року м. Василівка

Василівський районний суд Запорізької області у складі:

Головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

при секретарі: Осінцевій Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Василівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), до Підгірненської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Підгірненської сільської ради Василівського району Запорізької області (місцезнаходження: вул.Чкалова буд.101 с.Підгірне Василівського району Запорізької області), ОСОБА_2 (мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ), третя особа: Приватний нотаріус Василівського районного нотаріального округу Запорізької області Кириченко Вікторія Вікторівна (адреса місцезнаходження: бул.Центральний буд.10 м.Василівка Запорізької області) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

17 січня 2020 року до Василівського районного суду Запорізької області надійшов позов ОСОБА_1 , який в подальшому було уточнено в редакції від 03.03.2020 року (а.с.62-67) до Підгірненської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Підгірненської сільської ради Василівського району Запорізької області, ОСОБА_2 , третя особа: Приватний нотаріус Василівського районного нотаріального округу Запорізької області Кириченко Вікторія Вікторівна, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач ОСОБА_1 зазначає, що він є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина та він є спадкоємцем за законом на майно померлої матері ОСОБА_3 . З метою оформлення спадщини після смерті матері ним були здійсненні дії на її прийняття, у зв`язку з чим він звернувся до нотаріуса з відповідною заявою для прийняття спадщини та було заведено спадкову справу. Також позивач вказує, що на день смерті матері він був зареєстрований та фактично проживав разом з нею, яка також була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, за рішенням Василівського районного суду Запорізької області від 16.01.2019 року у справі № 311/3699/18 позовні вимоги ОСОБА_1 були задоволені та прийнято рішення, яким усунено ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 , від права на спадкування обов`язкової частки спадщини за законом, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Рішення суду набрало законної сили 15.02.2019 року. Крім того, чоловік матері, ОСОБА_2 , від прийняття спадщини після смерті дружини ОСОБА_3 відмовився, про що свідчить його особиста заява у спадковій справі. Таким чином, як зазначає позивач, після смерті матері ОСОБА_3 , позивач ОСОБА_1 є єдиним її спадкоємцем.

Також у позові вказує, що до складу спадкового майна входить, зокрема, й земельна ділянка площею 6,76 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області. Вказана земельна ділянка належала раніше ОСОБА_5 , яка була бабусею позивача ОСОБА_1 , й померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадкоємцем після померлої бабусі ОСОБА_5 була його мати - тобто донька ОСОБА_3 , яка спадщину прийняла, але не оформила своїх спадкових прав на цю земельну ділянку. Право власності на земельну ділянку бабусі - ОСОБА_5 , підтверджено державним актом на право приватної власності на землю розміром 6,76 га, яка передана у власність на підставі розпорядження голови Василівської районної ради народних депутатів від 12.07.2000 року № 75 й розташована на території Широківської сільської ради Василівського району. Цільове призначення земельної ділянки - ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В силу вимог ч.3 ст.1268 ЦК України, мати позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , є такою, що прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 , оскільки протягом шести місяців з моменту її відкриття від неї не відмовлялась. У зв`язку з цим прийнята спадщина визнається належною з моменту її відкриття, тобто з 03.12.2008 року. Отже вважає, що ОСОБА_3 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_5 у вигляді земельної ділянки площею 6,76 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області, але право власності не зареєструвала у встановленому порядку. В свою чергу, позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем після смерті матері ОСОБА_3 та прийняв спадщину після її смерті. Таким чином, спадкодавець ОСОБА_3 прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_5 не отримала свідоцтва про право на спадщину та не зареєструвала право власності на нього, а позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом після її смерті, подавши заяву про прийняття спадщини до нотаріуса прийняв спадкове майно. Як зазначає позивач ОСОБА_1 , його право на отримання спадщини у вигляді нерухомого майна - земельної ділянки за ним не визнається нотаріусом у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на це майно та відсутністю державної реєстрації цього майна, а відтак це право підлягає судовому захисту шляхом визнання права власності у відповідності до вимог ст.16 ЦК України. Тому позивач ОСОБА_1 вимушений звернутися до суду з даним позовом, в якому просить: 1) визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 , право приватної власності на земельну ділянку площею 6,76 га, яка знаходиться на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області, що належала ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 на підставі державного акту на право приватної власності на землю, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 23 січня 2020 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 26 березня 2020 року задоволено заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гнатюк О.А. та залучено до участі в справі в якості відповідача ОСОБА_2 (а.с.94-95).

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 04 травня 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду (а.с.124).

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 17 червня 2020 року задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_1 в особі адвоката Гнатюк О.А. про витребування доказів по справі №311/164/20 (а.с.147-148).

В судове позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Гнатюк О.А. не з`явилися, про день та час розгляду справи були повідомлені своєчасно та належним чином, проте на адресу суду представником позивача ОСОБА_6 подано заяву з проханням розглядати справу за її відсутністю та без участі її довірителя ОСОБА_1 , заявлені ним позовні вимоги підтримують у повному обсязі за підставами, викладеними в уточненій позовній заяві (а.с.175).

Представник відповідача Підгірненської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Підгірненської сільської ради Василівського району Запорізької області в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи був повідомлений судом своєчасно та належним чином, проте надав суду заяву, в якій просить розглянути справу у відсутність їх представника, проти позову не заперечують, відзиву проти заявлених позовних вимог відповідачем на адресу суду не надано (а.с.132,137,158,159-160,172-173).

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином та у встановленому законом порядку за зареєстрованим місцем проживання відповідача, що підтверджується поштовими конвертами, що повернулися на адресу суду з відміткою адресат відсутній (а.с.127), поштовим повідомленням про отримання судової повістки ОСОБА_2 особисто 24.06.2020 року (а.с.151), проте, жодних документів на підтвердження поважності причин неявки до суду відповідачем на адресу суду не подано, відзив на позов не надано, заперечення проти позовних вимог ОСОБА_1 не подані.

Третя особа: приватний нотаріус Василівського районного нотаріального округу Запорізької області Кириченко В.В. в судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи була повідомлена судом своєчасно, належним чином та у встановленому законом порядку, проте до суду подано заяву, в якій приватний нотаріус просить розглянути справу у її відсутність, проти позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує, самостійних вимог щодо предмета спору не заявляє (а.с.130,155).

Повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, давши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи №311/164/2020, суд вважає, що заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.373 Цивільного кодексу України право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Стаття 392 ЦК України визначає, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п. г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Положеннями ст.152 ч.3 п. а Земельного кодексу України передбачено, що захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Відповідно до ст.131 ЗК України громадяни України мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі спадкування.

Згідно ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Ст.1225 ч.1 ЦК України передбачає, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Відділом реєстрації актів цивільного стану Василівського районного управління юстиції Запорізької області від 04.12.2008 року, за актовим записом №240 (а.с.19).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_6 народився ОСОБА_1 , про що 05.10.1984 року Відділом реєстрації актів громадянського стану Василівського району Запорізької області вчинено відповідний актовий запис №26, та де в графі мати вказана - ОСОБА_7 (а.с.17).

Відповідно до Свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_3 , виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Василівського районного управління юстиції у Запорізькій області 30.08.2008 року, вбачається, що 30 серпня 2008 року укладено шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_7 , про складено відповідний актовий запис №85 та після укладення шлюбу ОСОБА_7 присвоєно прізвище ОСОБА_8 , та копія вказаного свідоцтва є в матеріалах справи (а.с.18).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Василівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області від 25.04.2018 року, за актовим записом № 81 (а.с.21).

Згідно свідоцтва про народження вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_7 народилася ОСОБА_9 , про що 11.05.1957 року сільським РАЦС Чернігівського району Запорізької області вчинено відповідний актовий запис №31, та де в графі мати вказана - ОСОБА_10 (рос.), а в графі батько вказаний - ОСОБА_11 (рос) (а.с.16).

Відповідно до Свідоцтва про шлюб, виданого 22.10.1998 року Широківською сільською радою Василівського району Запорізької області, вбачається, що 22 жовтня 1983 року укладено шлюб між ОСОБА_12 (рос.) та ОСОБА_13 (рос.), про складено відповідний актовий запис №27 та після укладення шлюбу ОСОБА_9 присвоєно прізвище ОСОБА_14 , копія якого є в матеріалах справи (а.с.16).

Рішенням Василівського районного суду Запорізької області від 16 січня 2019 року, яке набрало задоволено позов ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - приватний нотаріус Василівського нотаріального округу Запорізької області Кириченко Вікторія Вікторівна, ОСОБА_2 , КУ Василівська центральна районна лікарня Василівської районної ради Запорізької області про усунення від права спадкування та усунено ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 , від права спадкування обов`язкової частки спадщини за законом, яка відкрилась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Вказане рішення сторонам не оскаржено та рішення суду набрало законної сили - ??????? року, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.13-14).

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії I-ЗП № 064838, виданого 23.11.2000 року Василівською райдержадміністрацією Запорізької області, ОСОБА_5 є власником земельної ділянки площею 6,76 га, що розташована на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області та яка передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, копія якого є в матеріалах справи (а.с.15).

Відповідно до Довідки від 11.01.2020 року, виданої ФОП ОСОБА_15 , вбачається, що середня вартість земельної діляни з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 6,76 га, розташованої за адресою: Запорізька область Василівський район на території Широківської сільської ради Василівського району, на ринку землі становить 70000,00 гривень (а.с.22).

Постановою приватного нотаріуса Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В. №813/02-31 від 22.11.2019 року було відмовлено ОСОБА_1 у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, яка знаходиться на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області після померлої ОСОБА_3 на тих підстав, що відповідно до п.4.15, п.4.18 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів про право власності на майно, яке зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Спадкоємцем ОСОБА_1 не надано оригіналу або дублікату правовстановлюючого документа на вказану земельну ділянку та рекомендовано звернутися до суду для вирішення питання про встановлення права власності на вищевказану земельну ділянку (а.с.8).

Відповідно до Довідки за №327/02-14 від 16.05.2019 року, виданої приватним нотаріусом Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В., вбачається. Що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 гр.. ОСОБА_3 , яка не день смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 , заведена спадкова справа №117/2018, спадщину за законом прийняв син гр.. ОСОБА_1 , який проживає у АДРЕСА_1 . Спадкова справа у спадковому реєстрі №63028233 (а.с.12).

Як вбачається з Довідки за №5913 від 19.11.2019 року, виданої виконавчим комітетом Василівської міської ради Запорізької області, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 в період з 15.09.2007 року до смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , знята з реєстрації - 06.12.2008 року. На день її смерті за адресою: АДРЕСА_4 зареєстровані: донька - ОСОБА_7 , 1957 року народження; онук - ОСОБА_1 , 1984 року народження (а.с.20)

Як вбачається з відповіді, наданої на запит суду Василівською державною нотаріальною конторою Запорізької області Південно-Східного управління Міністерства юстиції м.Дніпро від 28.01.2020 року за вих.№56/01-09 повідомлено, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 гр.. ОСОБА_5 , Василівською (Дніпрорудненською) державною нотаріальною конторою Запорізької області спадкова справа не заводилась, з заявою про прийняття спадщини ніхто не звертався, що також підтверджується Інформаційною довідкою за №59148905 від 24.01.2020 року, сформованою Василівською державною нотаріальною конторою (а.с.34,35).

При житті, 02.08.1991 року, ОСОБА_5 склала заповіт, який посвідчений 02.08.1991 року заступником голови Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області Могилевцевою І.В. та зареєстрований в реєстрі №98, відповідно до якого ОСОБА_5 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все належне їй майно, де б воно не було, і з чого б воно не складалося, і в загалі все те, що буде належати їй на день її смерті, і на що вона за законом матиме право - заповіла своєму сину ОСОБА_16 (а.с.133-134,136).

Даний заповіт не змінювався, не скасовувався та є чинним , про що свідчать відомості з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти / спадкові договори), сформованої Василівською державною нотаріальною конторою від 24.01.2020 року за довідкою № 59148920 (а.с.36)

Як вбачається з відповіді, наданої на запит суду Департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради від 22.06.2020 року за вих.№ 01-17/01/1619 повідомлено, що за відомостями департаменту реєстраційних послуг запорізької міської ради за адресою: АДРЕСА_5 станом на 02.09.1991 року був зареєстрований ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_9 з 10.02.1982 року по 18.11.200 року, відомості про смерть відсутні (а.с.156).

28 липня 2020 року на запит суду з Олександрівського районного у місті Запоріжжі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) надійшов актовий запис про смерть №6471 від 14.07.2006 року, складений Запорізьким міським відділом реєстрації актів цивільного стану Запорізького обласного управління юстиції, з якого вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_10 у віці 54 років помер ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , який мешкав за адресою: АДРЕСА_6 . Місце смерті: Запорізька область м.Запоріжжя Ленінський район (а.с.169-170).

Згідно матеріалів спадкової справи № 117/2018, заведеної приватним нотаріусом Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В. після смерті ОСОБА_3 вбачається, що 21.09.2018 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В. із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_11 (а.с.43). Також, до приватного нотаріуса Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В. 21.09.2018 року звернувся ОСОБА_2 із заявою про відмову від прийняття спадщини за законом (а.с.44). 22.11.2019 року приватним нотаріусом Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В. видано ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_11 . Спадщина, на яку видано вказане свідоцтво, складається з: квартири АДРЕСА_7 , що належить спадкодавцю на підставі Договору купівлі-продажу, посвідченого Скориченко А.В., приватним нотаріусом Василівського районного нотаріального округу Запорізької області 24 травня 2012 року, зареєстрованого в реєстрі за №723, право власності на яку зареєстровано в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Василівською районною державною адміністрацією Запорізької області 03.07.2019 року, номер запису про право власності:32290275, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна:1866900523209. Вказана квартира складається з двох житлових кімнат, житловою площею 25,2 кв.м., загальною площею 39,1 кв.м. Свідоцтво про право на спадщину за законом зареєстровано в реєстрі за №841 (а.с.42-53).

Відповідно до інформаційної довідки №59449140 від 17.02.2020 року, виданої приватним нотаріусом Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В., 21.09.2018 року заведена спадкова справа № 117/2018 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_3 , яка на теперішній час є чинною (а.с.40-41).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/договори) за №59449178, виданої 17.02.2020 року приватним нотаріусом Василівського районного нотаріального округу Кириченко В.В. - заповіти відсутні (а.с.38-39).

Відповідно до Довідки за №391 від 11.03.2020 року, виданої виконавчим комітетом Василівської міської ради Запорізької області, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_12 проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 в період з 03.05.2012 року до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_11 , знята з реєстрації - 02.08.2018 року. На день її смерті та на протязі шести місяців після смерті за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані: син ОСОБА_1 , 1984 року народження (а.с.76).

Як вбачається з відповіді наданої на запит суду Відділом у Василівському районі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області за №8-0.223-181/102-20 від 13.03.2020 року повідомлено, що частиною другою ст..20 Закону України Про оцінку земель передбачено що данні про нормативно грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки може бути виданий виключно із технічної документації з нормативно грошової оцінки земель, яка розроблена та затверджена у встановленому законодавством порядку. З 01.01.2019 року набрала чинність загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативно грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення на підставі наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.11.2018 року №552 Про затвердження технічної документації із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення . Надати витяг з технічної документації про нормативно грошову оцінку неможливо, так як для обрахунку потрібно визначити точну площу, функціональне використання земельної ділянки, які визначаються за кадастровим номером. Також повідомлено, що згідно технічної документації по складанню схеми поділу земель колективної власності на земельні частки (паї) СВК Світанок Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області затвердженої Василівської районною радою, середня вартість земельної частки (паю) станом на 01.07.1995 року становить 31680,00 гривень (а.с.77-88).

Згідно довідки щодо найбільш ймовірної вартості земельної ділянки сільськогосподарського призначення, що розташована за адресою: Запорізька область Василівський район Шиоківська сільська рада, площею 6,76 га, складеного ТОВ Власні Землі станом на 22.04.2020 року вартість вищевказаного об`єкту нерухомого майна становить - 69407,49 грн. (а.с.106-118).

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи, вивчивши обґрунтування заявлених ОСОБА_1 позовних вимог до Підгірненської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Підгірненської сільської ради Василівського району Запорізької області, ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі за вищенаведеними підставами, оскільки за життя ОСОБА_3 у встановленому законом порядку не оформила спадкові права на земельну ділянку площею 6,76 Га, що розташована на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області, яка належала ОСОБА_5 , згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ЗП №064838, а тому суд вважає необхідним уточнені позовні вимоги задовольнити та визнати за позивачем ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 право власності на земельну ділянку площею 6,76 га, яка знаходиться на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області, що належала ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , на підставі Державного акту на право приватної власності на землю - в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.328,331,377,381,392 ЦК України, ст.ст.81,120,131,152 Земельного кодексу України, ст.ст.9, 12, 13, 81, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ), до Підгірненської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Підгірненської сільської ради Василівського району Запорізької області (місцезнаходження: вул.Чкалова буд.101 с.Підгірне Василівського району Запорізької області, код ЄДРПОУ - 25220205), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_13 (мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 ), третя особа: Приватний нотаріус Василівського районного нотаріального округу Запорізької області Кириченко Вікторія Вікторівна (місцезнаходження: бульв.Центральний буд.10 м.Василівка Запорізької області) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) - право власності на земельну ділянку площею 6,76 га, яка розташована на території Широківської сільської ради Василівського району Запорізької області, що належала ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ЗП № 064838, цільовим призначенням якої є ведення товарного сільськогосподарського виробництва, - в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду через Василівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Згідно пункту 3 розділу XII Прикінцеві положення ЦПК України в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) від 18 червня 2020 року №731-IX, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складений - 07 вересня 2020 року.

Суддя

Василівського районного суду

Запорізької області Ю.В. СИДОРЕНКО

Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91632203
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —311/164/20

Рішення від 28.08.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Рішення від 28.08.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні