Рішення
від 10.09.2020 по справі 446/508/20
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/508/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.09.2020 м. Кам`янка-Бузька

Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області у складі

головуючого-судді Котормус Т.І.

за участі секретаря судового засідання Карпа Г.М.

Справа № 446/508/20

Провадження №2/446/792/20

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ;

відповідач Великосілківська сільська рада

Кам`янка-Бузького району

Львівської області;

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

06.03.2020 ОСОБА_1 подала до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області позовну заяву до Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, в якій просить визнати за нею в порядку спадкування за законом, право власності на земельну ділянку площею 1,90 умовних кадастрових гектарів, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, без встановлення меж на місцевості, на території Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, згідно з сертифікатом серія ЛВ 023534 з номером реєстрації 4710 від 31.03.1997.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що позивач є спадкоємцем за законом своєї мами ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку має намір прийняти. Інших спадкоємців немає. Однак, через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу на спадкове майно, вона не може оформити спадкові права в нотаріальному порядку, а тому звернулась до суду.

Ухвалою суду від 11.03.2020 позовна заява залишена без руху.

Позивач усунув недоліки позовної заяви, вказані в ухвалі суду.

Ухвалою суду від 06.04.2020 відкрито провадження в справі, визначено, що розгляд справи проводитиметься за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 07.05.2020 підготовче засідання закрито та призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, через канцелярію суду надала заяву, в якій просить суд справу розглядати без її участі, позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, заперечень проти позову не має.

З огляду на зазначені обставини, суд розглядає справу на підставі наявних у ній матеріалів.

Водночас, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, не здійснюється.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 , що доводиться копією свідоцтва про її народження серії НОМЕР_1 від 21.11.1957, а також копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 13.10.1973 (а.с. 13).

Як видно з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 07.06.2004, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (арк. справи 10).

Відповідно до копії довідки Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області від 25.02.2020 № 160 заповіт від імені ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сільській раді не складався. До дня смерті ОСОБА_3 проживала та була зареєстрована одна у с. Нова Лодина Кам`янка-Бузького району Львівської області (арк. справи 15).

ОСОБА_3 на праві власності належала земельна ділянка площею 1,90 га, що розташована на території Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, що підтверджується копією Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ № 023534, виданим 31.07.1997 на підставі рішення Великосілківської сільської Ради народних депутатів від 27.01.1995 (арк. справи 9).

Відповідно до листа Кам`янка-Бузької нотаріальної контори від 26.02.2020 за №359/01-16 вбачається, що позивачу у справі ОСОБА_1 , яка проживає у с. Ямне Кам`янка-Бузького району Львівської області відмовлено у видачі свідоцтва про право власності, оскільки відсутні будь які правовстановлюючі документи на земельну ділянку та пропущено термін для прийняття спадщини, рекомендовано звернутись до суду. (арк. справи 8).

Також, згідно з копією довідки Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області від 03.03.2020 № 183 ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті проживала та була зареєстрована у с. Нова Лодина Кам`янка-Бузького району Львівської області. Разом з нею постійно проживала без реєстрації її донька ОСОБА_1 , яка здійснювала догляд та поховання своєї матері (арк. справи 16).

Однак згідно з відповіді Стрептівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області від 14.08.2020 за №265, ОСОБА_1 станом на 05.06.2004 проживала і по сьогоднішній день проживає в АДРЕСА_1 .

Вирішуючи даний спір суди виходить з того, що між сторонами виникли правовідносини, які є спадковими та регулюються Книгою шостою "Спадкове право" Цивільного кодексу України.

При прийняття рішення суд керувався наступними мотивами та положеннями закону.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування згідно зі ст. 1217 ЦК України здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини, як визначено ст. 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положеннями ст. 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Тобто, спадкоємці за законом, за вказаних обставин, одержують право на спадкування почергово.

Так, як зазначено у ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до положень ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

А відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Як видно з обставин справи, позивач не зверталась в межах шестимісячного строку із заявою про прийняття спадщини після смерті своєї матері, однак посилається у своїй позовній заяві на те, що вона спадщину прийняла, оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Проте, як видно з зареєстрованого місця проживання позивачки, така зареєстрована у с. Ямне Кам`янка-Бузького району Львівської області (а.с. 6 зворот), в той час, як спадкодавець була зареєстрована одна у с. Нова Лодина Кам`янка-Бузького району, де і померла (а.с. 10, 15).

Оцінюючи посилання позивачки на ту обставину, що вона фактично проживала зі спадкодавцем на час відкриття спадщини суд відзначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На підтвердження обставини проживання зі спадкодавцем позивач надала довідку Великосілківської сільської ради від 03.03.2020 в якій вказано, що вона проживала без реєстрації з матір`ю у с. Нова Лодина, здійснювала догляд за нею (а.с. 16). Однак, в процесі розгляду справи судом здобуто доказ того, позивачка проживала станом на момент відкриття спадщини і по сьогоднішній день проживає в с. Ямне (лист від 14.08.2020 №265).

За таких суперечливих доказів, а також у зв`язку з відсутністю інших доказів, які б доводили обставину фактичного спільного проживання спадкоємця і спадкодавця, суд дійшов висновку про неможливість задоволення позову.

За встановлених обставин, суд вважає, що позивачу необхідно звертатися до суду з вимогою про визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини, і лише після цього, у випадку неможливості оформлення своїх спадкових прав у нотаріальному порядку, звертатися з вимогою про визнання права власності на спадкове майно.

Керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 76-81, 89, 263-265, 268 Цивільного процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до Великосілківської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Повний текст рішення складено 18.09.2020.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: с.Ямне Кам`янка-Бузького району Львівської області, паспорт громадянина України серія НОМЕР_4 , РНОКППФО НОМЕР_5 ) .

Відповідач: Великосілківська сільська рада Кам`янка-Бузького району Львівської області (місцезнаходження: 80453, пл.Центральна, с.Великосілки Кам`янка-Бузького району Львівської області, код ЄДРПОУ 04374177).

Суддя Т.І.Котормус

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.09.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91643758
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —446/508/20

Рішення від 10.09.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Рішення від 10.09.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Ухвала від 06.04.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні