Ухвала
від 18.09.2020 по справі 766/13998/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/13998/20

н/п 2/766/9606/20

УХВАЛА

про відмову у звільненні від сплати судового збору

та залишення позовної заяви без руху

18 вересня 2020 року м. Херсон

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Ус О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , від імені якого діє ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Херсонської міської ради, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Соул" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , від імені якого діє ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Херсонської міської ради, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Соул" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

Вирішуючи питання щодо відкриття провадження у справі, встановлено, що заява підлягає розгляду в судах в порядку цивільного судочинства, але подана без додержання вимог ст. 177 ЦПК України, внаслідок чого підлягає залишенню без руху на підставі ч.1 ст. 185 ЦПК України, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачем судовий збір не сплачено, однак у прохальній частині позовної заяви просить звільнити його від сплати судового збору або відстрочити його сплату до ухвалення судового рішення по справі. В обгрунтування заяви вказав, що сплатити судовий збір в розмірі 1681,60 грн., не має можливості, оскільки він є безробітним , не отримує дохід з 16.06.2017 р., що підтверджується копією трудової книжки від 31.01.2000 р., та на його утриманні знаходяться двоє неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд, розглянувши клопотання про звільнення або відстрочення сплати судового збору, приходить до висновку про відмову у її задоволенні.

Так, згідно ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Позивачем на підтвердження свого тяжкого матеріального стану додано лише копію трудової книжки серії НОМЕР_1 дата заповнення 31.01.2000 р., копії свідоцтв про народження дітей. Інших доказів на підтвердження майнового стану суду не надано.

З огляду на відсутність інших доказів тяжкого матеріального становища (перебування на обліку в центрі зайнятості як безробітного, не отримання будь-яких соціальних виплат, довідка з податкової про отримані доходи, довідка з пенсійного органу тощо), суд позбавлений можливості вирішити питання щодо звільнення або відстрочення сплати судового збору.

Відповідно до п.1.2 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір судовий збір за подачу позову немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно другого абзацу частини 3 статті 6 Закону України "Про судовий збір", у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

З урахуванням того, що позивачем заявлено 2 вимоги немайнового характеру, судовий збір повинен становити 1681,60 грн. (2*840,80 грн.).

Враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом сплати судового збору у розмірі 1681,60 грн. та подання до суду відповідної квитанції, або подання обгрунтованого клопотання про звільнення або відстрочення сплати судового збору, з поданням відповідних доказів.

На підставі ст. 185 ч.1 ЦПК України позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків з роз`ясненням того, що в разі їх не усунення у встановлений судом строк позовна заява буде визнана неподаною та повернута позивачеві.

Керуючись ст.ст. 175, 176, 177, 185 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення або відстрочення сплати судового збору - відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , від імені якого діє ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Херсонської міської ради, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Соул" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху направити позивачу.

Надати позивачу строк для усунення недоліків п`ять днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, позовна заява вважатиметься не поданою та буде повернута.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Херсонського апеляційного суду або через Херсонський міський суд Херсонської області, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності ЦПК України в редакції від 15 грудня 2017 року.

СуддяО. В. Ус

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.09.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91647314
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —766/13998/20

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 17.02.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні