Ухвала
від 17.09.2020 по справі 766/13454/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/13454/20

н/п 1-кс/766/7787/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2020 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого: ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення огляду,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням в якому просив: розглянути дане клопотання та надати дозвіл слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_4 та слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , на проведення огляду іншого володіння, а саме потужностей підприємства «Птахогосподарство «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 34669071) та філії «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 39765712) розташованих в с. Східне Білозерського району Херсонської області з метою виявлення порушень природоохоронного та санітарного законодавства, перевірки технічного стану відповідного устаткування для очищення скидів, технічних та інших заходів щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони довкілля, а також встановлення суми матеріальних збитків завданих територіальній громаді у разі виявлення порушень.

Вказане клопотання вмотивоване тим, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення є необхідність у проведенні огляду вищезазначеного володіння.

Слідчий в судовому засіданні подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали наданого клопотання вважає, що воно підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно положень ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Слідчим суддею встановлено, що Херсонським відділом поліції ГУ Національної поліції в Херсонській області розслідується кримінальне провадження № 12020230040002169 від 07.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 236 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Музиківської сільської об`єднаної територіальної громади Білозерського району Херсонської області розташовані Дочірнє підприємство «Птахогосподарство «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 34669071) та філія «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 39765712). Крім того, Дочірнє підприємство «Птахогосподарство «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 34669071) та філія «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» орендує земельну ділянку, розташовану в с. Східне Білозерського району.

В ході досудового розслідування встановлено достатньо підстав вважати, що зазначені птахівничі підприємства ПрАТ «Агрохолдинг Авангард» здійснюють господарську діяльність з грубим порушенням норм чинного природоохоронного та санітарного законодавства, а саме:

- технологія та експлуатація очисних споруд не відповідає матеріалам «Оцінки впливу на навколишнє середовище до проекту «Птахофабрика на 6,2 млн. кур несучок промстада в Білозерському районі Херсонської області. Очисні споруди»;

- здійснюється скид стічних вод з очисних споруд до балки (водного об`єкту);

- нормативи гранично допустимих скидів та фактичні скиди речовин із зворотними (стічними) водами у поверхневі водні об`єкти не розроблені та не затверджені;

- контроль за якістю і кількістю скинутих у водні об`єкти зворотних вод і забруднюючих речовин не здійснюється;

- дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами відсутній;

- на земельних ділянках, розташованих у прибережно-захисній смузі р. Вірьовчина, на території Музиківської сільської об`єднаної територіальної громади, за межами населеного пункту, на яких здійснюється витік стічної води зі скиду очисних споруд, відібрано проби ґрунту. Також, відібрані проби ґрунту на території очисних споруд, у відібраних зразках ґрунту вміст нітратів, сульфатів, хлоридів, амонію перевищує фонову концентрацію, що призвело до забруднення земель площею 956,1 кв. м;

- договір ДП «Птахогосподарство «Чорнобаївське» на передачу стічних виробничих вод на очисні споруди не укладено.

У зв`язку із недотриманням суб`єктом господарювання вимог Закону України «Про охорону атмосферного повітря» Департамент енергетики та екології ХОДА, відмовив ПАТ «Агрохолдинг Авангард» у видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами по двом майданчикам птахогосподарства: промислового стада та ремонтного молодняка в с. Східне (листи від 05.03.2019 за № 784-01-10/0/19/013.3.1-718 та 783-01-10/0/19/013.3.1-719).

Повідомленнями про відмову у видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря зокрема визначено, що технологія та експлуатація очисних споруд не відповідає матеріалам «Оцінки впливу на навколишнє середовище, до проекту «Птахофабрики на 6.2 млн. кур - несучок промстада в Білозерському районі Херсонської області. Очисні споруди», відсутній висновок з оцінки впливу на довкілля експлуатації зазначених очисних споруд, очисні експлуатуються без введення в експлуатацію, здійснюється скид неочищених стічних вод до балки р. Вірьовчина, що призводить до її забруднення, відсутнє послідосховище, порушені умови зменшення санітарно захисної зони.

Таким чином, у діях посадових осіб Дочірнього підприємства «Птахогосподарство «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 34669071) та філії «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 39765712) вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст. 236 КК України («Порушення правил екологічної безпеки»)

В ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки, яка орендується підприємством «Птахогосподарство «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 34669071) та філії «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард» (код ЄДРПОУ 39765712), що розташована в с. Східне Білозерського району Херсонської області з метою виявлення порушень природоохоронного та санітарного законодавства, перевірки технічного стану відповідного устаткування для очищення скидів, технічних та інших заходів щодо забезпечення виконання вимог, передбачених стандартами та нормативами екологічної безпеки у галузі охорони довкілля, а також встановлення суми матеріальних збитків завданих територіальній громаді у разі виявлення порушень.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки кадастровий номер: 6510165800:17:001:0056, розташованої в с. Східне Білозерського району Херсонської області, яку орендує ДП «Птахогосподарство «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард».

Встановити строк дії ухвали один місяць з дня проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу91647355
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —766/13454/20

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 20.10.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні