Ухвала
від 21.09.2020 по справі 910/9639/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову в задоволенні заяви про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

21.09.2020Справа № 910/9639/20

Суддя Господарського суду міста Києва Нечай О.В., розглянувши

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Грандлайт"

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

у справі № 910/9639/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Грандлайт"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Епіцентр К"

про визнання актів зміни ціни недійсними

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Грандлайт" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Епіцентр К" (далі - відповідач) про визнання Актів зміни ціни від 02.12.2019 №АПо/00-0003116, від 04.12.2019 №АПо/00-0003168 та від 09.12.2019 №АПо/00-0003308 недійсними.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оспорювані акти зміни ціни було укладено позивачем під впливом тяжкої обставини і на вкрай невигідних умовах, у зв`язку з чим позивач, на підставі статті 233 Цивільного кодексу України, просить суд визнати вказані акти недійсними.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.08.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/9639/20, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 23.09.2020.

14.09.2020 до загального відділу діловодства Господарського суду міста Києва від представника позивача надійшла заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до частин 1 - 4, 11 - 12 статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки. Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

Зазначені норми чинного процесуального закону, передбачаючи можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, висувають певні вимоги до технічних засобів і технологій, які мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, відео- та звукозапис, а також інформаційну безпеку відеоконференції.

Проте, станом на день розгляду справи у суду відсутня технічна можливість забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та дотриманням при цьому вимог щодо інформаційної безпеки відеоконференції.

До аналогічного висновку щодо відсутності правових підстав для проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів дійшла Велика Палата Верховного Суду в ухвалі від 07.04.2020 у справі № 910/22513/17.

Заява представника позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів мотивована тим, що адвокат позивача - Бедлецька Світлана Олегівна працює за адресою 49000, м. Дніпро, вул. Робоча, 166 Д, кв. 3. Зважаючи на значну територіальну віддаленість між містами Дніпром та Києвом, а також передбаченою ч. 4 ст. 197 ГПК України можливістю брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів на час дії карантину, просить суд проводити розгляд справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програми Microsoft Team.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю Грандлайт (позивача) є: 04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 25-А, літера Г .

Суд зазначає, що позивачем у цій справі є товариство, а не окремі його представники та нормами чинного процесуального закону не передбачено жодного обмеження щодо кола представників особи. З огляду на зазначене, ніщо не перешкоджає позивачу обрати представника з міста Київ або прийняти участь у судовому засіданні, призначеному на 23.09.2020, в порядку самопредставництва.

Крім того, представник позивача Бедлецька С.О. у своїй заяві не наводить жодних належних та допустимих доказів наявності об`єктивних причин, за яких представники Товариства з обмеженою відповідальністю "Грандлайт" позбавлені можливості приймати участь у судових засіданнях по справі № 910/9639/20 у Господарському суді міста Києва.

При цьому, суд звертає увагу, що явка представників сторін у підготовче засідання 23.09.2020 на 14:15 год. обов`язковою судом не визнавалась.

Крім того, проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, може призвести до порушення пункту 5 статті 6 Закону України Про захист персональних даних , відповідно до якого обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб`єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Оскільки станом на день розгляду справи у суду відсутня технічна можливість забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та дотриманням при цьому вимог щодо інформаційної безпеки відеоконференції, оскільки позивач не обмежений у виборі повноважного представника для участі в судовому засіданні, а також з огляду на те, що явка представників сторін у підготовче засідання 23.09.2020 обов`язковою не визнавалась, суд дійшов висновку про необхідність відмови в задоволенні клопотання представника позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Керуючись статтями 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Грандлайт" про участь його представника - Бедлецької Світлани Олегівни у судовому засіданні 23.09.2020 на 14:15 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі № 910/9639/20 відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Нечай

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено22.09.2020
Номер документу91652039
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9639/20

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 23.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні