Рішення
від 21.09.2020 по справі 706/763/20
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/763/20

2/706/386/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2020 року м.Христинівка

Христинівський районний суд Черкаської області

в складі головуючого судді Орендарчука М.П.,

при секретарі Карбівська Я.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Христинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Виконком Ліщинівської сільської ради Христинівського району про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

Вказує на те, що він, ОСОБА_3 являється власником житлового будинку АДРЕСА_1 .

Відповідач по справі ОСОБА_2 , являється його колишньою дружиною. Шлюб між ними, було розірвано за рішенням Христинівського районного суду від 09.08.2019 (справа №706/927/19).

У зв`язку із тим, що вони з відповідачем перебували у шлюбі, він дозволив їй зареєструвати місце свого проживання у належному йому вищезазначеному будинку.

Однак із 07 травня 2019 року, відповідач по справі проживати за місцем своєї реєстрації припинила.

З часу залишення місця реєстрації та до дня подання цієї позовної заяви, відповідач жодного разу не проживала та не користувалася належним йому будинком по АДРЕСА_1 , не бере участі в його утриманні, оплаті комунальних послуг, до нього постійно надходять листи кредиторів відповідача з вимогою погасити її борги, тощо.

Наявність зареєстрованого місця проживання відповідача у його будинку, впливає на призначення йому субсидії з оплати за житлово-комунальні послуги, звичайно, що в сторону її зменшення, адже при цьому враховуються отримувані нею доходи.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте від нього на адресу суду надійшла заява в якій він вказав, що позовні вимоги підтримує та просить справу розглядати без її участі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, причини неявки суду не повідомила, хоча про день, час та місце розгляду справи була повідомлена судом належним чином.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Виконком Ліщинівської сільської ради Христинівського району не з`явилась проте від виконавчого комітету надійшла довідка, в якій просять справу розглядати у відсутність представника, проти задоволення позовних вимог не заперечують.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку що позов підлягає до задоволення з наступних підстав:

ОСОБА_1 являється власником житлового будинку АДРЕСА_1 .

У вказаному будинку зареєстрований його дружина ОСОБА_2 .

Відповідно довідки виданої виконавчим комітетом Ліщинівської сільської ради про те, що гр. ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , але за вищевказаною адресою не проживає з 07.05.2019 року. Місце перебування та проживання невідоме.

Відповідно ст. 405 ЦК України члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

У відповідності зі ст. 72 ЖК України, підставою для визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення є відсутність особи понад встановлених законодавством строків.

Відповідно ст. 71 ЖК України за особою зберігається право користування житловим приміщення на протязі 6 місяців.

Виходячи з положень статей 16, 391, 386 ЦК України власник має право звернутися до суду з вимогою про захист порушеного права будь-яким способом, що є адекватним змісту порушеного права, який ураховує характер порушення та дає можливість захистити порушене право.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги про усунення перешкод в здійсненні права власності є підставними та підлягають задоволенню, оскільки відповідачка, будучи зареєстрованою в житловому будинку, який належить на праві приватної власності позивачці, не проживає в ньому більше року, чим чинить перешкоду в здійсненні права власності, а тому ОСОБА_2 слід визнати такою, що втратила право на користування житловим приміщення в житловому будинку АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_1 на праві приватної власності.

На підставі ст.ст. 386, 391,405 ЦК України, керуючись ст.ст. 258-259 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов позовом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 , ( АДРЕСА_2 ) Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Виконком Ліщинівської сільської ради Христинівського району (20013, Черкаська область, Христинівський район, с. Ліщинівка, вул. Центральна, 7, ЄДРПОУ: 26425257) про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 такою, що втратила право користування житловим будинком АДРЕСА_1 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя: М.П. Орендарчук

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено22.09.2020
Номер документу91667547
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/763/20

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні