Рішення
від 21.09.2020 по справі 453/709/20
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/709/20

№ провадження 2/453/296/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И (заочне)

21 вересня 2020 року Сколівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Брони А.Л.

секретаря судового засідання - Павкевич Н.Я.,

без учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сколе в порядку позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сколівської районної державної адміністрації Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

16.06.2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до Сколівської районної державної адміністрації Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, а саме на житловий будинок (позначений у технічному паспорті літерою А-1 ), загальною площею 54,6 кв. м., з неї житлова площа - 36,4 кв. м., з господарськими будівлями: сараєм - літера Е , сараєм - літера Ж , сараєм - літера З , який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на ту обставину, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований по АДРЕСА_1 . Заповіту на випадок своєї смерті він не складав.

Позивач зазначає, що після смерті батька прийняв спадщину відповідно до ст. 549 ЦК УРСР шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном, а також подавши до державної нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття такої.

Вказує і на те, що окрім нього спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_2 були його дружина (мати позивача) - ОСОБА_3 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та син (брат позивача) - ОСОБА_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_3 , які спадщину прийняли шляхом фактичного проживання зі спадкодавцем на момент його смерті.

На підставі заяви позивача Сколівською державною нотаріальною конторою Львівської області 21.02.2020 року було заведено спадкову справу № 47/2020 після смерті ОСОБА_2 , однак нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю у позивача оригіналів правовстановлюючих документів на спірний житловий будинок.

Відповідно до довідки-характеристики Стрийського МБТІ від 02.03.2020 року, право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 зареєстровано за гр. ОСОБА_2 в реєстровій книзі № 1 за реєстровим № 38 на підставі свідоцтва про право власності на житловий будинок, виданого виконкомом Сколівської районної Ради народних депутатів від 25.10.1989 року на підставі рішення виконкому Сколівської районної Ради народних депутатів від 19.10.1989 року за № 283. Даний житловий будинок побудовано в 1960 році, він є придатний для проживання та не являється об`єктом самочинного будівництва. Інвентаризаційна вартість житлового будинку з приналежним майном становить 144 033 грн. Про належність зазначеного житлового будинку покійному ОСОБА_2 додатково свідчить виписка з погосподарської книги № 6 с. Верхня Рожанка Сколівського району Львівьської області станом на 1986-1990 роки.

Позивач зазначає, що за життя покійний ОСОБА_2 втратив оригінал вищезазначеного свідоцтва про право власності на спірний будинок, про що свідчить відповідне оголошення в народному часописі Сколівщини Бойківська думка від 07.03.2020 року.

На підставі наведеного та враховуючи наявність перешкод для оформлення спадкових прав в нотаріальному порядку позивач вважає, що наявні достатні підстави для визнання права власності на вказаний житловий будинок в порядку спадкування за законом.

Позивач - ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився але його представник-адвокат Горох В.В. попередньо подав до суду клопотання про розгляд справи без його участі та участі його довірителя, зазначивши про те, що позовні вимоги підтримує та просить такі задовольнити. Не заперечує, щодо винесення заочного рішення.

Відповідач - Сколівська районна державна адміністрація Львівської області в судове засідання явку представника не забезпечила , про час і місце судового розгляду повідомлена належним чином. Своїм правом надати суду заяву про розгляд справи за відсутності представника не скористалася. Відзив на позовну заяву не подала.

У зв`язку з викладеним, судом ухвалено рішення про заочний розгляд на підставі наявних у справі доказів.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247 ЦПК України справа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане Сколівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області на підставі актового запису № 13.

Про родинні відносини позивача з батьком ОСОБА_2 свідчить свідоцтво про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 , видане Рожанківською сільською радою Сколівського району Львівської області на підставі актового запису № 48.

Згідно довідки № 818, виданої 05.03.2020 року Славською селищною радою Сколівського району Львівської області, ОСОБА_2 заповіту в сільській раді не складав, що додатково підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 59521909, виданою Сколівською державною нотаріальною конторою від 21.02.2020 року, копія якої наявна в матеріалах справи.

Крім цього, відповідно до зазначеної довідки селищної ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , до дня своєї смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживав по АДРЕСА_1 .

Внаслідок смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з господарськими будівлями, розташований по АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що спадкоємцями за законом першої черги після смерті ОСОБА_2 , відповідно ст. 529 ЦК УРСР (діяв на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 ) були сини - ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_3 відповідно до копії повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 11.03.2020 року Сколівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) та який за життя не був одружений, а також дружина - ОСОБА_3 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 11.03.2020 року Сколівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

Даний факт підтверджується довідкою Нижньорожанківського старостинського округу Славської селищної ради Сколівського району Львівської області № 1706 від 10.06.2020 року.

Як вбачається з інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59521924, виданою Сколівською державною нотаріальною конторою від 21.02.2020 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 не зверталися із заявою до державного нотаріуса про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Згідно довідки № 819, виданої 05.03.2020 року Славською селищною радою Сколівського району, Львівської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 проживав постійно разом зі своїм батьком ОСОБА_2 до дня його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 по АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що позивач у відповідності до ст. 549 ЦК УРСР (діяв на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 ), прийняв спадщину після смерті батька шляхом фактичного вступу в управління спадковим майном, оскільки продовжив там проживати після смерті батька та дбати про це майно.

21.02.2020 року позивач подав у Сколівську державну нотаріальну контору заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_2 , котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі якої державним нотаріусом було заведено спадкову справу № 47/2020, що стверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №59521970, сформованого 21.02.2020 року державним нотаріусом Сколівської державної нотаріальної контори Батлюк В.І.

Проте, відповідно до листа Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області № 139/01-16 від 21.02.2020 року державним нотаріусом було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька у зв`язку з відсутністю у нього оригіналів правовстановлюючих документів на спірний житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

З технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виготовленого 16.08.2019 року Стрийським міжрайонним БТІ, а також довідки від 02.03.2020 року № 475 вбачається, що загальна площа спірного житлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (позначеного у технічному паспорті літерою А-1 ), збудованого у 1960 році, становить 54,6 кв. м., з них житлова площа - 36,4 кв. м. та допоміжна - 18,2 кв. м.Крім цього, до вищевказаного будинку відносяться господарські будівлі: сарай (літера Е ), сарай (літера Ж ), сарай (літера З ). Інвентаризаційна вартість даного нерухомого майна становить 144 033,00 грн.

Згідно даних технічного архіву Стрийського МБТІ, право власності на вищезазначений об`єкт нерухомого майна зареєстровано за гр. ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на житловий будинок, виданого виконкомом Сколівської районної Ради народних депутатів 25.10.1989 року відповідно до рішення виконкому Сколівської районної Ради народних № 283 від 19.10.1989 року, зареєстрованого в реєстровій книзі № 1 за реєстровим номером № 38.

Як вбачається з виписки з погосподарської книги № 6 с. Нижня Рожанка, Сколівського району, Львівської області, виданої 05.03.2020 року Нижньорожанківським старостинським округом Сколівського району Львівської області за 1986-1990 року, земельною ділянкою площею 0,25 га відведеною для обслуговування житлового будинку та приналежних до нього господарських будівель та споруд по АДРЕСА_1 користувався ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З виписки з погосподарської книги № 6 с. Нижня Рожанка Сколівського району Львівської області, виданої 05.03.2020 року Нижньорожанківським старостинським округом Сколівського району Львівської області за 1986-1990 року вбачається, що житловий будинок 1960 року побудови, загальною площею 54,6 кв. м, житловою площею 25 кв.м та приналежні до нього господарські будівлі та споруди, за адресою: АДРЕСА_1 був побудований та перебував у власності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Судом з`ясовано, що житловий будинок, що за адресою: АДРЕСА_1 належав спадкодавцю ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності від 25.10.1989 року, яке видано Сколівською районною Радою народних депутатів. Однак оригінал вказаного свідоцтва було втрачено. Про втрату вказаного правовстановлюючого документу позивачем свідчить оголошення у ЗМІ, а саме у газеті Бойківська думка про те, що втрачене свідоцтво про право власності на житловий будинок в АДРЕСА_1 , видане на ім`я ОСОБА_2 виконкомом Сколівської районної ради народних депутатів 25.10.1989 року на підставі рішення виконкому Сколівської районної ради №283 від 19.10.1989 року, яке зареєстроване у Стрийському МБТІ в реєстровій книзі №1, реєстраційний №143, вважати недійсним.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Частиною 5 статті 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до п. 3.1 листа ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику з розгляду цивільних справ про спадкування, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК).

Суд, належно оцінивши зібрані у справі докази, вважає, що факти, викладені позивачем у позовній заяві є достовірними, не викликають сумніву та дають підстави стверджувати, що ОСОБА_2 за життя належав на праві приватної власності житловий будинок, що за адресою: АДРЕСА_1 , а відтак позивач набув право на цей будинок як на спадкове майно після смерті батька - ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 524, 529, 549 ЦК УРСР, ст. ст. 392, 1216, 1218, 1268 ЦК України, ст. ст. 4, 5, 12, 13, 81, 89, 90, 95, 258-259, 264-265, 268, 280, 281 Цивільного процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , право власності на житловий будинок (літера А-1 ) загальною площею 54,6 кв. м., з яких житлова площа - 36,4 кв. м., з господарськими будівлями: сараєм - літера Е , сараєм - літера Ж , сараєм - літера З , який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_2 , котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про його перегляд чи апеляційної скарги на таке рішення, якщо заяву про перегляд заочного рішення чи апеляційну скаргу не було подано.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка подається безпосередньо до Сколівського районного суду Львівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Сколівська районна державна адміністрація Львівської області, місцезнаходження: м-н. Незалежності, 1, Львівська область, код ЄДРПОУ 04056397.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено22.09.2020
Номер документу91673694
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —453/709/20

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

Ухвала від 16.06.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні