Постанова
від 02.02.2010 по справі 2а-44712/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"02" лютого 2010 р. Справа № 2а-44712/09/2070

Харківський окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді - Мельник ова Р.В.

за участю:

секретаря судового засіда ння - Вороніної І.О. ,

представника позивача - К азимир Ю.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського окружного ад міністративного суду адміні стративну справу за позовом Державної податкової інспе кції у Ленінському районі м.Х аркова до товариства з обме женою відповідальністю фірм и "СПІК ЛТД" , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог н а предмет спору, - державний р еєстратор виконавчого коміт ету Харківської міської ради , про припинення юридичної о соби , -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податко ва інспекція у Ленінському р айоні м.Харкова, звернувся до Харківського окружного адм іністративного суду з позов ом до товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Спі к ЛТД", у якому просить суд при пинити юридичну особу - товар иство з обмеженою відповідал ьністю фірму "Спік ЛТД" у зв'яз ку з неподанням протягом рок у органам державної податков ої служби податкових деклара цій, документів фінансової з вітності відповідно до закон у.

Позовні вимоги обґрунтову ються тим, що відповідач заре єстрований як юридична особа та знаходиться на обліку в Де ржавній податковій інспекці ї в Ленінському районі м.Харк ова як платник податків, але б ільше року не подає до податк ового органу податкові декла рації, документи фінансової звітності.

Ухвалою Харківського окру жного адміністративного суд у від 17.12.2009 до участі у справі бу ло залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору, д ержавного реєстратора викон авчого комітету Харківської міської ради.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги.

Від відповідача повернувс я до суду конверт із судовими документами. Відповідачу бу ло належним чином повідомлен о про час, дату та місце розгля ду справи за адресою, вказано ю у довідці Харківського обл асного управління статистик и про включення до ЄДРПОУ (а.с. 22).

26.01.2010 представник третьої осо би подав до суду пояснення на позовну заяву, у яких повідом ив, що відповідно до чинного з аконодавства до компетенції органу державної реєстрації не віднесено відстеження на дання суб' єктами господарю вання податкових декларацій та документів бухгалтерсько ї звітності до органів держа вної податкової служби, тому надання Департаментом держа вної реєстрації юридичних і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради по яснень по суті позовних вимо г є неможливим. У вказаних поя сненнях представник третьої особи просив провести судов е засідання без його участі.

Враховуючи викладене, суд в важає можливим розглянути сп раву без участі представника відповідача та представника третьої особи.

Суд, заслухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, проаналізувавш и докази у їх сукупності, вста новив наступне.

Відповідач - товариство з об меженою відповідальністю фі рма "СПІК ЛТД" зареєстрований як юридична особа, що підтвер джується Свідоцтвом про держ авну реєстрацію (а.с.21) та довід кою Харківського обласного у правління статистики про вкл ючення до ЄДРПОУ (а.с.22). Відпові дач перебуває на обліку в Дер жавній податковій інспекції в Ленінському районі м.Харко ва з 24.11.1995, про що свідчить довід ка від 28.01.2010 (а.с.20).

Підставою для звернення з п озовом у справі є неподання в ідповідачем звітності до под аткових органів більше року (відповідач надав останню зв ітність до ДПІ 20.01.2003 - Розрахун ок сплати єдиного податку су б' єктом малого підприємниц тва - юридичною особою за 4 кв артал 2002 року), що підтверджуєт ься довідкою (а.с.5).

З довідки від 01.02.2010 (а.с.17,19) вбача ється, що станом на 22.12.2009 згідно з картками особових рахункі в та зданою звітністю заборг ованість по відповідачу відс утня.

Відповідно до статті 67, 68 Кон ституції України кожен зобо в'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах в становлених законом (ст. 67), кож ен зобов' язаний неухильно д одержуватися Конституції Ук раїни та законів України. Нез нання законів не звільняє ві д юридичної відповідальност і (ст. 68).

Частиною 1 ст. 9 Закону Україн и «Про систему оподаткування » від 25 червня 1991 року N 1251-XII (зі змі нами і доповненнями) передба чено обов'язок платників под атків і зборів (обов'язкових п латежів) вести бухгалтерськи й облік, складати звітність п ро фінансово-господарську ді яльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встано влені законами; подавати до д ержавних податкових органів та інших державних органів в ідповідно до законів деклара ції, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов'язані з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов 'язкових платежів); сплачуват и належні суми податків і збо рів (обов'язкових платежів) у в становлені законами терміни .

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» від 15 т равня 2003 року N 755-IV (зі змінами і д оповненнями) юридична особа припиняється, зокрема, за суд овим рішенням або за рішення м органу державної влади, при йнятим у випадках, передбаче них законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державно го реєстру запису про держав ну реєстрацію припинення юри дичної особи.

Частина 2 ст. 38 цього ж Закону визначає, що однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, зокрема є неподання протяг ом року органам державної по даткової служби податкових д екларацій, документів фінанс ової звітності відповідно до закону.

Підпунктом 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» від 21 грудня 2001 року № 2181-ІІІ вста новлено, що податкові деклар ації подаються за базовий по датковий (звітний) період, що д орівнює:

а) календарному місяцю (у то му числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця;

б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя);

в) календарному року, крім в ипадків, передбачених підпун ктом "г" підпункту 4.1.4 цього пун кту, - протягом 60 календарних д нів за останнім календарним днем звітного (податкового) р оку;

г) календарному року для пла тників податку на доходи фіз ичних осіб (прибуткового под атку з громадян), - до 1 квітня ро ку, наступного за звітним.

Згідно зі ст. 10 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні" від 4 грудня 1990 ро ку N 509-XII (зі змінами і доповнення ми) до функцій органів держав ної податкової служби входит ь здійснення контролю за сво єчасністю, достовірністю, по внотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язко вих платежів). Крім того, подат кові органи контролюють своє часність подання платниками податків бухгалтерських зві тів і балансів, податкових де кларацій, розрахунків та інш их документів, пов'язаних з об численням податків та інших платежів, а також, перевіряю ть достовірність цих докуме нтів щодо правильності визн ачення об'єктів оподаткуванн я і обчислення податків, інши х платежів; забезпечують зас тосування та своєчасне стягн ення сум фінансових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України за порушення податк ового законодавства, а також , стягнення адміністративних штрафів за порушення податк ового законодавства, допущен і посадовими особами підприє мств, установ, організацій та громадянами; проводять пере вірки фактів приховування і зниження сум податків та збо рів (обов'язкових платежів) у п орядку, встановленому цим За коном та Іншими законами Укр аїни.

В силу п.17 ст.11 Закону України «Про державну податкову слу жбу в Україні» органам держа вної податкової служби у вип адках, в межах компетенції та у порядку, встановлених зако нами України, надано право зв ертатися до суду з заявою (поз овною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єк та підприємницької діяльнос ті.

Відповідно до п. 8.6 положень Н аказу ДПА України № 80 від 19 люто го 1998 року „Про затвердження П орядку обліку платників пода тків, зборів (обов'язкових пла тежів)" якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в орган и державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів податкової звітност і, то керівник органу державн ої податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядж ення відносно платника подат ків - про звернення до суду або господарського суду із заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб'єкта підприємницької діял ьності, постановлення судово го рішення про припинення юр идичної особи чи підприємниц ької діяльності фізичної осо би-підприємця.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Враховуючи викладене та бе ручи до уваги те, що факт непод ання відповідачем протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності підтверджується м атеріалами справи, суд прийш ов до висновку, що вимоги пози вача обґрунтовані та підляга ють задоволенню.

Керуючись Законом України «Про систему оподаткування» , Законом України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців», Законом України «Про де ржавну податкову службу в Ук раїні», ст.ст. 4, 7, 11, 69-71, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України Харківс ький окружний адміністратив ний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Д ержавної податкової інспекц ії у Ленінському районі м.Хар кова до товариства з обмеже ною відповідальністю фірми " СПІК ЛТД", третя особа, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору, - державний реє стратор виконавчого комітет у Харківської міської ради, п ро припинення юридичної осо би - задовольнити у повному обсязі.

Припинити юридичну особу - т овариство з обмеженою відпов ідальністю фірму "СПІК ЛТД" (ід ент. код 22677134; вул. Енгельса, 33, м. Ха рків, 61012; зареєстроване 31.10.1995 у ви конавчому комітеті Ленінськ ої районної ради м. Харкова).

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарж ення постанови суду в десяти денний строк з дня складення постанови в повному обсязі т а поданням після цього протя гом двадцяти днів апеляційно ї скарги, або без попередньог о подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо апеляцій на скарга подається у строк, в становлений для подання заяв и про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголо шено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

У повному обсязі постанову складено 05.02.2010.

Суддя (підпис)< > Р.В. Мельников

З оригіналом згідно. Поста нова не набрала законної сил и. Оригінал постанови знаход иться в матеріалах справи.< >

Суддя< > Р.В. Мельни ков< >

Секретар< >

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9167860
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-44712/09/2070

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні