Окрема ухвала
від 22.09.2020 по справі 910/7450/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ОКРЕМА УХВАЛА

м. Київ

22.09.2020Справа № 910/7450/20

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична служба Голосіївського району" (04074, м. Київ, вул. Сокальська, буд. 4; код ЄДРПОУ 36025260)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмедкомплект" (03115, м. Київ, вул. Миколи Краснова, буд. 17; код ЄДРПОУ 38545817)

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості за Договором про надання юридичних послуг № 04/02/2020 від 04.03.2020

Суддя Літвінова М.Є.

ВСТАНОВИВ:

28.05.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична служба Голосіївського району" про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмедкомплект" заборгованості за Договором про надання юридичних послуг №04/02/2020 від 04.02.2020 року в розмірі 200 000,00 грн.

02.06.2020 Господарським судом міста Києва було видано судовий наказ про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмедкомплект" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична служба Голосіївського району" заборгованості за Договором про надання юридичних послуг №04/02/2020 від 04.02.2020 року в розмірі 200 000,00 грн та 210,20 грн судового збору.

Відповідно до ст. 147 ГПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці.

Згідно зі ст. 148 ГПК України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За правилами ст.150 ГПК України заява про видачу судового наказу подається до суду у письмовій формі та підписується заявником. У заяві повинно бути зазначено:1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника; 3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання; 4) вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; 5) перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги. 3. До заяви про видачу судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника, - якщо заява підписана представником заявника; 3) копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; 4) інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Стаття 154 ГПК України встановлює порядок розгляду заяв про видачу судового наказу. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п`яти днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу. Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований в порядку, передбаченому цим розділом.

Відповідно до ст. 155 ГПК України у судовому наказі зазначаються: 1) дата видачі наказу; 2) найменування суду, прізвище та ініціали судді, який видав судовий наказ; 3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) стягувача і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стягувача та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків стягувача та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта стягувача та боржника для фізичних осіб - громадян України, а також інші дані, якщо вони відомі суду, які ідентифікують стягувача та боржника; 4) посилання на закон, на підставі якого підлягають задоволенню заявлені вимоги; 5) сума грошових коштів, які підлягають стягненню; 6) сума судових витрат, що сплачена заявником і підлягає стягненню на його користь з боржника; 7) повідомлення про те, що під час розгляду вимог в порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті; 8) відомості про порядок та строки подання заяви про скасування судового наказу; 9) дата набрання судовим наказом законної сили; 10) строк пред`явлення судового наказу до виконання; 11) дата видачі судового наказу стягувачу. Зазначені у пунктах 9-11 частини першої цієї статті відомості вносяться до судового наказу у день його видачі стягувачу для пред`явлення до виконання. Судовий наказ складається і підписується суддею у двох примірниках, один з яких залишається у суді, а другий видається під розписку або надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного після набрання ним законної сили у разі відсутності електронної офіційної адреси.

Згідно зі ст. 156 ГПК України після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами. Копія (текст) судового наказу, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, разом з додатками надсилаються боржнику за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Днем отримання боржником копії судового наказу є день його вручення боржнику, визначений відповідно до статті 242 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 157 ГПК України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Згідно зі ст. 158 ГПК України заява про скасування судового наказу не пізніше наступного дня передається судді, визначеному у порядку, встановленому статтею 32 цього Кодексу. Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 157 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви. У разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 333 цього Кодексу.

Стаття 159 ГПК України встановлює порядок набрання судовим наказом законної сили та видачі його стягувачу. У разі ненадходження до суду заяви від боржника про скасування судового наказу протягом п`яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили. Суд протягом п`яти днів з дня набрання судовим наказом законної сили надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого судового наказу у Єдиному державному реєстрі судових рішень та Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, стягувачу на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим чи цінним листом, у разі відсутності офіційної електронної адреси.

13.07.2020 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю Спецмедкомплект надійшла заява про ознайомлення з матеріалами справи, вказана заява підписано директором О.Ю. Подлєсним.

14.07.2020 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю Спецмедкомплект надійшла заява про видачу копії судового наказу, заява підписана І.В. Підгорним.

14.07.2020 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична служба Голосіївського району" надійшла заява про видачу копії судового наказу, заява підписана О.В. Клименко.

На виконання приписів ст. 156 ГПК України суд надіслав боржнику копію судового наказу разом з копією заяви стягувача про видачу судового наказу та доданими до неї документами, однак поштове відправлення № 0105471303565 було повернуто на адресу суду із відміткою за закінченням терміну зберігання .

20.07.2020 представник боржника за наказом № 15/05/2019 від 15.05.2019 про призначення на посаду директора Підгорний І.В. отримав копію судового наказу з додатками особисто.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень було розміщено судовий наказ без відмітки про вступлення ним в законну силу за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/89577964 .

20.07.2020 до суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмедкомплект" надійшла заява про скасування судового наказу від 02.06.2020 року, в якій було вказано, що жодних юридичних послуг боржнику з боку стягувача не надавалось, договір не підписувався, а боржник взагалі не веде господарську діяльність.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.07.2020 (суддя Морозов С.М.) скасовано судовий наказ Господарського суду міста Києва у справі № 910/7450/20 від 02.06.2020 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмедкомплект" (03115, м. Київ, вул. Миколи Краснова, буд. 17; код ЄДРПОУ 38545817) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична служба Голосіївського району" (04074, м. Київ, вул. Сокальська, буд. 4; код ЄДРПОУ 36025260) заборгованості у розмірі 200 000 (двісті тисяч) грн 00 коп., а також витрат по сплаті судового збору у розмірі 210 (двісті десять) грн. 20 коп.

Вказана ухвала суду міститься за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/90593783.

Судовий наказ у відповідності до ст. 159 ГПК України в законну силу так і не вступив, відмітка про набрання ним законної сили до Єдиного державного реєстру судових рішень не вносилась, оригінал наказу стягувачу так і не був виданий для виконання.

30.07.2020 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Д`яченка Євгенія Станіславовича надійшов супровідний лист № 2133 від 28.07.2020 з постановою про закінчення виконавчого провадження № 62654520 та "оригіналом" судового наказу від 02.06.2020.

Суд стверджує, що вказаний судовий наказ стягувачу не видавався, в законну силу він не вступив.

При огляді судового наказу, що був направлений приватним виконавцем судом було виявлено, що підпис, який міститься у вказаному наказі належить не судді Літвіновій М.Є., а іншій особі, а також печатки не належать Господарському суду міста Києва.

Суд в таких діях сторін вбачає можливий склад злочину, передбачений ст. 358 КК України.

Відповідно до частини першої статті 246 Господарського процесуального кодексу України, суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

В окремій ухвалі суд має зазначити закон чи інший нормативно-правовий акт (у тому числі його статтю, пункт тощо), вимоги яких порушено, і в чому саме полягає порушення.

Окрема ухвала стосовно порушення законодавства, яке містить ознаки кримінального правопорушення, надсилається прокурору або органу досудового розслідування, який повинен надати суду відповідь про вжиті ними заходи у визначений в окремій ухвалі строк. За відповідним клопотанням прокурора або органу досудового розслідування вказаний строк може бути продовжено.

З метою перевірки викладених у даній ухвалі обставин та встановлення факту наявності або відсутності в діях Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична служба Голосіївського району" кримінального правопорушення, в тому числі і визначеного ст. 358 Кримінального кодексу України суд вважає за необхідне надіслати до Прокуратури міста Києва дану окрему ухвалу для перевірки викладених обставин та належного реагування.

Про вжиті прокурором заходи прошу повідомити Господарському міста Києва у строк - протягом двох місяців з дня отримання даної ухвали (в межах строку досудового розслідування).

Керуючись статтями 234, 246 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Надіслати до Прокуратури міста Києва (03150, м. Київ, вул. Предславинська 45/9) дану окрему ухвалу для перевірки викладених в ній обставин та належного реагування.

2. Встановити строк для надання відповіді на цю окрему ухвалу - два місяці з дня отримання.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її підписання.

Повний текст ухвали складено та підписано 22.09.2020.

Суддя М.Є. Літвінова

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91682762
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7450/20

Окрема ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Судовий наказ від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні