Постанова
від 19.09.2020 по справі 569/11471/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/11471/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 вересня 2020 року м. Рівне

Рівненський міський суд в особі судді Сидорука Є.І., з участю особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду протокол про вчинення адміністративного правопорушення відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , працюючого керівником політичної партії Партія громади об`єднаних власників багатоквартирних будинків, будівельників та будівельних організацій), рнокпп - НОМЕР_1 , за ст. 212 - 21 КУпАП, -

Права та обов`язки, передбачені ст. 268 КУпАП роз`яснені, суддя, -

ВСТАНОВИВ:

За результатами аналізу Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за IV квартал 2019 року (далі - Звіт), поданого до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) 05.02.2020 політичною партією Партія громади об`єднаних власників багатоквартирних будинків, будівельників та будівельних організацій (ідентифікаційний код 40356468) (далі - Партія) за підписом керівника політичної Партії ОСОБА_1 (копія Звіту Партії додається), встановлено, що оформлення Звіту Партії, включені до нього звітні дані не відповідають вимогам законодавства - містять грубі порушення встановлених вимог щодо оформлення, відповідно до абзаців третього, четвертого та восьмого, дев`ятого пункту 3 розділу II Положення про аналіз Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції 09.09.2016 №26, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.09.2016 за № 1264/29394, та неповноту інформації, а саме:

Звіт Партії у паперовому та в електронному вигляді в форматі РОР (*.рсІЇ) не містить розділу II Відомості про грошові кошти політичної партії та розділу III Відомості про внески на користь політичної партії, у тому числі за кордоном, залежно від виду внеску , що є порушенням пункту 1 частини дев`ятої статті 17 Закону України Про політичні партії в Україні (в редакції, що діяла на день опублікування Закону України від 19.12.2019 № 410-ІХ Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції ) (далі - Закон), пункту 2 розділу І Положення про порядок подання Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 28.07.2016 №2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.08.2016 за №1185/29315 (далі - Положення про порядок подання Звіту).

Згідно з відомостями, зазначеними у пункті 2.1 глави 2 розділу І Відомості про майно, у тому числі за кордоном, що перебуває на праві користування політичної партії Звіту Партії та у Висновку про визначення розміру (суми) внеску на підтримку політичної партії у формі безоплатного надання приміщення для функціонування виконавчого органу Політичної Партії Партія громади об`єднаних власників багатоквартирних будинків, будівельників та будівельних організацій від 05.02.2020, на користь Партії від ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) надано спонсорський внесок у виді частини приміщення площею 30 кв. м за адересою: АДРЕСА_3 , для безоплатного користування. Проте, зважаючи на недотримання форми Звіту Партією - відстуність розділу III Відомості про внески на користь політичної партії, у тому числі за кордоном, залежно від виду внеску , у Звіті Партії не відображено відомості щодо вказаного внеску на користь Партії. Крім того, в таблиці Зведена таблиця звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру Звіту Партії в коді рядка глава 6 розділу III не вказано відомості щодо вартості (суми) спонсорських внесків на кінець звітного періоду. Зазначене є порушенням пункту 2 частини дев`ятої статті 17 Закону та пункту 7 розділу II, пункту 6 розділу III Положення про порядок подання Звіту.

До Звіту Партії не додано висновок щорічного внутрішнього аудиту, що є порушенням частини одинадцятої статті 17 Закону.

Відповідно до пункту 13 розділу II Положення про порядок подання Звіту достовірність даних Звіту підтверджується власноручними підписами керівника (уповноваженої особи) та головного бухгалтера (особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку) на останній сторінці Звіту, скріпленими печаткою політичної партії.

Звіт Партії поданий до Національного агентства за підписом керівника ОСОБА_1 та скріплено печаткою Партії, а відтак ОСОБА_1 підтвердив достовірність інформації, зазначеної у Звіті Партії (Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань додається).

Таким чином, ОСОБА_1 , як керівник, порушив встановлений порядок подання Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, що є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 212 21 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

В судовому засіданні ОСОБА_1 просив вирішити питання по вказаному адмінпротоколу судом на власний розсуд.

Прокурор подав до суду клопотання про проведення розгляду даного адміністративного протоколу за його відсутності.

Заслухавши пояснення ОСОБА_1 , дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до частини першої статті 255 КУпАП у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статях 218-221 КУпАП, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на те посадові особи Національного агентства.

Відповідно до ст. 212-21 КУпАП, відповідальність настає за порушення встановленого порядку або строків подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог.

Так, вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. ст. 212-21 КУпАП підтверджується сукупністю письмових доказів, що містяться у матеріалах справи, зокрема: протоколом про адміністративне правопорушення №50-30/125 від 17.06.2020, актом про проведення аналізу Звіту Партії від 02.04.2020, висновком про результати аналізу Звіту Партії від 02.04.2020 № 907, затвердженого наказом Національного агентства від 03.04.2020 № 130/20.

Своюми діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене статтею 212 21 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме порушення порядку подання звіту партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру.

При накладенні адміністративного стягнення, суд враховує характер вчиненого правопорушення та особу порушника, ступінь його вини, та вважає за необхідне застосувати до ОСОБА_1 стягнення, передбачене санкцією ст. 212-21 КУпАП.

У відповідності до п.5 ч.2 ст. 4 Закону України Про судовий збір підлягають стягненню з порушника в прибуток держави.

Керуючись ст. 2 12-21 , 251 , 252 , 280 , 283 , п.1 ч.1 ст. 284 ,КУпАП, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати ОСОБА_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.. 212-21 КУпАП та застосувати до нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 5 100 (п`ять тисяч сто) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 в прибуток держави 420 (чотириста двадцять) гривень 40 копійок судового збору.

Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником з дня винесення постанови до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд.

Суддя Рівненського міського суду Сидорук Є.І.

Дата ухвалення рішення19.09.2020
Оприлюднено23.09.2020

Судовий реєстр по справі —569/11471/20

Постанова від 21.09.2020

Адмінправопорушення

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Постанова від 19.09.2020

Адмінправопорушення

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні