Рішення
від 22.09.2020 по справі 605/333/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/333/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"22" вересня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді ј частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , яке належало її батькові - ОСОБА_2 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю та просить їх задовольнити. Крім того, додала, що її мати померла ще в 1978 році. Вона постійно проживала разом із своїм батьком, аж до дня смерті останнього, при цьому після його смерті успадкувала належне йому право на земельну частку (пай) та грошовий вклад у банку.

У підготовче судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності, викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучено до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.524 ЦК України (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.529 ЦК України при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

За змістом п.1 ч.1, ч.2 ст.549 ЦК України визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Судом встановлено, що позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_2 та матері - ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 11 березня 1971 року.

Позивач 01 жовтня 1983 року одружилась із ОСОБА_4 , у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_5 на прізвище чоловіка ОСОБА_6 , що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 01 жовтня 1983 року.

Батькові позивача ОСОБА_2 належала ј частка житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, що в АДРЕСА_1 , що видно із копії свідоцтва на право особистої власності на житловий будинок від 15 жовтня 2001 року, виданого на підставі рішення виконкому Голгочанської сільської ради за №17 від 12 жовтня 2000 року та довідки виданої виконкомом Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№649 від 24 червня 2020 року.

Спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 03 квітня 2002 року, виданим Голгочанською сільською радою.

Позивач прийняла спадщину після смерті свого батька, що виразилось у фактичному вступі в управління та володіння спадковим майном, що стверджується нотаріально посвідченим свідоцтвом про право на спадщину за законом від 03 квітня 2003 року, зареєстрованим у реєстрі за №448. Крім того, даний факт, визнано відповідачем і така процесуальна дія відповідає принципу диспозитивності цивільного процесу, не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Із вищезазначеного свідоцтва про право на спадщину за законом від 03 квітня 2003 року вбачається, що позивач після смерті свого батька успадкувала належне останньому спадкове майно у вигляді: права на земельну частку (пай) розміром 1,6 га в умовних кадастрових гектарах та грошовий вклад з нарахованими відсотками. За заявою позивачки було заведено спадкову справу №77.

Як видно із інформації завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№521/01-16 від 05 вересня 2020 року, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Голгоча Підгаєцького району Тернопільської області, була заведена спадкова справа №77 за 2003 рік.

Позивач зверталась до нотаріуса із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її батька, однак в цьому їй було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, що стверджується письмовою відмовою завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№372/01-16 від 25 червня 2020 року.

Той факт, що правовстановлюючий документ на спадкове майно, що належало ОСОБА_2 , а саме: свідоцтво на право особистої власності на житловий будинок від 15 жовтня 2001 року - втрачено, підтверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" №23 від 19 червня 2020 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265 ЦПК України, Прикінцевими та перехідними положеннями ЦК України (в редакції 2003 року), ст.ст. 524, 529, 549 ЦК України (в редакції 1963 року), суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді ј частки житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, що в АДРЕСА_1 , яке на підставі свідоцтва на право особистої власності на житловий будинок від 15 жовтня 2001 року, належало ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Голгоча вул. Центральна, 6а, код ЄДРПОУ 04394929.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91700784
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/333/20

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні