Рішення
від 14.09.2020 по справі 673/828/20
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/828/20

Провадження № 2/673/379/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2020 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий суддя Дворнін О.С.,

при секретарі судового засідання Демчишиній Н.Г.,

на підставі письмових заяв ОСОБА_1 та представника Гришковецької сільської ради Пасєки В.І.

розглянув у підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження, за правилами ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

У червні 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визначення додаткового строку, достатнього для подання позивачем заяви про прийняття спадщини, вказавши, що вона є спадкоємцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та після смерті якої залишилося спадкове майно.

Проте, як вбачається з позовної заяви, позивачка на даний час позбавлена можливості оформити свої спадкові права, оскільки протягом встановленого ст. 1270 ЦК України шестимісячного строку з часу відкриття спадщини не звернулася до нотаріальної контори із заявою про оформлення своїх спадкових прав.

В позовній заяві ОСОБА_1 стверджує, що строк був пропущений нею з поважних причин, оскільки вона не знала, що ОСОБА_2 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай), тому вона просить визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання позивач не з`явилася, заявивши клопотання про розгляд справи за її відсутності, в якій вимоги позову підтримала в повному обсязі.

Представник Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області Пасєка В.І. в підготовче засідання не з`явився, заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності. Зі змісту заяви відповідача вбачається, що позов він визнав.

Дослідивши матеріали справи та письмові клопотання учасників справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

У відповідності до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом об`єктивно встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Коростеню реєстраційної служби Коростенського міського управління юстиції у Житомирській області.

Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, яким є земельна ділянка площею 3.0 умовних кадастрових гектарах, яка знаходиться на території Гришковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, на яку померла мала право у відповідності до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХМ №0218216 виданий 06.02.1997 року.

Згідно заповіту від 18 грудня 1995 року, посвідченого секретарем Гришковецької сільської ради Федорчук Т.М., спадкодавець ОСОБА_3 все своє майно заповідала своєму синові ОСОБА_4 . Проте, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Коростеню реєстраційної служби Коростенського міського управління юстиції у Житомирській області.

Позивач є донькою померлого ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_6 , серії НОМЕР_3 , де в графі батько записаний ОСОБА_4 .

У відповідності до свідоцтва про шлюб, який було зареєстровано 06.06.2009 року відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Золотоноші Золотоніського міськрайонного управління юстиції Черкаської області, актовий запис №55, серії НОМЕР_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєструвала шлюб із ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після чого отримала прізвище ОСОБА_8 .

Враховуючи вищенаведене, позивачка є спадкоємцем до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 за законом, оскільки померла була їй бабусею, що підтверджується наявними матеріалами у справи, а спадкоємців які б мали право на обов`язкову частку майна померлої відсутні.

Згідно з письмовим повідомленням приватного нотаріуса Деражнянського районного нотаріального округу Янцаловської В.О. №292/01-16 від 18.06.2020 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину із тих підстав, що нею було порушено вимоги ст.ст. 1270, 1272 ЦПК України, а саме пропущено шестимісячний термін звернення до нотаріальної контори для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно із ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом з`ясовано, що встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 позивачка пропустила у зв`язку з тим, що не знала про те, що її бабуся ОСОБА_2 за життя отримала сертифікат на право на земельну частку (пай), а дізналася лише у червні 2020 року, тому звернулася до нотаріуса для оформлення своїх спадкових прав.

Таким чином, встановлені по справі обставини дають підстави суду зробити висновок про те, що причини, з яких позивачем було пропущено встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , були пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для вчинення таких дій, у зв`язку з чим вона була позбавлена можливості своєчасно оформити свої спадкові права.

З огляду на наведене, позовні вимоги про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини підлягає задоволенню із визначенням позивачеві такого строку тривалістю в три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 258-268 та 315 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Складання повного рішення було відкладено на десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 ;

відповідач - Гришковецька сільська рада,

місцезнаходження: вул. Шевченка, 5, с. Гришки Деражнянський район Хмельницька область, індекс 32232, код ЄДРПОУ 22786260.

Суддя О. С. Дворнін

Дата ухвалення рішення14.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91701002
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/828/20

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні