Ухвала
від 18.09.2020 по справі 201/8047/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/8047/19

Провадження № 6/201/301/2020

УХВАЛА

18 вересня 2020 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді - Федоріщева С.С.,

при секретарі - Разумняк К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД про заміну стягувача у виконавчому листі, виданому по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних,-

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська 09 липня 2020 року надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД про заміну стягувача у виконавчому листі, виданому по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних .

В обґрунтування поданої заяви вказано, що рішенням Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 06 грудня 2019 року були задоволені позовні вимоги ТОВ Теро ЛТД до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних. 15 травня 2020 року між ТОВ ТЕРО ЛТД та ТОВ Розрахунковий центр Правобережний було укладено договір про відступлення прав вимоги №15/05/20-340, відповідно до якого останнє набуло право вимоги до ОСОБА_1 . Тому заявник просить замінити стягувача ТОВ Теро ЛТД у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчих листів № 201/8047/19, виданих Жовтневим районним судом м. Дніпропетровська про стягнення з ОСОБА_1 за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Розрахунковий центр Правобережний .

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, про причини неявки суду не повідомили. Представник заявника у своїй заяві просив суд розглядати справу без його участі.

Таким чином, неявка сторін у відповідності до ч. 3 ст. 442 ЦПК України не перешкоджає розгляду поставленого перед судом питання.

Ураховуючи вищезазначене, суд вважає за можливе, на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, здійснити розгляд справи без фіксування судового розгляду цивільної справи за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали поданої заяви, а також матеріали цивільної справи, суд дійшов до такого висновку.

Судом встановлено, що рішенням Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 06 грудня 2019 року було стягнуто зі ОСОБА_1 (на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Теро ЛТД (заборгованість за спожиту теплову енергію у розмірі 5630,47 грн., інфляційні втрати у розмірі 229,18 грн. та 3% річних у розмірі 84,81 грн. Стягнуто із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Теро ЛТД суму сплаченого судового збору у розмірі 1921 грн.

15 травня 2020 року між ТОВ ТЕРО ЛТД та ТОВ Розрахунковий центр Правобережний було укладено договір про відступлення прав вимоги №15/05/20-340, відповідно до якого останнє набуло право вимоги до ОСОБА_1 .

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України та ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

За таких обставин звернення сторони виконавчого провадження із заявою про заміну сторони виконавчого провадження на його правонаступника відповідає змісту ст. 512, 514 ЦК України та ст. 15 Закону України Про виконавче провадження .

Ураховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про задоволення вимог Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД про заміну стягувача у виконавчому листі, виданому по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних.

На підставі викладеного, керуючись ст. 442 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД про заміну стягувача у виконавчому листі, виданому по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних - задовольнити.

Замінити первісного позивача (стягувача) Товариство з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД (код ЄДРПОУ 20297290) за виконавчими листами, виданим на підставі рішення Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 06 грудня 2019 року у цивільній справі № 201/8047/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕРО ЛТД до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних, на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Розрахунковий центр Правобережний (код ЄДРПОУ 43503150) .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя С.С. Федоріщев

Дата ухвалення рішення18.09.2020
Оприлюднено23.09.2020
Номер документу91703104
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, інфляційні витрати та три відсотки річних

Судовий реєстр по справі —201/8047/19

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Рішення від 06.12.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні