Рішення
від 22.09.2020 по справі 346/3069/20
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/3069/20

Провадження № 2/346/1448/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2020 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

в складі: головуючого - судді Васильковського В.В.,

з участю секретаря - Васильчук Я.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Коломиї в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позицій сторін.

04 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому посилається на те, що 17.03.2009 року вона розірвала шлюб з відповідачем ОСОБА_2 . Від спільного подружнього проживання у них народилось четверо дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які є повнолітні та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які є неповнолітні. Після розірвання шлюбу син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає з відповідачем, а неповнолітній син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 проживає з нею і перебуває на її утриманні. Крім цього рішенням Коломийською міськрайонного суду від 21.09.2015 року з ОСОБА_2 стягнуто на її користь, аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 400 гривень щомісячно до досягнення дитиною повноліття. Однак для забезпечення належного рівня життя, необхідною для фізичною, розумовою, духовного, морального і соціального розвитку дитини на утримання потрібно не менше 5000 гривень, внаслідок того, що вона повинна витрачати щомісячно грошові кошти на наступне: їжу, одяг та взуття, на ліки (оскільки дитина хворіє), витрати на дошкільне навчання, відпочинок, дозвілля та інше. Так як відповідач є здоровим та працездатний, отримує дохід (оскільки працює на сезонних роботах) його стан здоров`я дозволяє працювати і він зобов`язаний утримувати дитину, а тому вважає, що він може сплачувати аліменти у твердій грошовій сумі у розмірі 2500 (дві тисячі п`ятсот грн. 00 коп.) до досягнення дитиною повноліття.

31 серпня 2020 року на адресу суду поступив відзив на позовну заяву, в якому ОСОБА_2 посилається на те, що за час перебування у шлюбі у них народилося четверо дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які на даний час є повнолітніми, а також ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який повністю знаходиться на його утриманні та на даний час навчається та проживає в м. Брно Чеська республіка. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає з матір`ю - позивачкою ОСОБА_1 .. Аліменти на утримання сина ОСОБА_6 ним сплачуються своєчасно та в повному обсязі. Вихованням та утриманням сина ОСОБА_5 позивачка не займається. Навчання та проживання сина в республіці Чехія потребують значних матеріальних витрат. Він звільнений з військової служби у запас за пунктом б (за станом здоров`я), перебуває на обліку в Коломийському об`єднаному управлінні ПФУ в Івано-Франківській області та отримує пенсію за вислугою років. Аліменти, які він на даний час сплачує, утримуються із його пенсії. На даний час розмір його пенсії становить 5200 грн.. З них утримуються пенсійним фондом аліменти в сумі 540 гривень, а 650 гривень він сплачує самостійно. Тому на підставі викладеного просить постановити рішення, яким стягувати з нього в користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини: ОСОБА_6 в розмірі 1/4 частини видів заробітку до досягнення ним повноліття.

08 вересня 2020 року від позивача поступила відповідь на відзив, відповідно до якої з відзивом відповідача не згідна, наполягає на збільшенні розміру стягуваних аліментів. Зазначає, що відповідач протягом десяти років живе і працює в республіці Чехії. Тільки з 2016 року вона отримує аліменти , бо відповідач протягом семи років залякував її, що забере сина і вони не мали ні державної допомоги , ні субсидії. Оскільки вона є інвалідом і має групу, її пенсія іде на ліки і квартплату . За 1100 гривень вона мусить дати дитині освіту, полікувати зуби, ліки придбати і решту. Тому просить суд прийняти рішення на її користь, оскільки у відповідача є додаткове джерело для існування.

11 вересня 2020 року від відповідача поступило заперечення, відповідно до якого вказує, що заборгованість по сплаті аліментів виникла не з його вини, а у зв`язку з незлагодженими діями ПФУ та виконавчої служби, оскільки аліменти утримуються із його пенсії самостійно Пенсійним Фондом, коли йому стало про це відомо, він одразу ж погасив частину заборгованості. Зараз він самостійно доплачує аліменти, щоб уникнути виникнення заборгованості. Доводи позивача є такими, що не відповідають дійсності та не мають ніякого документального підтвердження, Єдиним джерелом його доходу є пенсія, яку він отримує як військовий, звільнений із служби за станом здоров`я. Він не володіє автомобілем, як стверджує позивач, та не має ніякої іншої нерухомості, окрім квартири в якій прописаний та проживає на даний час.

ІІ. Процесуальні дії у справі

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду від 07 серпня 2020 року відкрито спрощене позовне провадження по даній справі, без повідомлення сторін.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

ІІІ. Фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі, який на даний час розірвано, наведене стверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_1 від 04.03.2014 р. (а. с. 6) .

Відповідно до копій свідоцтва про народження сторони є батьками неповнолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , наведене стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а. с. 5), який проживає з позивачем.

Рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 21.09.2015 року, вирішено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 , уродженця с. Степне Первомайського району Кримської області, жителя АДРЕСА_1 , в користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 у твердій грошовій сумі по 400 грн. щомісячно до досягнення дитиною повноліття (а.с. 12).

ІV. Норми права, якими регулюються правовідносини сторін.

Згідно ст. 180 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття .

Згідно з роз`ясненнями, що містяться в п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів розмір аліментів, визначений судовими рішеннями або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них.

Відповідно ч.3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч.1, 2, 5 ст. 183 СК України,

1. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

2. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

5. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Водночас, відповідно до ч.2 ст. 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ч.1 ст.184 СК України, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

V.Оцінка суду

Суд, з`ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, дослідивши докази, якими вони підтверджуються, доходить висновку, що позов слід задовольнити частково з таких підстав.

Суд вважає доведеним той факт, що відповідач є батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Наведене підтверджується копією свідоцтва про народження.

Тому відповідач повинен утримувати сина до досягнення ним повноліття.

Також суд вважає, що аліменти з відповідача слід стягувати у твердій грошовій сумі, оскільки право на вибір способу стягнення аліментів в силу ст.. 181 СК України, належить тому з батьків, з ким проживають діти.

Тому суд відхиляє посилання відповідача на те, що з нього слід стягувати аліменти у частці від його доходу.

При визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього на утриманні сина, який продовжує навчання.

В той же час, суд вважає, що мінімально гарантованого розміру аліментів в розмірі 50 % прожиткового мінімуму на одну дитину буде недостатньо для забезпечення гармонійного її розвитку та навчання.

Тому суд доходить висновку, що з відповідача слід стягувати аліменти в розмірі по 1600 грн. щомісячно.

На підставі викладеного та ст. 180-184, 191, 192 СК України та, керуючись ст.ст. 247 ч. 2, 263-265, 430, ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Збільшити розмір стягнення аліментів, який присуджений на підставі рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 21.09.2015 року по справі № 346/3293/15-ц про стягнення із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 , уродженця с. Степне Первомайського району Кримської області, жителя АДРЕСА_1 , в користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 у твердій грошовій сумі по 400 грн. щомісячно з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття, визначивши розмір аліментів у сумі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень щомісяця, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Стягнути із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_1 на користь держави: отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, Код отримувача ( код за ЄДРПОУ) 37993783, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету 22030106 судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп.

Виконавчий лист по справі № 346/3293/15-ц виданий Коломийським міськрайонним судом Івано-Франківської області про стягнення із про стягнення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 , уродженця с. Степне Первомайського району Кримської області, жителя АДРЕСА_1 , в користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 у твердій грошовій сумі по 400 грн. щомісячно до досягнення дитиною повноліття - відкликати.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Івано-Франківського Апеляційного суду через Коломийський міськрайонний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Васильковський В. В.

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено23.09.2020

Судовий реєстр по справі —346/3069/20

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Васильковський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні