Рішення
від 23.09.2020 по справі 903/536/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23 вересня 2020 року Справа № 903/536/20

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП СЕРВІС АЗК , м.Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ВДС Україна Девелопмент , с.Городище, Луцький район, Волинська область

про стягнення 150 673 грн. 50 коп.

Суддя Шум М. С.

Без виклику (повідомлення) сторін

Суть спору: Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю ТОП СЕРВІС АЗК звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ВДС Україна Девелопмент про стягнення 150 673 грн. 50 коп. заборгованості за невиконання умов Договору підряду №131101/17 від 13.11.2017 та судового збору у справі.

Ухвалою суду від 24.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, запропоновано відповідачу подати суду в порядку статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову при їх наявності, одночасно копію відзиву надіслати позивачу докази чого подати суду, у разі наявності заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідачу запропоновано подати суду заяву із обґрунтуванням заперечень протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, позивачу - протягом 5 днів з дня отримання відзиву. Попереджено сторін, що у разі не подання протягом встановленого терміну ухвали обґрунтованих заперечень щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, вони мають право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведуть, що пропустили строк з поважних причин. Роз`яснено сторонам, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін (ч.5 статті 252 ГПК України); клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч.7 статті 252 ГПК України).

Частиною 5 ст. 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому ст. 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої ст. 120 Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 ГПК України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Частинами 2, 4, 7 ст. 120 ГПК України передбачено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

За приписами ч. 1 ст. 7 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцем реєстрації відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю ВДС Україна Девелопмент є: Україна, 45644, Волинська обл., Луцький р-н, село Городище (Баївська с/р), вулиця Миру, будинок 1-Б, офіс 13.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду від 24.07.2020 направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на юридичну адресу відповідача.

Однак, судова повістка повернута об`єктом поштового зв`язку з позначкою адресат відсутній за вказаною адресою .

Згідно з ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, в силу положень частини 6 статті 242 ГПК України, день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою місцезнаходження відповідача, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу ухвали суду про відкриття провадження у справі, а саме - 05.08.2020.

Крім того будучи обізнаним про наявність спору відповідач міг дізнатися про рух справи з Єдиного державного реєстру судових рішень, який є відкритим.

Відзив відповідача на адресу суду не надходив.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) від 18.06.2020 визначено, що процесуальні строки у визначених ГПК України випадках не зупиняються, не поновлюються, а автоматично продовжуються. Процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

Згідно ст.17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

В силу вимог ч. 1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року, учасником якої є Україна, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору (§ 66-69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України").

Враховуючи, що норми ст. 74 ГПК України щодо обов`язку суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, п. 4 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що ним, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та вважає за необхідне розгляд справи проводити за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

в с т а н о в и в:

13.11.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю ВДС Україна Девелопмент як замовником та Товариством з обмеженою відповідальністю ТОП СЕРВІС АЗК як підрядником укладено договір підряду№131101/17 (а. с. 4-7).

Відповідно до ст. 174 ГК України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з договору.

Між сторонами зобов`язання виникли з договору підряду №131101/17 від 13.11.2017 (далі - договір).

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 ЦК України).

Відповідно до п. п. 1.1, 2.1, 2.3, 2.2, 2.4, 4.1, 4.4, 5.1, 10.1 договору позивач зобов`язується в порядку та на умовах, визначених в цьому договорі, виконати роботи з ремонту стел відповідно до специфікації, яка є невід`ємною частиною цього договору на об`єктах відповідача, місцезнаходження яких визначається сторонами у додатку 2, а також зобов`язується передати виконані роботи відповідачу у встановлений термін (строк). Позивач зобов`язаний виконати роботи передбачені специфікацією, що є невід`ємною частиною цього договору та передати їх відповідачу протягом строку, який додатково погоджується сторонами окремо для кожної області. Позивач має право достроково виконати роботи, передбачені специфікацією. Позивач має право за погодженням із відповідачем залучати до виконання окремих видів робіт третіх осіб (субпідрядників). Факт виконання робіт позивача субпідрядниками посвідчується актом виконаних робіт, який підписується з однієї сторони відповідачем, а з іншої сторони - позивачем. Датою закінчення виконання робіт позивачем є дата, вказана в акті приймання виконаних робіт, який підписується сторонами після виконання робіт, зазначених в такому акті. Загальна ціна цього договору складається з вартості всіх робіт, виконаних позивачем відповідно до специфікації. Оплата за цим договором здійснюється безготівково на банківський поточний рахунок позивача у національній валюті України з урахуванням фактично виконаних обсягів робіт позивачем на підставі актів виконаних робіт протягом 5 робочих днів з дати підписання акту виконаних робіт. Приймання-передача виконаних робіт оформляється актами приймання-передачі виконаних робіт, підписаними обома сторонами. Договір набирає чинності з дати його укладення (підписання) сторонами та діє до 31 грудня 2018 року, але в будь-якому випадку, до моменту повного та належного виконання сторонами усіх своїх зобов`язань за цим договором.

На підтвердження виконання передбачених договором робіт на загальну суму 190 282 грн. 26 коп. до матеріалів справи долучено акти надання послуг:

- акт надання послуг №1631 від 13.07.2018 на суму 83 643 грн. 60 коп.;

- акт надання послуг №1633 від 13.07.2018 на суму 48 385 грн. 68 коп.;

- акт надання послуг №2083 від 01.11.2018 на суму 26 675 грн. 22 коп.;

- акт надання послуг №2084 від 01.11.2018 на суму 31 577 грн. 76 коп.

До кожного акту долучено деталізований розрахунок витрат на виконання гарантійних робіт на АЗС та відповідна податкова накладна.

Акти надання послуг та деталізовані розрахунки підписано та скріплено печатками сторін договору.

Відповідач виконані роботи оплатив частково на суму 39 608 грн. 78 коп.

Відповідно до ст. 853 Цивільного кодексу України замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

В силу ст. 882 ЦК України передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Як встановлено судом, відповідач, як замовник робіт згідно з договором підряду, виконані позивачем роботи прийняв, що підтверджується підписаними актами надання послуг з відміткою про те, що Замовник претензій по об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг) не має.

Таким чином, враховуючи обумовлені сторонами договору строки оплати виконаних робіт, заборгованість відповідача за договором підряду №131101/17 від 13.11.2017 становить 150 673 грн. 50 коп., підтверджена матеріалами справи, підставна і підлягає до стягнення, оскільки в силу ст. 193 ГК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається.

Оскільки спір до розгляду суду доведено з вини відповідача, то витрати по сплаті судового збору в сумі 2 260 грн. 10 коп. відповідно до ст. 49 ГПК України слід віднести на нього.

Господарський суд, керуючись ст.ст. 129, 232, 237, 238, 241, 247- 252 ГПК України , -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ВДС Україна Девелопмент (вул. Миру, буд. 1-Б, офіс 13, с.Городище (Баївська с/р), Луцький район, Волинська область, код ЄДРПОУ 40416914) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП СЕРВІС АЗК (вул. Володимира Брожка, буд.38-А, м.Київ, код ЄДРПОУ 41181898)

- 150 673 грн. 50 коп. основного боргу, 2 260 грн. 10 коп. витрат по сплаті судового збору, а всього 152 933 грн. 60 коп. (сто п`ятдесят дві тисячі дев`ятсот тридцять три грн. 60 коп.)

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. ст. 255, 256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя М. С. Шум

Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено25.09.2020
Номер документу91720360
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 150 673 грн. 50 коп

Судовий реєстр по справі —903/536/20

Судовий наказ від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Рішення від 23.09.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 24.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні