Рішення
від 23.09.2020 по справі 221/8821/19
ВОЛНОВАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

221/8821/19

2/221/438/2020

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2020 року м.Волноваха

Волноваський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Мохова Є.І.,

за участю секретаря судового засідання Бридні О.Л.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Волноваха цивільну справу №221/4542/20 за позовом Акціонерного товариства ДТЕК Донецькі електромережі до ОСОБА_1 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електроенергією для населення,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що відповідач є споживачем наданих ним послуг щодо постачання електроенергії в будинок АДРЕСА_1 .

Під час здійснення перевірки 09.10.2017 року представниками позивача було виявлено порушення: самовільне підключення електроустановок до електромережі, а саме накид дротів навантаження на мережевий ввід. За наслідками перевірки було складено акт № 213205 від 09.10.2017 року, на підставі якого було розраховано об`єм електричної енергії, не врахованої внаслідок порушення вимог Закону України Про ринок електричної енергії , Правил роздрібного ринку електричної енергії, вартість якої склала 21797,87 грн., яку позивач просив стягнути з відповідача, а також судовий збір - 2102,00 грн.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про причини неявки не повідомив, подав клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнає .

З урахуванням ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у зв`язку з неявкою всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

За вимогами ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 ст.82 ЦПК України встановлено, що обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Частиною 1 статті 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та зобов`язання виникають з дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ст.263 ч.5 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно та всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст.714 ЦК України, Законом України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 року № 2019-УШ, Правилами роздрібного ринку електричної енергії , які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312, Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією , яка затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року №562 (діяла на час виявлення порушення).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є споживачем послуг з постачання електроенергії до будинку АДРЕСА_1 , які надає АТ ДТЕК Донецькі електромережі .

Згідно акту про порушення ПРРЕЕ №213205 від 09.10.2017 р., складеного працівниками ПАТ ДТЕК Донецькі електромережі виявлено порушення відповідачем Закону України та Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме самовільне підключення електроустановок (струмоприймачів або електричної проводки) до електричної мережі енергопостачальника, а саме накид дротів навантаження на мережевий ввід. Місце самовільного підключення зазначено у п.3 акту про порушення ПКЕЕН, відображено на схемі електропостачання споживача, точка 3.

На підставі вищевказаного акту ОСОБА_1 було розраховано об`єм спожитої ним електроенергії, не облікованої приладом обліку та нараховано суму її вартості в розмірі 21797,87 грн.

Відповідно до ст. 77 Закону України від 13.04.2017 року № 2019-VIII Про ринок електричної енергії , учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з п. п. 1-4, 19-20 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 року (далі - Правила), споживач електричної енергії зобов`язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору, своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п. п. 8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

Згідно з п. п. 8.2.6., 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення). Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов`язання - правовідносини, в яких одна сторона повинна виконати на користь іншої сторони певні дії, а друга сторона має право вимагати виконання цього зобов`язання, зокрема, відповідно до ст.714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона ( постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві) енергетичні та інші ресурси, а споживач зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів тощо.

Згідно ст.526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином, відповідно умов договору й вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства.

Згідно ст.ст. 26, 27 Закону України Про електроенергетику , п. 42, 48 Правил користування електроенергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357, споживач несе відповідальність за порушення Правил користування електричною енергією.

На підставі ст.ст. 610, 611 ЦК України при порушенні зобов`язання наступають правові наслідки, передбачені законом або договором, зокрема, відшкодування збитків тощо.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення, а тому з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 21797,87 грн. заборгованості за спожиту, але невраховану приладом обліку електричну енергію.

На підставі ст.141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача судовий збір в сумі 2102 грн.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 509, 610, 611, 1166 ЦК України, ст.ст. 10, 12, 13, 76-81, 89, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного Товариства ДТЕК Донецькі електромережі до ОСОБА_1 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електроенергією для населення, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного Товариства ДТЕК Донецькі електромережі на р/р № НОМЕР_1 у ПАТ ПУМБ , МФО 334851, ЄДРПОУ 00131268; ІВАN: НОМЕР_2 заборгованість за спожиту, але не враховану приладом обліку електричну енергію в сумі 21797 грн. 87 коп. та судовий збір в сумі 2102 грн., а всього - 23899 грн. 87 коп.

Апеляційна скарга на рішення подається до Донецького апеляційного суду через Волноваський районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Акціонерне Товариство ДТЕК Донецькі електромережі , код ЄДРПОУ 00131268, місцезнаходження: м.Краматорськ Донецької області, вул.Комерційна, 8.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя Є.І. Мохов

Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено24.09.2020
Номер документу91735865
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —221/8821/19

Рішення від 19.10.2021

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Ухвала від 19.03.2021

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Рішення від 24.09.2020

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Рішення від 23.09.2020

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні