Вирок
від 08.09.2020 по справі 131/870/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/870/19

Провадження № 1-кп/930/195/20

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.09.2020 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові обвинувальний акт у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020150000060 від 09.04.2019 року відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Вербівка, Іллінецького району Вінницької області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , громадянин України. (На даний час перебуває на строковій службі в кінологічному навчальному центрі Державної прикордонної служби України, в/ч НОМЕР_1 , яка розташована в АДРЕСА_2 ), раніше не судимого, у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст. 296 КК України ,-

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Карбівське, Гайсинського району Вінницької області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 , громадянин України, має на утриманні двоє неповнолітніх дітей, раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 296 КК України ,-

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора Немирівської місцевої прокуратури ОСОБА_5

обвинувачених ОСОБА_3 , ОСОБА_4

захисників ОСОБА_6 ОСОБА_7

представника потерпілого ОСОБА_8

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 спільно з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителем АДРЕСА_3 , перебуваючи у громадському місці за попередньою змовою між собою вчинили хуліганські дії при наступних обставинах.

Так, 05.04.2019 близько 01.00 год. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , перебуваючи у громадському місці, що в смт. Дашів, по вул. Центральній та вул. Лесі Українки, Іллінецького району, Вінницької області вирішили вчинити хуліганські дії, шляхом розбиття плафонів паркових світильників, які розміщені на вищевказаних вулицях.

З цією метою ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , діючи з хуліганських мотивів, будучи об`єднані спільним наміром, спрямованим на грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, нехтуючи загальноприйнятими нормами поведінки, демонструючи особливу зухвалість, умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій підійшли до паркових світильників, які перебувають на балансі КП «Житлокомунгосп» Дашівської селищної ради, Іллінецького району, Вінницької області, де умисно, руками розбили 7 скляних плафонів та лампочок до них, а саме ОСОБА_3 розбив 3 скляних плафони та 3 світлодіодні лампочки а ОСОБА_4 розбив 4 скляних плафони та 4 світлодіодні лампочки.

У результаті своїх хуліганських протиправних дій вчинених групою осіб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 розбили 7 паркових світильників (плафонів) та 7 світлодіодних лампочок, які перебувають на балансі КП «Житлокомунгосп» Дашівської селищної ради.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 3186-3187/19-21 від 25.04.2019 ринкова вартість одного світильника паркового (плафон) «Куля» молочного кольору, моделі ELNF-S1801-250, 1х60 Вт., ІР44, з урахуванням зносу, станом на 05.04.2019, складала 175,16 грн., а ринкова вартість однієї лампи світлодіодної ТМ «DELUX» моделі BL 60, 12 Вт., 4100 к, 220 В, Е 27, з урахуванням зносу, станом на 05.04.2019 складала 40,63 грн.

Своїми умисними протиправними діями ОСОБА_3 та ОСОБА_4 завдали матеріального збитку КП «Житлокомунгосп» Дашівської селищної ради на загальну суму 1510,53 грн.

В пред`явленому обвинуваченні обвинувачений ОСОБА_3 вину визнав повністю, погодився з кваліфікацією вчиненого ним діяння, надав покази в судовому засіданні, які є послідовними та повністю підтверджують обставини вчинення злочину, що викладені в обвинувальному акті, а саме, що 05.04.2019 близько 01.00 год. він та ОСОБА_4 , перебуваючи у громадському місці, що в смт. Дашів, по вул. Центральній та вул. Лесі Українки, Іллінецького району, Вінницької області вирішили вчинити хуліганські дії, шляхом розбиття плафонів паркових світильників, які розміщені на вищевказаних вулицях, де умисно руками розбили 7 скляних плафонів та лампочок до них, а саме він розбив 3 скляних плафони та 3 світлодіодні лампочки а ОСОБА_4 розбив 4 скляних плафони та 4 світлодіодні лампочки.

В пред`явленому обвинуваченні обвинувачений ОСОБА_4 вину визнав повністю, погодився з кваліфікацією вчиненого ним діяння, надав покази в судовому засіданні, які є послідовними та повністю підтверджують обставини вчинення злочину, що викладені в обвинувальному акті, а саме, що 05.04.2019 близько 01.00 год. він та ОСОБА_3 , перебуваючи у громадському місці, що в смт. Дашів, по вул. Центральній та вул. Лесі Українки, Іллінецького району, Вінницької області вирішили вчинити хуліганські дії, шляхом розбиття плафонів паркових світильників, які розміщені на вищевказаних вулицях, де умисно руками розбили 7 скляних плафонів та лампочок до них, а саме ОСОБА_3 розбив 3 скляних плафони та 3 світлодіодні лампочки а він розбив 4 скляних плафони та 4 світлодіодні лампочки.

В судовому засіданні представник потерпілого КП «Житлокомунгосп» Дашівської селищної ради» ОСОБА_8 суду пояснив до обвинувачений ОСОБА_3 відшкодував 17 фонарів, а ОСОБА_4 відшкодував 4 фонарі, просить їх суворо не карати покарання призначити на розсуд суду.

З`ясувавши думку учасників судового провадження про те, які докази потрібно дослідити та порядок їх дослідження, визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, враховуючи, що учасниками судового провадження не оспорюється доведеність вини обвинуваченого та кваліфікація його дій, з`ясувавши правильне розуміння обвинуваченим та іншими учасниками кримінального провадження змісту цих обставин, за відсутності сумніву добровільності та істинності їх позицій, роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи в апеляційному порядку, на підставі ст. 349 КПК України, суд вирішив обмежитися допитом обвинуваченого та наданням характеризуючих даних та дослідженням письмових доказів.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 слід кваліфікувати по ч. 2 ст. 296 КК України як хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене групою осіб.

При призначенні міри покарання ОСОБА_3 , суд враховує, що він раніше не судимий, по місцю проживання характеризується з позитивної сторони, на обліку у лікаря-психіатра та на наркологічному обліку не перебуває.

Відповідно до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_3 є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, що обтяжують покарання ОСОБА_3 згідно ст. 67 КК України - судом встановлено не було.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 слід кваліфікувати по ч. 2 ст. 296 КК України як хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене групою осіб.

При призначенні міри покарання ОСОБА_4 , суд враховує, що він раніше не судимий, по місцю проживання характеризується з позитивної сторони, на обліку у лікарря-психіатра та на наркологічному обліку не перебуває.

Відповідно до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 , є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, що обтяжують покарання ОСОБА_4 згідно ст. 67 КК України, судом встановлено не було.

Запобіжний захід відносно обвинувачених ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не обирався.

За таких обставин, відповідно до вимогст. 65 КК Українищодо законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, п. 2Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання», згідно з яким суди повинні призначати покарання менш суворе - особам, які щиро розкаялись у вчиненому, активно сприяли розкриттю злочину, тощо, з метою перевиховання та виправлення обвинуваченого, попередження вчинення ним нових злочинів, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченим ОСОБА_3 покарання в межах санкції ч. 2ст. 296 КК Україниу вигляді позбавлення волі із застосуванням ст.ст.75,76КК України та ОСОБА_4 покарання в межах санкції ч. 2ст. 296 КК Україниу вигляді обмеження волі із застосуванням ст.ст.75,76 КК України.

Цивільний позов в обвинувальному акті не заявлений.

Судові витрати за проведення судової експертизи в сумі 471,00 грн. підлягають стягненню з обвинувачених на користь держави.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 373, 374,377 КПК України суд,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 296 КК України та призначити йому покарання у вигляді одного року позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбуття призначеного покарання, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього вироком суду обов`язки.

На підставі ч. 1 п.1, п. 2 ст.76 КК України у зв`язку із звільненням від відбування покарання з випробуванням, покласти на засудженого ОСОБА_3 такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

До вступу вироку в законну силу запобіжний захід ОСОБА_3 не обирати.

ОСОБА_4 , визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 296 КК України та призначити йому покарання у вигляді одного року обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбуття призначеного покарання, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього вироком суду обов`язки.

На підставі ч. 1 п.1, п. 2 ст.76 КК України у зв`язку із звільненням від відбування покарання з випробуванням, покласти на засудженого ОСОБА_4 такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

До вступу вироку в законну силу запобіжний захід ОСОБА_4 не обирати.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Вербівка, Іллінецького району Вінницької області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Карбівське, Гайсинського району Вінницької області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 процесуальні витрати за проведення експертизи у розмірі 471.00 грн., на користь держави: отримувач коштів: УК у Нем.р-н/Немирівський р-н/24060300, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37336738, банк отримквача: Казначейство України (ел. адм. подат.), рахунок отримувача: UA908999980313010115000002380, код класифікації доходів бюджету: 24060300.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Вирок може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду через Немирівський районний суд вінницької області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Суддя Немирівського

районного суду: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91745156
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —131/870/19

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Вирок від 08.09.2020

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 18.06.2020

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нешик Р. І.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Кривошея А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні