Рішення
від 24.09.2020 по справі 910/6562/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

24.09.2020Справа № 910/6562/20

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Лекс Холдинг до Товариства з обмеженою відповідальністю Балтік-Форкліфт простягнення 88959,36 грн Суддя Смирнова Ю.М.

Без виклику учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Лекс Холдинг звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Балтік-Форкліфт 88959,36 грн, з яких: 30511,88 грн основного боргу та 58447,48 грн штрафу.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору оренди №Оф-6/К-1 від 01.03.2018.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.05.2020 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №910/6562/20, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Вказаною ухвалою суду з урахуванням п. 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30.03.2020) встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, але не менше, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Ухвала Господарського суду міста Києва від 18.05.2020 у справі №910/6562/20 була вручена відповідачу 04.06.2020, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №0105473388886.

17.07.2020 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) , за змістом якого процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом.

Відтак, строк для подання відзиву на позов у даній справі сплив 07.08.2020.

Однак, відзиву на позов відповідачем не подано.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За приписами ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Оскільки клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, у відповідності до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

01.03.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю Лекс Холдинг (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Балтік-Форкліфт (орендар) було укладено договір оренди №Оф-6/К-1 (надалі - Договір).

За змістом п. 1.2 Договору, відповідно до умов цього Договору орендодавець зобов`язується передати в оренду приміщення (нежитлове приміщення, частина торгового центру), яке знаходиться в торговому центрі (будівля торгово-розважального центру Караван Megastore , розташована за адресою: м.Київ, вул. Лугова, 12), а орендар зобов`язується прийняти, оплатити оренду і повернути приміщення орендодавцю на умовах, визначених цим договором.

Відповідно до п.п. 3.1 - 3.3 Договору приміщенням є частина будівлі, яка знаходиться на 3 поверсі торгового центру, - секція №Оф-6. Місцезнаходження приміщення визначається згідно витягу з плану торгового центру (додаток А до цього Договору) та відмічене кольором або штрихуванням. Площа приміщення, яке передається в оренду, складає 150,7 кв.м. Вказана площа приміщення може бути змінена після виконання орендарем опоряджувальних робіт згідно ст. 4 цього Договору. При цьому, площа приміщення не підлягає зменшенню за рахунок встановлених орендарем стін, внутрішніх перегородок та перекриття. Орендна плата та інші платежі, передбачені цим Договором, будуть нараховуватись у відповідності до даних площі приміщення, вказаних у цьому пункті Договору.

02.03.2018 сторонами підписано акт прийому-передачі приміщення, за змістом якого орендодавець передав, а орендар прийняв в тимчасове платне користування приміщення площею 150,7 кв.м, розташоване в будівлі торгово-розважального центру Караван Megastore за адресою: м.Київ, вул. Лугова, 12.

Згідно з п. 1 Договору цей Договір набуває чинності з моменту його укладення та закінчується в останній день строку оренди (строк фактичного користування орендарем приміщенням за цим Договором).

За правовою природою укладений між сторонами Договір №Оф-6/К-1 від 01.03.2018 є договором оренди.

Відповідно до ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Частиною 1 ст. 759 Цивільного кодексу України визначено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно зі ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до п. 10.1 Договору орендар зобов`язаний оплачувати орендну плату в розмірі і в строки, які визначені у цьому Договорі.

Згідно з п. 10.2 Договору розмір орендної плати за 1 місяць складає суму у гривнях, яка розраховується за наступною формулою: орендна плата = площа приміщення х орендна ставка х Індекс К2 + ПДВ, де:

- Площа приміщення - площа приміщення, вказана в п. 3.3 цього Договору (150,7 кв.м);

- Орендна ставка - сума у гривнях, а саме: 161,60 грн за 1 кв.м;

- Індекс К1 - індекс зміни курсу долара США. Індекс К1 визначається шляхом ділення курсу гривні до долара США, встановленого Національним банком України на день виставлення рахунку, а в разі відсутності рахунку - на 15 число місяця, що передує оплачуваному місяцю, на курс гривні до долара США, встановлений Національним банком України на день укладення цього Договору. Індекс К1 застосовується лише у випадках, коли він більший 1 (одиниці).

- Індекс К2 - індекс зміни орендної плати. Індекс К2 на момент укладення цього Договору дорівнює 1. Впродовж строку Договору орендодавець має право в односторонньому порядку змінювати Індекс К2 на строк Договору, що залишився. Збільшення Індексу К2 можливо не більше 2 разів за весь строк Договору у розмірі, що не перевищує 10відсотків за кожне таке збільшення, по відношенню до попереднього розміру Індексу К2. Зміна орендодавцем Індексу К2 здійснюється у формі направлення орендарю відповідного письмового повідомлення не пізніше ніж за 5 календарних днів до дня, з якого буде запроваджено збільшення Індексу К2. Застосування Індексу К2 не виключає положення ст. 14 Договору щодо індексації орендної плати;

- ПДВ - податок на додану вартість.

Відповідно до п. 10.3 Договору якщо інше не передбачене цим Договором, орендна плата сплачується орендарем щомісячно, авансом, не пізніше 25-го числа місяця, який передує оплачуваному місяцю.

Згідно з п. 10.6 Договору протягом 10 календарних днів з дати укладення цього Договору орендар зобов`язаний сплатити орендодавцеві орендну плату за перший місяць строку оренди в сумі 29223,74 грн, в тому числі ПДВ 20%.

У разі необхідності визначення розміру орендної плати за певну частину місяця або за певну кількість днів, розмір орендної плати за один місяць має бути розподілений на кількість календарних днів у відповідному місяці і помножений на кількість календарних днів, за яку здійснюється оплата (п. 10.4 Договору).

Пунктом 12.1 Договору передбачено, що орендар зобов`язаний щомісячно, авансом, не пізніше 25-го числа місяця, який передує оплачуваному місяцю, оплачувати орендодавцю експлуатаційні витрати (витрати на експлуатацію торгового центру та утримання площ загального користування торгового центру).

Відповідно до п. 12.3 Договору розмір експлуатаційних витрат за 1 місяць складає суму у гривнях, яка розраховується за наступною формулою: Експлуатаційні витрати = площа приміщення х Ставка експлуатаційних витрат х Індекс К1Е х Індекс К2Е + ПДВ, де

- Площа приміщення - площа приміщення, вказана в п. 3.3 цього Договору;

- Ставка експлуатаційних витрат - сума у гривнях, а саме: 22,68 грн за 1 кв.м;

- Індекс К1Е - індекс зміни курсу долара США. Індекс К1Е визначається шляхом ділення курсу гривні до долара США, визначеного на день виставлення рахунку, а в разі відсутності рахунку - на 15 число місяця, що передує оплачуваному місяцю, на курс гривні до долара США, визначений на день укладення цього Договору. Індекс К1Е застосовується лише у випадках, коли він більший 1 (одиниці);

- Індекс К2Е - індекс зміни експлуатаційних витрат. Індекс К2Е на момент укладення цього Договору дорівнює 1. Впродовж строку Договору орендодавець має право в односторонньому порядку змінювати Індекс К2Е на строк Договору, що залишився. Збільшення Індексу К2Е можливо не більше 2 разів за весь строк Договору у розмірі, що не перевищує 10 відсотків за кожне таке збільшення, по відношенню до попереднього розміру Індексу К2Е. Зміна орендодавцем Індексу К2Е здійснюється у формі направлення орендарю відповідного письмового повідомлення не пізніше ніж за 5 календарних днів до дня, з якого буде запроваджено збільшення Індексу К2Е. Застосування Індексу К2Е не виключає положення ст. 14 Договору щодо індексації експлуатаційних витрат;

- ПДВ - податок на додану вартість.

Положеннями ст. 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим до виконання сторонами.

За приписами ч.1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Однак, як свідчать обставини справи, в порушення наведених вище положень законодавства та умов Договору відповідач в повному обсязі не сплатив позивачу орендну плату за період з жовтня по листопад 2019 року та не здійснив оплату експлуатаційних витрат за жовтень 2019 року, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість у загальному розмірі 30511,88 грн, з яких: 26081,30 грн заборгованість з орендної плати та 4430,58 грн заборгованість зі сплати експлуатаційних витрат.

За приписами ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідачем заперечень проти позову не наведено, жодних документів на підтвердження сплати коштів в рахунок належних за Договором платежів (в тому числі орендної плати за жовтень-листопад 2019 року та експлуатаційних витрат за жовтень 2019 року) не надано.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача основної заборгованості у розмірі 30511,88 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань, позивач просить стягнути з відповідача штраф у розмірі 58447,48 грн.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений Договором строк свого обов`язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов`язання, тому дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ч. 1 ст.230 Господарському кодексі України).

У відповідності до норм ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Згідно з ч.1 ст. 548 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Пунктом 27.2 Договору встановлено, що у разі прострочення орендарем виконання зобов`язань по сплаті орендної плати, внесенню і поповненню гарантійного платежу, по сплаті експлуатаційних витрат, відшкодуванню витрат на комунальні послуги, сплаті інших платежів, передбачених цим Договором, більш ніж на 5 робочих днів, орендар зобов`язаний у кожному такому випадку сплатити орендодавцеві штраф у розмірі 50 відсотків орендної плати за перший місяць строку оренди.

У позовній заяві позивач стверджує про наявність підстав для стягнення з відповідача штрафу за 4 випадки невиконання зобов`язання.

Однак, з огляду на те, що матеріалами справи підтверджується неналежне виконання відповідачем зобов`язання зі сплати орендної плати та зобов`язання зі сплати експлуатаційних витрат, з урахуванням положень п. 27.2 Договору, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення з відповідача штрафу у розмірі 29223,74 грн (тобто за два випадки невиконання зобов`язань).

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 129, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Балтік-Форкліфт (Україна, 02088, місто Київ, вулиця Дяченка, будинок 12, офіс 40, ідентифікаційний код 40034590) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Лекс Холдинг (Україна, 04074, місто Київ, вулиця Лугова, будинок 12, ідентифікаційний код 31240623) заборгованість у розмірі 30511 (тридцять тисяч п`ятсот одинадцять) грн 88 коп., штраф у розмірі 29223 (двадцять дев`ять тисяч двісті двадцять три) грн 74 коп. та судовий збір у розмірі 1411 (одна тисяча чотириста одинадцять) грн 48 коп.

3. В іншій частині позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст. 256, 257, п.п.17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено25.09.2020
Номер документу91746982
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6562/20

Рішення від 24.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 18.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні