Ухвала
від 24.09.2020 по справі 554/6812/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 24.09.2020 Справа № 554/6812/19

Провадження № 1кс/554/13269/2020

УХВАЛА

Іменем України

про проведення обшуку

24 вересня 2020 р. слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

за участю слідчого- ОСОБА_3

розглянувши в залі суду в м. Полтава клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку

матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019170000000023 від 21.02.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

СУ ГУ НП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019170000000023 від 21.02.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Установлено,щовідповідно до рапорту начальника відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби управління нагляду за додержанням законів, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 щодо виявлення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ «Шкір-Агро» ( код ЄДРПОУ 39723541), яке здійснює закупівлю у м`ясопереробних підприємств Полтавської та суміжних областей шкіри великої рогатої худоби за готівку для її обробки та подальшого експорту.

З метою безперешкодного отримання бюджетного відшкодування ПДВ внаслідок здійснення експорту вказаної продукції за кордон, ТОВ «Шкір-Агро» (код ЄДРПОУ 39723541) у бухгалтерському та податковому обліках відображає господарські операції щодо придбання шкір великої рогатої худоби від ПАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026).

Згідно листа ГУ ДВС у Полтавській області № 5021/10/16-31-12-01-34 від 06.02.2019 протягом 2018 року ТОВ «Шкір-Агро» відшкодовано з Державного бюджету України 3103, 72 тис. гривень.

В той же час, отримані дані свідчать, що протягом 2018 року ПАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026) не було здійснено забою тієї кількості великої рогатої худоби, необхідної для отримання відповідної маси шкіри, яку ТОВ «Шкір-Агро» експортувало за кордон.

Так, відповідно до листа Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області № 01-27/1690 від 20.03.2019 на потужностях ПрАТ «Кременчукм`ясо» протягом 2018 року здійснено забій 2741 голови великої рогатої худоби (далі ВРХ).

В свою чергу ТОВ «Шкір-Агро» (код ЄДРПОУ 39723541) протягом 2018 року здійснило поставку шкіри ВРХ до країн ЄС загальною кількістю 4028 штук.

Крім того, як було встановлено в ході досудового розслідування кримінального провадження, то службовими особами ТОВ «Кременчуцький шкірзавод» (код ЄДРПОУ 31847843) та ТОВ «Шкір-агро» (код ЄДРПОУ 39723541) запроваджено протиправний механізм незаконного отримання відшкодування із Державного бюджету України ПДВ внаслідок здійснення експортних операцій, яка свідчить, що службові особи вказаних підприємств за сприянням інших суб`єктів СГД, в тому числі ТОВ «Лігурія» (код ЄДРПОУ сприяють в ухиленні від сплати податків суб`єктам господарювання, які займаються виробництвом та оптовою торгівлею шкіряної продукцією.

Так, згідно отриманих даних, службовими особами ТОВ «Шкір-агро» впроваджено протиправну схему придбання за готівку шкіри ВРХ у суб`єктів господарювання Полтавської, Кіровоградської та Черкаської областей, без відображення вказаних господарських операцій в бухгалтерському та податковому обліках.

В подальшому, після обробітку придбаної у вказаний спосіб шкіри на виробничих потужностях ТОВ «Шкір-агро», вона реалізовується за готівку окремим суб`єктам господарювання вказаної галузі, одним з яких є ТОВ «Лігурія» (код ЄДРПОУ 38418619).

В той же час, з метою легалізації вказаної продукції, у бухгалтерському та податковому обліках ТОВ «Шкір-агро» відображаються операції з надання послуг вказаним суб`єктам господарювання з переробки давальницької сировини.

Обробіток придбаної у вказаний спосіб шкіри на виробничих потужностях ТОВ «Шкір-агро» службовими особами вказаного підприємства відбувається за незаконного використання сірчаної кислоти, яка згідно Постанови Кабінету міністрів України від 06.05.2000 року № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Віднесена до прекурсорів, використання яких передбачає наявність відповідної ліцензії у суб`єкта господарювання.

Відповідно до листа Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) ТОВ «Шкір-агро ( код ЄДРПОУ 39723541) не отримувало ліцензії на право провадження діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів Переліку та з заявою на її отримання до Держлікслужби не зверталися.

Поряд з цим, встановлено, що службовими особи ТОВ «Шкір-агро» запроваджено протиправну схему легалізації шкір ВРХ, які попередньо придбані представниками вказаного підприємства у суб`єктів господарювання регіону за готівку.

Зокрема, відповідно до вказаної схеми, придбані за готівку шкури легалізуються шляхом оформлення між ТОВ «Шкір-агро» та ТОВ «Лігурія» операцій по переробці давальницької сировини.

При цьому, встановлено, що ТОВ «Лігурія» не здійснює закупівлю шкір ВРХ у суб`єктів господарювання реального сектору економіки, оскільки по ланцюгу постачання сировини у останніх відсутнє фактичне придбання вказаної продукції.

Наявні дані свідчать, що за домовленістю між директором ТОВ «Шкір-агро» ОСОБА_5 та представником ТОВ «Лігурія» ОСОБА_6 , із використанням реквізитів ТОВ «Лігурія», останніми укладаються зовнішньоекономічні контракти, відповідно до яких, підготовлена продукція, від імені ТОВ «Лігурія», експортується з виробничих потужностей ТОВ «Шкір-агро» за кордон, а саме на адресу «KORNET LTD» (Великобританія).

При цьому встановлено, що ТОВ «Лігурія» не здійснює закупівлю шкіри ВРХ у суб`єктів господарювання реального сектору економіки, оскільки по ланцюгу постачання сировини у останніх відсутнє фактичне придбання вказаної продукції.

Крім цього, наявна оперативна інформація свідчить про те, що за домовленістю між директором ТОВ «Шкір-агро» ОСОБА_5 та представником ТОВ «Лігурія» та інших підприємств підконтрольних громадянину ОСОБА_6 продукція переробки шкіри ВРХ з виробничих потужностей ТОВ «Шкір-Агро» експортується за кордон на адресу компаній «KORNET LTD» (Великобританія), ARBA PELLI SPA (Італія), CONCERIA ERREPI (Італія) та Company Novepol prodacts (Польща).

В подальшому отримані ТОВ «Лігурія» грошові кошти обготівковуються ОСОБА_6 шляхом укладання господарських операцій із суб`єктами господарювання, що мають ознаки фіктивності. Частину вказаних коштів, згідно попередніх домовленостей, ОСОБА_5 отримує на території приватного домогосподарства ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1

Таким чином, внаслідок впровадження та реалізації вказаних протиправних механізмів, службові особи ТОВ «Кременчуцький шкірзавод» (код ЄДРПОУ 31847843) ТОВ «Шкір-агро» (код ЄДРПОУ 39723541), за попередньою змовою з іншими суб`єктами господарювання, а саме: ТОВ «Лігурія» (код ЄДРПОУ 38418619), ТОВ «ТД «ДЕН ХІМ» ( код ЄДРПОУ 36978324), ТОВ «Компанія «Техношкіра» ( код ЄДРПОУ 33440990), ПрАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026), ФОП ОСОБА_7 протиправно заволоділи частиною грошових коштів податку на додану вартість безпідставно відшкодованого з Державного бюджету України та ухилилися від сплати податків внаслідок не декларування господарських операцій із придбання та реалізації шкіри великої рогатої худоби на внутрішньому ринку України.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ПрАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026) зареєстроване за адресою: Полтавська область, м Кременчук, провулок Героїв Бреста, 48.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно нежитлові приміщення цілий майновий комплекс, розміщений за адресою: Полтавська область, м Кременчук, провулок Героїв Бреста, 48 на праві приватної власності належить ПАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026).

Прохали надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: Полтавська область, м Кременчук, провулок Героїв Бреста, 48 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання оригіналів документів щодо фінансово-господарської діяльності підприємства ПрАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026) та фінансово-госпордарські документи щодо взаємовідносин ПрАТ «Кременчукм`ясо» з ТОВ «Лігурія», з ТОВ «Шкір агро», компаніями: «KORNET LTD» (Великобританія), ARBA PELLI SPA (Італія), CONCERIA ERREPI (Італія) та Company Novepol prodacts (Польща).

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та прохав його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягає до задоволення.

Відшукання тавилучення документів щодо фінансово-господарської діяльності підприємства ПрАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026) та фінансово-госпордарські документи щодо взаємовідносин ПрАТ «Кременчукм`ясо» з ТОВ «Лігурія», з ТОВ «Шкір агро», компаніями: «KORNET LTD» (Великобританія), ARBA PELLI SPA (Італія), CONCERIA ERREPI (Італія) та Company Novepol prodacts (Польща), як окремо кожен по собі, так і в своїй сукупності, мають значення для визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Необхідність проведення такої слідчої дії як обшук, а не тимчасовий доступ до речей та документів, обумовлюється саме необхідністю отримати та відшукати усі документи, що складалися під час протиправних дій вищезазначених осіб, а також речей за допомогою яких вони вчинялись, наявністю достатніх ризиків вважати, що з метою прикриття своєї протиправної діяльності можуть бути не надані, сховані чи знищені.

У зв`язку з вищевикладеним, керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя-

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання та надати дозвіл слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 42019170000000023 на проведення обшуку за фактичним місцем знаходження ПрАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026) за адресою: Полтавська область, м Кременчук, провулок Героїв Бреста, 48, з метою відшукання і вилучення оригіналів документів щодо фінансово-господарської діяльності підприємства ПрАТ «Кременчукм`ясо» (код ЄДРПОУ 30068026) та фінансово-госпордарські документи щодо взаємовідносин ПрАТ «Кременчукм`ясо» з ТОВ «Лігурія», з ТОВ «Шкір агро», компаніями: «KORNET LTD» (Великобританія), ARBA PELLI SPA (Італія), CONCERIA ERREPI (Італія) та Company Novepol prodacts (Польща), за період з 2017 по 2020 р.р. а саме:

- оригінали документів (у тому числі в електронному виді) щодо придбання товарів, робіт, послуг (у тому числі обладнання, товарно-матеріальних цінностей, сировини для проведення діяльності з дублення та обвалки шкір і оздоблення шкіри, вичинки, фарбування хутра ), отримання продукції та/або їх виготовлення готової продукції із шкіри та хутра: вантажно-митні декларації, зовнішньоекономічні контракти, інвойси, специфікації, додатки до них, договорів з додатками, специфікацій, контрактів, видаткових (прибуткових) накладних, отриманих податкових накладних, реєстрів одержаних податкових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень (банківських виписок), векселів, актів прийому-передачі векселів, листів, довіреностей, актів звірки, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості (відповідності) на придбані/виготовлені ТМЦ, первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, оборотно-сальдових відомостей (журнали-ордери) по рахункам № 30, 31, 36, 37, 68, 63, 74, 20 28, 90, інших рахунків синтетичного та аналітичного обліку, карток складського обліку, документів за результатами проведення інвентаризацій, журналів обліку працівників, які вибувають у службові відрядження, штатного розпису працівників підприємства, журналів видачі довіреностей та інших бухгалтерських документів за весь період здійснення фінансово-господарських взаєморозрахунків;

- оригінали документів (у тому числі в електронному вигляді) щодо реалізації товарів, шкіри, хутра, готової продукції з хутра та шкіри, а також надання послуг з обвалки та дублення шкури, вичинки та фарбування шкіри (перебування у якості лишків на складі). Утилізації, у тому числі, вантажно-митні декларації, зовнішньоекономічні контракти, інвойси, специфікації, додатки до них, договори, додаткові угоди, контракти, специфікації, товарно-транспортні накладні (CMR), накладні з поставки товару, акти приймання передачі товару, сертифікати на вироблену та придбану продукцію, паспорти якості на окремі партії відвантаженого товару, декларації з податку на додану вартість з додатками (1-5), подані уточнюючі розрахунки, декларації з податку на прибуток, які подані до територіального органу ДФС, заяви про відшкодування ПДВ, іншу податкову та фінансову звітність, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, здійснені банківські розрахунки (виписки по отриманню та перерахуванню коштів), векселів, актів прийому-передачі векселів, листів, доручень, актів звірки, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортних накладних щодо перевезення, первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, журналів ордерів по рахункам № 361, 631, 20-28, 90, у тому числі у електронному вигляді.

- копій актів та довідок за результатами проведених планових та позапланових перевірок, у тому числі камеральних, з відшкодування ПДВ, інших проведених перевірок контролюючих органів, а також електронних носів інформації, що містять зазначені документи у електронному вигляді.

-копій документальних матеріалів щодо визначення правового статусу ПрАТ «Кременчукм`ясо», службових осіб товариства та працівників товариства, які брали участь у виконанні договорів, укладених протягом 2017-2020 років, документальних матеріалів щодо правових підстав використання складських приміщень та обладнання, що ви користувалися в процесі здійснення діяльності пов`язаної з дублення та обвалки шкур, вичинки та фарбування хутра, оздоблення шкіри, виготовлення готової продукції із шкури та хутра;

-оригінали посвідчень якості, які видавалися в адресу ПрАТ «Кременчукм`ясо», ТОВ «Лігурію», ТОВ «Шкір-агро» ( ЄДРПОУ 39723541) (форма №27), компаній «KORNET LTD» (Великобританія), ARBA PELLI SPA (Італія), CONCERIA ERREPI (Італія) та Company Novepol prodacts (Польща) на сировину, готову продукцію, відібрання зразків та аналізу продукції, видачі паспортів, сертифікатів, а також надходження сировини, у тому числі у електронному вигляді, журнали обліку та реєстрації вказаних посвідчень та журнали реєстрації в`їзду-виїзду на територію підприємства автотранспорту за період з 01.01.2017 по теперішній час, зразки факсимільє підпису керівника ПрАТ «Кременчукм`ясо», зразки печатки ПрАТ «Кременчукм`ясо» на 10 аркушах, документи, якими визначалося право доступу до системи клієнт-банк, договори.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 20 діб.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м. Полтави ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91758571
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019170000000023 від 21.02.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —554/6812/19

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 25.01.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 09.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні