Рішення
від 15.09.2020 по справі 439/1048/20
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/1048/20

Провадження № 2-о/439/79/20

15 вересня 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді Петейчука Б.М.

з участю секретаря

судового засідання Ковальчук Н.І.,

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересована особа - Батьківська сільська рада Бродівського району, Львівської області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем, ухвалив таке рішення.

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою, в якій просить суд встановити факт, що вона - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала із ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , до дня її смерті, однією сім`єю більше п`яти років за адресою: с. Звижень, Бродівського району, Львівська область.

Стислий виклад позиції заявника.

ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Звижень Бродівського району Львівської області померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на її майно, в тому числі право на земельну частку (пай) розміром 1,83 умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області.

Останні 10 років і до часу відкриття спадщини, ОСОБА_1 , проживала зі спадкодавицею в одному будинку і фактично прийняла спадщину та використовувала все спадкове майно за цільовим призначенням. Окрім того, разом із ОСОБА_2 , спільно вели господарство, мали спільний бюджет, разом харчувалися, проводили за спільні кошти поточні ремонти житлового будинку, купували предмети першої необхідності.

У липні 2020 року ОСОБА_1 звернулася до Бродівської нотаріальної контори для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, проте їй було усно відмовлено та роз`яснено, що відповідно до Закону, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали із спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років.

Заяви та клопотання учасників справи, процесуальні дії у справі.

17.08.2020 - ухвала про відкриття провадження у справі.

Від представника заінтересованої особи, сільського голови В. Гавришко, надійшла заява про розгляд справи без його участі, проти заявлених вимог не заперечує та визнає у повному обсязі.

Від заявниці надійшло клопотання про розгляд справи за її відсутності, підтримує заявлені вимоги в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Сторони не з`явилися у судове засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, встановлений Законом.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, так як сторони в судове засідання не з`явилися, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Встановлені судом фактичні обставини з посиланнями на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 25.12.2001 року (а.с. 4).

ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай) площею 1,83 умовних кадастрових гектарах, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ЛВ №000768 від 28.09.1996 року (а.с. 6).

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Батьківської сільської ради № 196 - 02/18 від 10.04.2020, ОСОБА_2 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживала з ОСОБА_1 , яка вела спільний побут, витрачали спільно зароблені кошти, здійснювала утримання та поховання своєї родички - ОСОБА_2 (а.с. 5).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Згідно із нормою ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст. 3 Сімейного Кодексу України, сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Права члена сім`ї має одинока особа. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Таким чином, на основі наданих суду доказів, суд приходить до переконання, що факт спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 більше п`яти років підтверджено належними та допустимим доказами.

До висновку, що вищевказані особи проживали спільно саме як сім`я, суд приходить на основі аналізу стосунків між вказаними особами. Як було встановлено на основі наданих суду доказів, ОСОБА_1 постійно проживала із ОСОБА_2 за однією адресою, вела з нею спільне господарство, мала спільний побут та бюджет, здійснювала за спільні кошти поточні ремонти житлових будинків та здійснення за кошти ОСОБА_1 поховання ОСОБА_2 .

Оскільки, підтвердження факту проживання осіб однією сім`єю більше п`яти років має юридичне значення для створення умов оформлення заявником майнових прав на спадщину і спору про право, який підлягав би вирішенню в порядку позовного провадження, не виникло, тому суд приходить до переконання про необхідність задовольнити заяву ОСОБА_1 .

Керуючись статтями 10, ч.2 ст. 247, 315, 319 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала із ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 однією сім`єю не менше 5 років до часу відкриття спадщини, а саме по день смерті ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 ч. 1 Розділу ХІІІ ЦПК України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Батьківська сільська рада Бродівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372492, знаходиться за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Батьків.

Повне судове рішення складено 15.09.2020.

Суддя Б.М. Петейчук

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено25.09.2020
Номер документу91767455
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/1048/20

Рішення від 15.09.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні