Рішення
від 22.09.2020 по справі 442/5247/20
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/5247/20

Провадження №2/442/1281/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2020 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Курус Р.І.,

за участю секретаря судових засідань - Тацишин Г.Б.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Дрогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підбузької селищної ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно за законом,-

в с т а н о в и в :

20.08.2020 позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача Підбузької селищної ради Дрогобицького району Львівської області, в якому просять визнати за ним право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно, до складу якого входить вказаний будинок. Зазначає, що звернувшись до приватного нотаріуса з мето оформлення своїх спадкових прав на вказане майно, йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю у нього правовстановлюючих документів на спадкове майно. На даний час він є єдиним спадкоємицем, у зв`язку з чим, просять постановити рішення, яким визнати за ним право власності на спірне спадкове майно.

Ухвалою судді від 20.08.2020 провадження в зазначеній справі відкрито та призначено до підготовчого судового засідання на 10.09.2020.

10.09.2020 підготовче судове засідання відкладено на 22.09.2020 за клопотанням представника позивача.

В підготовче судове засідання представник позивача - адвокат Коцан Р.М. не з`явився, подав суду клопотання, в якому просить суд проводити розгляд даної справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник Підбузької селищної ради Дрогобицького району Львівської області в підготовче судове засідання не з`явився. Селищний голова Куцір М.І. подав суду заяву, в якій просить розгляд даної справи проводити без представника сільської ради. Зазначив, що заперечень проти позову у селищної ради не має, просить його задовольнити.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За результатами підготовчого провадження, у відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України , суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що позов є підставним та підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Так, вимогами ч. 1 ст. 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть останньої серії НОМЕР_1 від 04.09.2019 (а.с. 7).

З свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 від 06.07.1979 вбачається, що батьками останнього зазначено ОСОБА_2 і ОСОБА_3 (а.с. 5).

Відповідно до довідки Підбузької селищної ради Дрогобицького району Львівської області за № 694 від 23.04.2020 вбачається, що житловий будинок АДРЕСА_1 , який побудований в 1972 році, рахувався за ОСОБА_4 до дня її смерті, (а.с.6).

Також, з довідки Підбузької селищної ради Дрогобицького району Львівської області за № 265 від 05.02.2020 вбачається, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно проживала та була зареєстрованою в житловому будинок АДРЕСА_1 . Разом із нею проживав і був зареєстрований її син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (а.с. 8).

Натомість, із постанови про відмову вчиненні нотаріальної дії приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Петрів В.Я. вбачається, що позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 , та рекомендовано з вирішенням такого питання звернутись до суду, (а.с. 10).

Згідно ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи і часом її відкриття є день її смерті, а відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок смерті.

За правилами статей 1222-1223ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, а в разі його відсутності, право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу .

Статтею 1258ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст. 1261ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Таким чином, позивачі по справі є спадкоємицями першої черги за законом. Інших спадкоємців за законом чи за заповітом, які б прийняли спадщину немає.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 1268 ЦК України , спадкоємець, який постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців з дня відкриття спадщини не заявив про відмову від неї, а згідно з ч. 5 цієї статті, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 66-69 Закону України "Про нотаріат" , п. 4.15 Глави 10 Порядку вчинена нотаріальних дій нотаріусами України, затв. наказом Міністерства юстиції У країн 22.02.2012 № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до п. 23 Постанови ПленумВерховного СудуУкраїни від 30.05.2008 N 7 Про судову практику усправах проспадкування за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Пунктом 24 даної Постанови зазначено, що за відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Вимогами ст. 392 ЦК України та наданих до неї роз`яснень у листі ВССУ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування визначено, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Окрім того, у згаданому листі зазначено, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку. Отже, якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

З огляду на викладене, а також враховуючи ту обставину, що нотаріусом відмовлено позивачу в оформленні спадкового майна, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, позивач являється єдиним спадкоємцем за законом, визнання позову відповідачем, а тому суд приходить до висновку, що позов є підставним та підлягає задоволенню.

Враховуючи вище наведене та керуючись ст. ст. 10 , 12 , 81 , 247 , 258 , 263-265 , 268 ЦПК України , ст. ст. 392 , 1216 , 1218 , 1222 , 1223 , 1261 , 1268 ЦК України , суд, -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, через Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення рішення суду - 22 вересня 2020 року.

Позивачі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Підбузька селищна рада Дрогобицького району Львівської області, місцезнаходження: вул. Шевченка, 2, с. Підбуж Дрогобицького району Львівської області, код ЄДРПОУ: 04374754.

Суддя Курус Р.І.

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено25.09.2020
Номер документу91767588
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —442/5247/20

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Курус Р. І.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Курус Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні