Ухвала
від 16.09.2020 по справі 15/857-б
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про процесуальне правонаступництво

"16" вересня 2020 р. Справа№ 15/857-б

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Доманської М.Л.

суддів: Верховця А.А.

Пантелієнка В.О.

за участю секретаря судового засідання Чміль Я.Є. та представників учасників провадження у даній справі відповідно до протоколу судового засіданні від 16.09.2020 розглянувши матеріали апеляційних скарг Головного управління ДПС у місті Києві та Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасизалізобетонстрой" на ухвалугосподарського суду міста Києва від 24.02.2020 у справі №15/857-б (суддя Яковенко А.В.) за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасизалізобетонстрой" доБудівельної Корпорації "УкрАзіаБуд" провизнання банкрутом ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 24.02.2020 у справі №15/857-б, крім іншого, задоволено клопотання ліквідатора Будівельної корпорації "УкрАзіаБуд" арбітражної керуючої Сомової І.В. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражної керуючої.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 24.02.2020 у справі №15/857-б, крім іншого, затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Будівельної Корпорації "УкрАзіаБуд", ліквідовано банкрута - Будівельну Корпорацію "УкрАзіаБуд" (03164, м. Київ, вул. Генерала Наумова, 23-Б, ідентифікаційний номер 20078582) як юридичну особу у зв`язку з банкрутством, провадження у справі про банкрутство № 15/857-б закрито.

Не погоджуючись з вказаними ухвалами суду першої інстанції, Головне управління ДПС у м. Києві, Товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасизалізобетонстрой" звернулись до Північного апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами, в яких просять скасувати їх.

Ухвалами Північного апеляційного господарського суду від 04.08.2020 відкриті відповідні апеляційні провадження у даній справі.

14.09.2020 до Північного апеляційного господарського суду надійшла заява арбітражного керуючого Сомової І.В. про заміну кредитора.

В судовому засіданні 16.09.2020 представник ГУ ДПС у місті Києві заперечував щодо заміни кредитора, представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасизалізобетонстрой" поклався у вирішенні цього питання на розсуд суду, а представник ГУ Національної гвардії України не заперечував проти заміни кредитора.

Відповідно до ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ст. 514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Підтверджуючи правонаступництво, арбітражний керуючий посилається на Закон України Про національну гвардію України та наказ Міністерства внутрішніх справ України від 08.05.2014 №445.

Колегія суддів Північного апеляційного господарського суду дійшла висновку про обґрунтованість заяви та наявність підстав для здійснення заміни кредитора, з огляду на наступне.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 23.07.2008 у даній справі Головне управління внутрішніх військ МВС України визнано кредитором боржника на суму 21 652 245,30 грн. ( 4 черга задоволення).

Відповідно до п.3 розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про національну гвардію України , головний орган військового управління Національної гвардії України, органи військового управління оперативно-територіальних об`єднань Національної гвардії України, з`єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, навчальні військові частини (центри), бази, установи та заклади Національної гвардії України є правонаступниками відповідних органів військового управління, з`єднань, військових частин, вищих навчальних закладів, навчальних військових частин, органів і підрозділів забезпечення, установ внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України. При цьому акти на право постійного користування земельними ділянками та свідоцтва про право власності на нерухоме майно не потребують переоформлення.

Згідно зі ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі; усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

До того ж, про правонаступництво Головного управління Національної гвардії України відносно Головного управління внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України зазначено у мотивувальній частині ухвали господарського суду м. Києва від 31.07.2017 у даній справі. Проте ухвали про заміну кредитора у справі суд першої інстанції у даній справі не ухвалював.

Таким чином, з огляду на реорганізацію Головного управління внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України в Головне управління Національної гвардії України на підставі Закону України Про національну гвардію України та наказу Міністерства внутрішніх справ України від 08.05.2014 №445 Про реорганізацію внутрішніх військ МВС України суд прийшов до висновку про задоволення заяви арбітражного керуючого Сомової І.В. про здійснення заміни кредитора у даній справі.

Керуючись статтями 52, 234, 281 Господарського процесуального кодексу України, ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву арбітражного керуючого Сомової І.В. про заміну кредитора - задовольнити.

Здійснити заміну кредитора у справі №15/857-б Головне управління внутрішніх військ МВС України на його процесуального правонаступника - Головне управління національної гвардії України.

Зобов`язати арбітражного керуючого Сомову І.В. внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів Будівельної Корпорації "УкрАзіаБуд".

Ухвала апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржено до Верховного Суду у випадках, у порядку та строк, передбачені ст.ст. 288-291 ГПК України.

Головуючий суддя М.Л. Доманська

Судді А.А. Верховець

В.О. Пантелієнко

Дата ухвалення рішення16.09.2020
Оприлюднено28.09.2020

Судовий реєстр по справі —15/857-б

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 03.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 31.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні