Рішення
від 04.08.2020 по справі 125/398/20
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/398/20

2/125/102/2020

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.08.2020 м. Бар Вінницької області

Барський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Питель О.В.,

секретар судового засідання Хода Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу № 125/398/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , законним представником якого є ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Органу опіки та піклування Барської райдержадміністрації, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,

за участі: позивача ОСОБА_1 ,

свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

УСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Органу опіки та піклування Барської райдержадміністрації про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням. Свої вимоги мотивувала тим, що вона є власником житлового будинку АДРЕСА_1 . Відповідачі зареєстровані у даному будинку, але не проживають, не сплачують комунальні послуги, не беруть участі в утримані будинку, не допомагають вести господарство, а їх реєстрація у будинку позивача чинить останній перешкоди у повній мірі розпоряджатися будинком на власний розсуд, та значно обмежує її законні права. Зокрема, кількість проживаючих та зареєстрованих осіб у будинку впливає на право отримання субсидії, таким чином позивач не може оформити субсидію. Добровільно змінити місце реєстрації відповідачі не бажають, тому позивач змушена звертатися до суду з проханням визнати відповідачів у справі такими, що втратили право користування житловим приміщенням, будинком АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, проти заочного розгляду справи не заперечувала.

За клопотанням позивача у судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які підтвердили, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не проживають у будинку АДРЕСА_1 з вересня 2016 року.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Орган опіки та піклування Барської райдержадміністрації у судове засідання не з`явився, подав суду заяву про те, що просить розглянути справу за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 , яка діє у своїх інтересах та є законним представником неповнолітнього ОСОБА_3 , у судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, про день час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, з урахуванням положень ч. 8 ст. 128 ЦПК України, заяви про розгляд справи за її відсутності або про відкладення розгляду справи до суду не надходило. Відзив на позовну заяву не подала.

Ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 15.04.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Відповідачам було надано строк для подання відзиву.

04.06.2020 ухвалою Барського районного суду Вінницької області залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Орган опіки та піклування Барської райдержадміністрації.

04.08.2020 судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Заслухавши пояснення позивача, свідків, ураховуючи заяву представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, з таких підстав.

Відповідно до даних копії свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 від 04.03.2003, житловий будинок з належними будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_1 .

Відповідно до даних копії домової книги для прописки (реєстрації) громадян, які проживають у будинку АДРЕСА_1 , крім позивача за вказаною адресою зареєстровано місце проживання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Відповідно до даних акту обстеження № 3 від 03.02.2020, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зареєстровані у будинку АДРЕСА_1 , але не проживають у будинку з 01.09.2016.

Відповідно до даних акту обстеження № 16 від 30.04.2020, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у будинку АДРЕСА_1 не проживають, їхніх особистих речей у будинку немає.

Згідно з даними довідки Гулівської сільської ради Барського району Вінницької області № 48 від 03.02.2020, ОСОБА_2 та її син ОСОБА_3 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 . За місцем реєстрації з 01.09.2020 не проживають.

Згідно з ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно з ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. При цьому, відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 2 ст. 405 Цивільного кодексу України член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Аналіз наведених вище норм цивільного законодавства України дає підстави для висновку про те, що у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі, зокрема, судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Таким чином, судом було встановлено, що відповідач ОСОБА_2 , яка діє у своїх інтересах та є законним представником малолітнього ОСОБА_3 , з 01.09.2016 відсутні за місцем реєстрації, поважність причин своєї відсутності суду не повідомила, суду не надано доказів про існування будь-якої домовленості між власником житла та відповідачами, реєстрація місця проживання відповідачів у будинку позивача чинить останній перешкоди у повноцінному здійсненні свого права власності, зокрема, вона обмежена у праві отримувати пільги, якими має право користуватися, оформити субсидію тощо.

З огляду на встановлені обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання ОСОБА_2 та її малолітнього сина ОСОБА_3 такими, що втратили право користування житловим приміщенням, підлягають задоволенню, оскільки у даному випадку втрата права користування житловим приміщенням є наслідком відсутності відповідачів понад один рік без поважних причин, що передбачено положеннями ч. 2 ст. 405 ЦК України.

Згідно з ст. 141 ЦПК України з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 слід стягнути 840,80 гривень витрат на сплату судового збору.

На підставі ст. 316, 319, 321, 391, 405 ЦК України, керуючись ст. 12, 13, 81, 133, 141, 263-265, 280-282, 352, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , такими, що втратили право користування житловим приміщенням - будинком АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 840 грн 80 коп. (вісімсот сорок гривень вісімдесят копійок) судових витрат.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його складання через суд першої інстанції. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте Барським районним судом Вінницької області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ).

Відповідач: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 ).

Відповідач: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Барської райдержадміністрації (майдан Св. Миколая, 18, м. Бар, Вінницька область, 23000, код ЄДРПОУ 04051000).

Повний текст рішення суду складено 04.08.2020.

Суддя

СудБарський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.08.2020
Оприлюднено27.09.2020
Номер документу91785482
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —125/398/20

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Питель О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні