Рішення
від 24.09.2020 по справі 152/942/20
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 вересня 2020 року

м. Шаргород

Cправа № 152/942/20

провадження №2/152/338/20

Шаргородський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Соколовської Т.О.,

з участю

секретаря судового засідання Здищук А.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

учасники справи - не з`явилися

встановив:

I.Виклад позицій позивача та відповідача.

01.09.2020 ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

У обґрунтування позовних вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_5 , який постійно проживав і був зареєстрований в с. Копистирин Шаргородського району Вінницької області. Після його смерті залишилось спадкове майно, на яке вона має право як спадкоємець за законом. Інші спадкоємці - діти померлого ОСОБА_5 - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на спадщину не претендують. До складу спадщини, в тому числі входить і земельна частка (пай) площею 3,08 умовних кадастрових гектари на території Копистиринської сільської ради, яка належала ОСОБА_5 . Спадщину після смерті батька вона прийняла шляхом вступу в фактичне володіння та управління спадковим майном. Сертифікат на право на земельну частку (пай) ОСОБА_5 видавався, але був втрачений.

08.10.2019 державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Масилюк Р.М. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на вказану земельну частку (пай).

ОСОБА_1 просить визнати за нею право на земельну частку (пай) площею 3,08 умовних кадастрових гектари на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_5 , яка належала йому на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0333527, зареєстрованого 24.04.1997 за № 282.

Представник відповідача Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області сільський голова Палазюк Ю.Г. позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 не заперечують щодо задоволення позовної заяви ОСОБА_1

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

У підготовче засідання сторони не з`явилися, до суду надійшли заяви про розгляд справи в їх відсутності.

Позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримує, представник відповідача Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області сільський голова Палазюк Ю.Г. визнає позовні вимоги в повному обсязі, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 не заперечують щодо задоволення позовної заяви ОСОБА_1 . Сторони просили ухвалити рішення у підготовчому засіданні (а.с. 34-39, 40).

ІІІ. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 02.09.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку загального позовного провадження і відкрито підготовче провадження. Підготовче засідання призначено на 24 вересня 2020 року, з викликом сторін.

Відповідачеві - Копистиринській сільській раді Шаргородського району Вінницької області запропоновано надати в 15-денний строк з дня отримання даної ухвали відзив на позовну заяву (а.с. 22-23).

Ухвалу суду від 02.09.2020 направлено на адресу відповідача, яку вона отримала 07.09.2020 (а.с. 30).

Відповідач - Копистиринська сільська рада Шаргородського району Вінницької області відзив на позовну заяву не подала.

Третім особам, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 запропоновано в 15-денний строк з дня отримання даної ухвали подати письмові пояснення щодо позову (а.с.22-23).

Ухвалу суду від 02.09.2020 направлено на адресу третіх осіб, яку вони отримали 07.09.2020 (а.с.29, 31, 33).

Треті особи, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 письмові пояснення щодо позову не подали.

За змістом частини четвертої статті 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, ЦПК України допускає ухвалення рішення в підготовчому засіданні в правовідносинах, що виникли між сторонами.

Представник відповідача позов визнав, визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, отже у суду наявні законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову в підготовчому засіданні.

Перешкод для здійснення розгляду справи у підготовчому засіданні за відсутності учасників справи та вирішення справи і ухвалення судового рішення за наявними матеріалами, судом не установлено.

За вказаних обставин, за приписами ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в підготовче засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

У підготовчому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , який постійно проживав і був зареєстрований в с. Копистирин Шаргородського району Вінницької області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Копистиринської сільською Радою 15.04.1997 та довідкою Копистиринської сільської ради №20 від 03.04.2020 (а.с. 9).

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина, що складається, в тому числі, з права на земельну частку (пай) площею 3,08 га, яка знаходиться на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області.

Із довідки Відділу у Шаргородському районі ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області від 03.07.2019 № В-254/0-0.40-540/152-19 вбачається, що відповідно до книги реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) ОСОБА_5 був виданий сертифікат на земельну частку (пай) серії ВН № 0333527, зареєстрований 24 квітня 1997 року за № 282 площею 3,08 умовних кадастрових гектарах на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, виданий на підставі рішення Шаргородської райдержадміністрації від 12 квітня 1997 року за №49 та рішення Шаргородської районної державної адміністрації від 8 лютого 2000 року (зі змінами) за №27 на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області. Вартість земельної частки (пай) станом на 13.07.1997 становить 10089 грн. (а.с.16).

Зазначений вище сертифікат на земельну частку (пай) був втрачений, у зв`язку із чим у газеті "Шаргородщина" було поміщено оголошення про втрату сертифікату та визнання його недійсним (а.с. 18).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 помер (а.с.9).

Із довідки виконавчого комітету Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області №20 від 03.04.2019 вбачається, що ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 . Дочка спадкодавця ОСОБА_1 вступила у фактичне володіння та управління спадковим майном (а.с.12).

Право на спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , як спадкоємець першої черги, має дочка ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_2 , виданого повторно Шаргородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області 17.09.2019 та копією свідоцтва про укладення шлюбу з ОСОБА_6 серії НОМЕР_3 , виданого Пеньківською сільською радою Шаргородського району Вінницької області 17.06.1979 (а.с.10, 11).

Інші спадкоємці - діти померлого ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 спадщину після смерті батька ОСОБА_5 не прийняли і на неї не претендують про що подали нотаріусу письмові заяви (а.с.13-15).

08.10.2019 державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Масилюк Р.М. було винесено постанову про відмову ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на вказану земельну частку (пай) (а.с.17).

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Відповідно до ст.13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Згідно зі ст. 55 Конституції України права людини і громадянина захищаються законом. Кожен має право будь - якими не забороненими законом способами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Приписами п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків … має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Статті 81, 131 ЗК України передбачають, що громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі прийняття спадщини, міни, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та не переходить до спадкоємців у порядку спадкування.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_5 відкрилася та була прийнята до 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормами Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

Зазначене відповідає пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України 2003 року, роз`ясненням, що містяться в абз.3 п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України за №7 від 30.05.2008 "Про судову практику у справах про спадкування", а також позиції Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, висловленій у п.1 Інформаційного листа "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" за № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013.

Відповідно до зазначених нормативних актів та роз`яснень, Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності, тобто, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. При вирішенні спорів про спадкування, спадщина по яких відкрилася і була прийнята до 01 січня 2004 року, не допускається застосування судами норм ЦК України 2003 року, а застосуванню підлягають норми законодавства, чинного на час відкриття спадщини, зокрема ЦК УРСР.

Так, відповідно до ч.1 ст.6 ЦК УРСР встановлено перелік способів захисту цивільних прав шляхом: визнання цих прав; відновлення становища, яке існувало до порушення права, і припинення дій, які порушують право; присудження до виконання обов`язку в натурі; компенсації моральної шкоди; припинення або зміни правовідношення; стягнення з особи, яка порушила право, завданих збитків, а у випадках, передбачених законом або договором, - неустойки (штрафу, пені), а також іншими засобами, передбаченими законом.

Тобто, за змістом ст.6 ЦК УРСР кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування за ЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно з ст. 524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст. 525 ЦК УРСР).

Місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця (ст.526 ЦК УРСР).

Статтею 548 ЦК УРСР передбачено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Приписами ст. 524 ЦК УРСР та ст. З Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 року № 666/94 право на земельну частку успадковується спадкоємцями, оскільки спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року N 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" визначено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Право на земельну частку (пай), що отримують працівники, набувається ними на період з моменту прийняття рішення про виділення земельних часток (паїв) до завершення землевпорядних робіт, необхідних для виділення земельних часток (паїв) у натурі у вигляді земельних ділянок та видачі громадянам державних актів про право власності на землю.

VІ. Висновки суду.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_5 у визначений законом спосіб набув право на земельну частку (пай), що належала йому на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0333527, зареєстрованого в книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) 24.04.1997 за № 282 згідно рішення Шаргородської райдержадміністрації № 49 від 12.04.1997 та рішення Шаргородської районної державної адміністрації від 8 лютого 2000 року (зі змінами) за №27 на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області.

Вказаний сертифікат втрачений, що є перешкодою для видачі нотаріусом спадкоємцеві свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай).

Згідно з п.3.5 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013, у разі відсутності сертифіката про право на земельну частку (пай) видача нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачена. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Відтак, оскільки ОСОБА_5 було видано сертифікат на земельну частку (пай), то і позивач ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 вправі порушувати питання про успадкування цієї земельної частки (паю) з послідуючим проведенням землевпорядних робіт, необхідних для виділення земельної частки (паю) у натурі у вигляді земельної ділянки та отриманням свідоцтва про право власності на землю.

Визнання за позивачем ОСОБА_1 права на земельну частку (пай) не порушує права, свободи чи охоронювані законом інтереси інших осіб.

Враховуючи, що відповідачем Копистиринською сільською радою Шаргородського району Вінницької області визнано позовні вимоги ОСОБА_1 , про що подано до суду відповідну заяву, то суд вважає, що в даному випадку наявні всі законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову, оскільки право ОСОБА_1 порушено і підлягає судовому захисту шляхом задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 13, 55 Конституції України , ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка, відповідно до вимог ч.1 ст.9 Конституції України, ратифікована Законом від 17.07.1997 "Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2,4,7 та 11 Конвенції" і є частиною національного законодавства України, ст.ст. 6, 524, 526, 548, 549 ЦК УРСР, ст.ст. 81, 131 ЗК України, ст. 7, 10, 76 - 81, 89, 200, 206, 247, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Копистиринкської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 право на земельну частку (пай) площею 3,08 умовних кадастрових гектарах, яка знаходиться на території Копистиринської сільської ради Шаргородського району Вінницької області і належала ОСОБА_5 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0333527, зареєстрованого в книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) 24.04.1997 за № 282 згідно рішення Шаргородської райдержадміністрації № 49 від 12.04.1997 та рішення Шаргородської районної державної адміністрації від 8 лютого 2000 року (зі змінами) за №27.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Шаргородський районний суд Вінницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Ім`я (найменування) сторін:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , паспорт НОМЕР_5 , виданий Шаргородським РВ УМВС України у Вінницькій області 16.08.1995;

відповідач - Копистиринська сільська рада Шаргородського району Вінницької області, с. Копистирин Шаргородського району Вінницької області, вул. Леніна, 67, Код ЄДРПОУ 04325644

треті особи:

- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

- ОСОБА_4 , житель АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Рішення ухвалено та підписано суддею 24.09.2020.

Головуючий суддя: Т.О. Соколовська

Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено27.09.2020
Номер документу91785979
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, учасники справи - не з`явилися

Судовий реєстр по справі —152/942/20

Рішення від 24.09.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні