Рішення
від 08.09.2020 по справі 370/1637/20
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" вересня 2020 р. Справа №370/1637/20

Макарівський районний суд Київської області у складі головуючого судді Косенко А.В., при секретарі Захарченко Т.М., розглянувши у підготовчому засіданні у порядку загального позовного провадження у залі суду в смт Макарів Київської області справу за позовом

ОСОБА_1 до Королівської сільської ради Макарівського району Київської області про визнання права власності на спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

16.07.2020 р. ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувсь до суду з позовом до Королівської сільської ради Макарівського району Київської області (далі-відповідач) про визнання права власності на спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом.

В обгрунтування позовних вимог позивач вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та проживала до дня своєї смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею на день її смерті проживав та був зареєстрований чоловік у цивільному шлюбі ОСОБА_3 та позивач ОСОБА_1 - двоюрідний брат ОСОБА_3 .

Згідно заповіту від 05.06.2012 року, померла ОСОБА_2 усе своє майно заповіла ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина за заповітом на спадкове майно, а саме: на земельну ділянку площею 3,7700 га, яка закріплена Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 694959.

Позивач спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняв, оскільки на день її смерті проживав та був зареєстрований з нею.

Проте, у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на вказане спадкове майно, позивач не має змоги отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом, тому нотаріус своєю постановою відмовив позивачу у вчиненні вказаної нотаріальної дії.

Позивач просить: визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельну ділянку площею 3,7700 га, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номером 3222783500:06:020:0032, розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського р-ну Київської обл., яка належала покійному на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 694959.

Ухвалою Макарівського районного суду Київської області від 17.07.2020 р. позов ОСОБА_1 , прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи постановлено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 08.09.2020 р., встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

У підготовче засідання позивач не з`явивсь, розгляд справи просив здійснювати у його відсутність.

Від відповідача надійшов відзив, яким останній позов визнав, розгляд справи просив проводити у відсутність представника.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, оскільки учасники справи у підготовче засідання не з`явилися, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослі дивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 6).

Згідно довідки № 100 від 02.04.2020 року виданої Королівською сільською радою Макарівського району Київської області ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала до дня своєї смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею на день її смерті проживав та був зареєстрований чоловік у цивільному шлюбі ОСОБА_3 та позивач ОСОБА_1 - двоюрідний брат ОСОБА_3 (а.с. 7).

Згідно заповіту від 05.06.2012 року, посвідченого секретарем виконкому Великокарашинської сільської ради та зареєстрованого в реєстрі за №89, померла ОСОБА_2 усе своє майно заповіла ОСОБА_1 (а.с. 8), який згідно Витягу із Спадкового реєстру від 11.06.2020 року є чинним (а.с. 9).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина за заповітом на спадкове майно, а саме: на земельну ділянку площею 3,7700 га, яка закріплена Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 694959 (а.с. 10).

Позивач будучи спадкоємцем за заповітом, вважається таким, що спадщину прийняв, оскільки, як встановлено вище, на час її відкриття проживав та був зареєстрований із спадкодавцем за однією адресою.

Наявність інших спадкоємців судом не встановлено, що підтверджується Витягом із Спадкового реєстру від 02.07.2020 р. про відсутність заведеної спадкової справи до майна померлої ОСОБА_2 (а.с. 13).

Однак, Постановою приватного нотаріуса Макарівського районного нотаріального округу Київської області Корнієвської Н.В. від 02.07.2020 р. позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на спадкове майно (а.с. 12).

Втрата оригіналу Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 694959 підтверджується оголошенням в газеті Макарівські вісті № 20 від 29.05.2020 р. (а.с. 11).

Вирішуючи даний спір суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців).

Відповідно до статті 1217 Цивільного кодексу України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно із ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як встановлено ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження (Пленум ВСУ п. 23 Постанови №7 від 30.05.2008 р. Про судову практику у справах про спадкування ).

Тож, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд визнає їх належними, допустимими, достовірними, а позов таким, що підлягає задоволенню, оскільки достовірно встановлено, що позивач є спадкоємцем майна померлої ОСОБА_2 за заповітом, спадщину прийняв, до складу спадщини, увійшла земельна ділянка площею 3,7700 га, яка належала покійній на праві власності, проте у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати зі сплати судового збору відшкодуванню не підлягають, оскільки відповідач не вчиняв протиправних дій, що стали підставою позову.

Керуючись ст.ст. 5, 76-81, 83, 95, 247, 265, 141, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Королівської сільської ради Макарівського району Київської області про визнання права власності на спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельну ділянку площею 3,7700 га, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номером 3222783500:06:020:0032, розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського р-ну Київської обл., яка належала покійному на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 694959.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося - з дати складання повного його тексту, у порядку, передбаченому підпунктом 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції від 03.10.2017 року.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 08.09.2020 року.

Реквізити сторін:

ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

Королівська сільська рада Макарівського району Київської області: 08051, Київська обл., Макарівський р-н, с. Королівка, вул. Олександра Кравченка, 93-В, код ЄДРПОУ 04362326.

Суддя А.В. Косенко

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено27.09.2020
Номер документу91788663
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/1637/20

Рішення від 08.09.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні