Рішення
від 25.09.2020 по справі 525/895/20
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/895/20

Номер провадження 2/525/307/2020

РІШЕННЯ

Іменем України

25 вересня 2020 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Ячала Ю.І.,

за участю секретаря Лопатки О.В.,

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини , -

встановив:

В липні 2020 року заявник ОСОБА_2 звернулась до суду з заявою про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, мотивуючи заяву тим, що після смерті її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина. Заявник звернулась до приватного нотаріуса про видачу свідоцтва на право на спадщину, нотаріус відмовив з посиланням на відсутність факту прийняття спадщини та вказав, що для отримання свідоцтва про право на спадщину, заявнику необхідно в судовому порядку встановити факт проживання разом з померлою на момент смерті однією сім`єю та факту прийняття спадщини, а тому заявник просила встановити даний факт, який їй необхідний для подальшого оформлення прав на спадщину.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 заяву підтримали та просили її задовольнити на підставі фактів викладених у заяві.

Заінтересована особа Білоцерківська сільська рада Великобагачанського району Полтавської області, представник якої в судове засідання не прибув, направили до суду листа про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, заперечень щодо заяви не подали.

Заслухавши в судовому засіданні заявника, представника заявника, показання свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дочкою спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті: село Бірки Великобагачанського району Полтавської області (а.с.а.с. 6, 7, 8).

Після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , відповідно до постанови приватного нотаріуса Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарової Л.І. про відмову у вчиненні нотаріальної дії, заявниця ОСОБА_2 спадщину не прийняла ні фактично, ні юридично (а.с.а.с. 9).

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на день смерті була зареєстрована та постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 , разом з нею проживала її дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без реєстрації місця проживання (а.с. 10).

Показаннями свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , які були допитані в судовому засіданні, підтверджено факт, що заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на момент смерті її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала разом із матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Як передбачено ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що є підстави для задоволення заяви ОСОБА_2 про встановлення факту, встановлення якого необхідно останній для подальшого оформлення права на спадщину після померлої особи.

Керуючись ст.ст. 293-294, 315-319 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , до Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Першотравнева, 9, село Білоцерківка Великобагачанського району Полтавської області, ідентифікаційний код юридичної особи 21044763, про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини , задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на момент смерті її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали разом із матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних скарг через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

Повний текст рішення виготовлено 25.09.2020 року.

Суддя Ю.І. Ячало

Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91790279
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —525/895/20

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні