Ухвала
від 24.09.2020 по справі 539/3143/20
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3143/20

Провадження № 1-кс/539/744/2020

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 вересня 2020 року м. Лубни

Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області ОСОБА_1 з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Лубенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни клопотання слідчого Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Решетилівка Полтавської області, громадянина України, освіта вища, голови Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», одруженого, має на утриманні двох малолітніх дітей, проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою,

В С Т А Н О В И В :

До Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від слідчого Лубенського ВП ОСОБА_4 надійшло клопотання про дозвіл на затримання ОСОБА_5 з метою приводу для розгляду клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Клопотання мотивоване тим, що рішенням 5 сесії 7 скликання Лубенської міської ради Полтавської області від 19.02.2016 року було прийнято та затверджено програму поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Лубни на 2016-2018 роки (далі по тексту Програма). Організацію виконання рішення покладено на начальника відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Лубенської міської ради ОСОБА_6 .

Метою Програми є координація дій органів всіх гілок місцевої влади суб`єктів та активізації населення для створення умов, що сприятимуть наведенню порядку щодо питань утримання і поводження з домашніми тваринами та іншими тваринами, обмеження їх шкідливого впливу на благоустрій міста та здоров`я людини. Програма направлена на зменшення кількості безпритульних тварин в м. Лубни на основі гуманного та відповідального ставлення до них, визначення прав та обов`язків фізичних осіб та юридичних осіб, які опікуються безпритульними тваринами.

Програмою визначено шляхи і способи розв`язування проблеми, тобто, виловлені бродячі тварини протягом 10 днів з дня їх вилову утримуються на карантинному майданчику у спеціалізованому притулку комунальним підприємством, що здійснює вилов тварин. Безпритульні тварини, що знаходяться у тимчасовому притулку, підлягають обов`язковій стерилізації, вакцинації від інфекційних захворювань, обстеженню на паразитичні хвороби (у т.ч. дирофіляріоз).

Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю, або частково створених діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого погодження».

Одночасно з цим, ОСОБА_5 являється засновником та головою Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» (код ЄДРПОУ 42326970), що зареєстрована за адресою: Полтавська область, Лубенський район, с. Засулля, вул. Лугова, 57, тобто, перебуває на посаді, пов`язаній з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій та, згідно з положеннями ч.3 ст.18 КК України, є службовою особою, яка у своїй діяльності зобов`язана керуватися Статутом організації та чинним законодавством.

Так, 22.10.2018 між відділом житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі начальника відділу ОСОБА_6 (Замовник) з однієї сторони та Громадською організацію «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» в особі ОСОБА_5 (Виконавець) з іншої сторони укладено договір №79-18 про надання послуг Замовнику з вилову безпритульних бродячих тварин з метою регуляції їх чисельності на території м. Лубни (відлов і стерилізації безпритульних тварин, придбання ветеринарних та медичних препаратів, утримання тварин, лікування, харчування та інше) на загальну суму 44000 грн. без ПДВ.

Водночас, згідно п.п. 4.1 розрахунки за цим Договором, при наявному фінансуванні, здійснюються у безготівковій формі протягом 10 календарних днів після підписання актів виконаних робіт шляхом перерахування Замовником грошових коштів у національній грошовій одиниці на банківський рахунок виконавця на підставі рахунків-фактур та актів виконаних робіт.

Окрім того, відповідно до п.п. 6.1.1 виконавець зобов`язаний надати послуги Замовнику відповідної якості та придатні для мети, з якою послуги такого роду звичайно використовуються.

Пунктом 10.1 договору передбачено, що останній набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2018.

Таким чином, у період часу протягом 22.10.2018 - 13.12.2018 (точної дати досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, виділених на виконання Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Лубни на 2016-2018 роки, шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі.

З метою реалізації вищевказаного злочинного умислу ОСОБА_5 , вчинив кримінальне правопорушення, що полягає у службовому підробленні, тобто складанні завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі за наступних обставин.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 первинний документ це документ, який містить відомості про господарську операцію. Частиною 1 статті 9 цього ж Закону передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Частиною 2 ст.9 Закону передбачено, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності, згідно частини 3 статті 8 Закону № 996-XIV, несе керівник установи чи підприємства.

Таким чином, 13.12.2018 ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на привласнення чужого майна шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що послуги згідно договору №79-18 від 22.10.2018 фактично не виконувалися, використовуючи комп`ютерну техніку виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ - акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 про надання послуг щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «ЗАТВЕРДЖУЮ Директор ГО «Право на життя» ОСОБА_5 » та «Виконавець ___», а також відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав вказаний документ начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_6 з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Одночасно з цим, 13.12.2018 року ОСОБА_5 за допомогою комп`ютерної техніки виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 про надання Послуг на суму 42182 грн., а саме, придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «Директор ___» та відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав його начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_6 , з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Таким чином, вищевказані документи договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактура №1 від 13.12.2018, відповідно до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов`язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів органами Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №309 від 02.03.2012 року, стали підставою для реєстрації органом казначейського обслуговування бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та подальшого перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя».

В подальшому, 18.12.2018 завідуючим сектору обліку і фінансів відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_7 на підставі резолюції начальника відділу ОСОБА_6 , які не були обізнані про злочинні наміри ОСОБА_5 , подано до Управління державної казначейської служби України у Лубенському районі платіжне доручення від 17.12.2018 на суму 42182 грн., договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 для реєстрації бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради, як розпорядника бюджетних коштів, у результаті чого на банківський рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» за № НОМЕР_1 безпідставно та незаконно перераховано бюджетні кошти на вищевказану суму, якими ОСОБА_5 , в подальшому, розпорядився на власний розсуд, завдавши збитків місцевому бюджету на вищевказану суму.

Враховуючи вище викладене, ОСОБА_5 підозрюється в тому, що перебуваючи на посаді голови Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», являючись службовою особою та здійснюючи організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, шляхом службового підроблення офіційних документів, склав неправдивий офіційний документ - акт наданих послуг №1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018, щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були.

Таким чином, своїми умисними діями які виразилися у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Окрім того, засновник та голова Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» (код ЄДРПОУ 42326970) ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді, пов`язаній з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій та, згідно вимог ч.3 ст.18 КК України, являючись службовою особою, яка у своїй діяльності зобов`язана керуватися Статутом організації та чинним законодавством, вчинив умисний злочин проти власності за наступних обставин.

Так, 22.10.2018 між відділом житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі начальника відділу ОСОБА_6 (Замовник) з однієї сторони та Громадською організацію «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» в особі ОСОБА_5 (Виконавець) з іншої сторони укладено договір №79-18 про закупівлю послуг з вилову безпритульних бродячих тварин з метою регуляції їх чисельності на території м. Лубни (відлов і стерилізації безпритульних тварин, придбання ветеринарних та медичних препаратів, утримання тварин, лікування, харчування та інше) на загальну суму 44000 грн. без ПДВ.

Водночас, згідно п.п. 4.1 розрахунки за цим Договором, при наявному фінансуванні, здійснюються у безготівковій формі протягом 10 календарних днів після підписання актів виконаних робіт шляхом перерахування Замовником грошових коштів у національній грошовій одиниці на банківський рахунок виконавця на підставі рахунків-фактур та актів виконаних робіт.

Окрім того, відповідно до п.п. 6.1.1 виконавець зобов`язаний надати послуги Замовнику відповідної якості та придатні для мети, з якою послуги такого роду звичайно використовуються.

Пунктом 10.1 договору передбачено, що останній набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2018.

Таким чином, у період часу протягом 22.10.2018 - 13.12.2018 (точної дати досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, виділених на виконання Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Лубни на 2016-2018 роки, шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, на представництва іноземних суб`єктів господарської діяльності, зобов`язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність, а також на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Окрім того, п.п.1, 5 ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблених даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Здійснені господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Пунктом 1.2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», передбачено, що господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах провадяться на підставі первинних документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності, згідно частини 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», несе керівник установи чи підприємства.

Таким чином, 13.12.2018 ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на привласнення чужого майна шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що послуги згідно договору №79-18 від 22.10.2018 фактично не виконувалися, використовуючи комп`ютерну техніку виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ - акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 про надання послуг щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «ЗАТВЕРДЖУЮ Директор ГО «Право на життя» ОСОБА_5 » та «Виконавець ___», а також відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав вказаний документ начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_6 з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Одночасно з цим, 13.12.2018 року ОСОБА_5 за допомогою комп`ютерної техніки виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 про надання Послуг на суму 42182 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «Директор ____» та відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав його начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_6 , з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Таким чином, вищевказані документи договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактура №1 від 13.12.2018, відповідно до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов`язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів органами Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №309 від 02.03.2012 року, стали підставою для реєстрації органом казначейського обслуговування бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та подальшого перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя».

В подальшому, 18.12.2018 завідуючим сектору обліку і фінансів відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_7 на підставі резолюції начальника відділу ОСОБА_6 , які не були обізнані про злочинні наміри ОСОБА_5 , подано до Управління державної казначейської служби України у Лубенському районі платіжне доручення № 705 від 17.12.2018 на суму 42182 грн., договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 для реєстрації бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради, як розпорядника бюджетних коштів, у результаті чого на банківський рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» за № НОМЕР_1 безпідставно та незаконно перераховано бюджетні кошти на вищевказану суму, якими ОСОБА_5 розпорядився на власний розсуд, завдавши збитків місцевому бюджету.

Враховуючи вище викладене, ОСОБА_5 підозрюється в тому, що перебуваючи на посаді голови Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», являючись службовою особою та здійснюючи організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, шляхом службового підроблення офіційних документів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, склав та видав неправдиві офіційні документи - акт наданих послуг №1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018, щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були, в результаті чого, відділом житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради на розрахунковий рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» за № 26006300439581 перераховано бюджетні кошти на загальну суму 42182,00 грн., які ОСОБА_5 привласнив та розпорядився ними на власний розсуд, завдавши збитків місцевому бюджету на вищевказану суму.

Таким чином, своїми умисними діями які виразилися у привласненні чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

Враховуючи вище викладене, 02.09.2019 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за вказаними фактами злочинної діяльності повідомлено про підозру за ч. 1 ст.366, ч.2 ст. 191 КК України, а 03.09.2019 ОСОБА_5 оголошено у державний та міжнародний розшук.

Винуватість ОСОБА_5 у вчиненні даного злочину підтверджується наступними матеріалами провадження: протоколом прийняття заяви про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_8 від 23.02.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 01.03.2019 року та від 21.03.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 01.03.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 26.03.2019 року, протоколом допиту свідка ОСОБА_6 від 25.04.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 03.05.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_7 від 03.05.2019 року; протоколом тимчасового доступу до документів ОСОБА_5 від 05.06.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_12 від 07.05.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 15.05.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_14 від 29.05.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_15 від 05.06.2019 року; протоколом огляду приміщення та території тимчасової перетримки для безпритульних собак від 31.05.2019 року, яким підтверджується наявність та чисельність безпритульних собак; протоколом тимчасового доступу до документів Лубенської міської ради від 16.07.2019 року, яким вилучені бухгалтерські документи; висновком судової почеркознавчої експертизи № 1057 від 30.07.2019 року, яким підтверджується, що підписи на бухгалтерських документах дійсно виконані ОСОБА_5 ; висновком судової економічної експертизи № 144 від 29.08.2019 року, яким підтверджується матеріальна шкода, заподіяна ОСОБА_5 , в сумі 42 182 грн.; протоколом допиту представника потерпілого ОСОБА_11 від 26.06.2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_16 , яким підтверджується те, що її чоловік ОСОБА_5 з сім`єю не проживає, покинув своє місце проживання та виїхав до Польщі; протоколом допиту свідка ОСОБА_17 , яким підтверджується те, що його син ОСОБА_5 покинув своє місце проживання та виїхав до Польщі; протоколом допиту свідка ОСОБА_18 , яким підтверджується те, що її син ОСОБА_5 покинув своє місце проживання та виїхав до Польщі; протоколом допиту свідка ОСОБА_19 , який показав, що його сусід ОСОБА_5 протягом тривалого часу у себе вдома не проживає; протоколом допиту свідка ОСОБА_20 , яка показала, що її сусід ОСОБА_5 протягом тривалого часу у себе вдома не проживає, де він перебуває їй не відомо; інформацією за системою «Аркан» встановлено, що ОСОБА_5 19.08.2019 року о 21 год. 05 хв. перетнув державний кордон України в пункті пропуску Грушів у напрямку країни Польща; постановою слідчого СВ Лубенського ВП від 03.09.2019 року про оголошення ОСОБА_5 у державний розшук; інформацією СКП Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області від 05.09.2019 року про оголошення ОСОБА_5 у державний розшук; постановою слідчого СВ Лубенського ВП від 04.09.2019 року про оголошення ОСОБА_5 у міжнародний розшук.

ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, санкція якого передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років.

06.09.2019р. слідчим суддею Лубенського міськрайонного суду Полтавської області винесено ухвалу щодо надання дозволу на затримання ОСОБА_5 з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Дана ухвала втрачає законну силу з моменту приводу підозрюваного до суду або після закінчення 6-ти місяців з дати її постановлення. З дня винесення узвали пройшло більше 6-ти місяців і узвала втратила свою законну силу.

Враховуючи вищевикладене, слідчий прохає надати дозвіл на затримання ОСОБА_5 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В судовому прокурор подане клопотання підтримав, прохав його задовольнити.

Вивчивши додані до клопотання матеріали кримінального провадження, заслухавши думку прокурора, слідчий суддя вважає, що клопотання слід задовольнити надавши дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 та після затримання доставити його в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до ст.176 ч.2 КПК України тимчасовим запобіжним заходом є затримання особи, яке застосовується з підстав та в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до ст.176 ч.4 КПК України запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження - судом за клопотанням прокурора.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років, переховується від досудового слідства, відсутній за фактичним місцем проживання, покинув межі України, виїхавши до країни Польща, що свідчить про його намагання уникнути притягнення до кримінальної відповідальності.

Вказане свідчить про реальність ризиків, зазначених у п. п. 1, 2 ч. 4 ст. 189 КПК України.

Керуючись ст.ст. 187, 188, 190, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України ОСОБА_5 для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задовольнити.

Надати дозвіл на затримання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Решетилівка Полтавської області, громадянина України, освіта вища, голови Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», одруженого, має на утриманні двох малолітніх дітей, проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого, з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту приводу підозрюваного до суду або після закінчення шести місяців з дати її постановлення, добровільного з`явлення підозрюваного до слідчого судді.

Копію ухвали направити начальнику Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області для організації виконання.

У разі затримання ОСОБА_5 негайно йому вручити копію даної ухвали, повідомити про затримання прокурора Лубенської місцевої прокуратури, а також не пізніше 36 годин з моменту затримання доставити підозрюваного до суду.

Ухвала згідно ст. 309 КПК України оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91790613
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про дозвіл на затримання з метою приводу

Судовий реєстр по справі —539/3143/20

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні