Рішення
від 17.09.2020 по справі 619/3164/20
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/3164/20

провадження №2/619/912/20

РІШЕННЯ

іменем України

17 вересня 2020 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складіголовуючого - суддіБолибока Є.А. за участю секретаря судового засідання Молотко А.В.

Справа № 619/3164/20

Ім`я (найменування) сторін та інших учасників справи :

позивач: ОСОБА_1 ;

відповідач: Прудянська селищна рада Дергачівського району Харківської області;

відповідач: ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадженняпозов про визнання права власності.

Стислий виклад позиції позивача.

01 липня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Прудянської селищної ради Дергачівського району Харківської області, ОСОБА_2 , в якому після уточнення просив визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 0,15 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . В обґрунтування позову зазначив, що йому на підставі договору купівлі-продажу жилого будинку, незавершеного будівництвом, посвідченого 15 грудня 2010 року приватним нотаріусом ДРНО Харківської області, за реєстровим № 205, належить жилий будинок незавершений будівництвом, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який розташований на земельній ділянці площею 0,15 га, кадастровий номер: 6322057000:00:001:0127. Вказана земельна ділянка не була предметом вищезазначеного договору, однак фактично позивач набув право власності на неї, оскільки відкрито володіє та користується земельною ділянкою. Вказана земельна ділянка передана у приватну власність ОСОБА_3 рішенням виконавчого комітету Прудянської селищної ради № 269 від 10.09.1996. Згідно листа Відділу у Дергачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, даних про реєстрацію права власності на земельну ділянку, розташовану за адресою АДРЕСА_1 , вони не мають.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

06 липня 2020 року ухвалою судді позовну заяву було залишено без руху.

22 липня 2020 року позивачем усунені недоліки позовної заяви, подано до суду уточнену позовну заяву.

17 серпня 2020 року після отримання інформації про місце проживання (перебування) відповідачів було постановлено ухвалу про відкриття провадження та розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче засідання на 09 год 00 хв 02 вересня 2020 року. Направлено відповідачам копії позовної заяви з копіями доданих до неї документів. Запропоновано відповідачам подати до суду відзив на позов в строк до 28 серпня 2020 року.

02 вересня 2020 року ухвалою суду було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 10 год 00 хв 17 вересня 2020 року.

У судове засідання представник відповідача Прудянської селищної ради Дергачівського району Харківської області не з`явився, подав до суду заяву, в якій вказав, що з позовними вимогами згоден, заперечень проти задоволення позову не має, справу просить розглядати у відсутність представника ради.

У судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилася, подала до суду заяву, в якій позов визнала в повному обсязі, заперечень проти задоволення позову не має, справу просить розглядати у її відсутність.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, подав до суду заяву, в якій позов підтримав повністю, просив його задовольнити, справу просив розглядати у його відсутність

У судове засідання представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Алейніков О.О. не з`явився, подав до суду заяву, в якій позов підтримав повністю, просив його задовольнити, справу просив розглядати у його відсутність.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Прудянської селищної ради № 269 від 10.09.1996 Про передачу земельних ділянок у приватну власність і користування земельна ділянка у розмірі 0,15 га передана ОСОБА_3 під будівництво житлового будинку в АДРЕСА_2 .

Згідно договору купівлі-продажу незавершеного будівництвом будинку, посвідченого 14 серпня 2008 року приватним нотаріусом Дергачівського районного нотаріального округу Харківської області Власенко І.В., за реєстровим № 1405, ОСОБА_3 передав у власність ОСОБА_4 незавершений будівництвом будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до договору дарування, посвідченого 24 листопада 2008 року приватним нотаріусом Дергачівського районного нотаріального округу Харківської області Коробець О.М. за реєстровим № 8356, ОСОБА_4 подарувала доньці ОСОБА_2 житловий будинок, незавершений будівництвом, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно договору купівлі-продажу жилого будинку, незавершеного будівництвом, посвідченого 15 грудня 2010 року приватним нотаріусом Дергачівського районного нотаріального округу Харківської області Димовою С.С., за реєстровим № 205, ОСОБА_2 передала у власність ОСОБА_1 , жилий будинок незавершений будівництвом, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки № 1334 від 12.12.2015 Прудянської селищної ради Дергачівського району Харківської області у зв`язку з впорядкуванням назв вулиць та нумерації земельних ділянок в смт Прудянка, земельній ділянці, яка належала ОСОБА_3 присвоєно юридичну адресу: АДРЕСА_1 .

Згідно листа Відділу у Дергачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області № 581/109-20 від 16.07.2020, відсутні правовстановлюючі документи видані на земельну ділянку, розташовану за адресою АДРЕСА_1 .

Мотиви суду.

Всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, з`ясувавши обставини, на які посилалися сторони, як на підставу своїх вимог та заперечень, оцінивши ці докази на належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позову з таких підстав.

Відповідачі позов визнали, подавши до суду відповідні заяви.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд вважає встановленою наявність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги позивача.

Відповідно до ст. 15 ЦК України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Зазначена норма визначає об`єктом захисту порушене, невизнане або оспорене право чи цивільний інтерес.

Порушення права пов`язано з позбавленням його володільця можливості здійснити (реалізувати) своє право повністю або частково.

При оспоренні або невизнанні права виникає невизначеність у праві, викликана поведінкою іншої особи.

Отже, порушення, невизнання або оспорення суб`єктивного права є підставою для звернення особи за захистом свого права із застосуванням відповідного способу захисту.

Захист цивільних прав - це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

У розумінні закону, суб`єктивне право на захист - це юридично закріплена можливість особи використати заходи правоохоронного характеру для поновлення порушеного права і припинення дій, які порушують це право.

Під способами захисту суб`єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника.

Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів дається в статті 16 ЦК України .

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України передбачено, що способом захисту цивільних прав та інтересів, в тому числі, може бути визнання права.

Згідно з ч. 2 ст. 373 ЦК України право власності на землю гарантується Конституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Частинами 1 та 2 статті 78 ЗК України передбачено, що право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Відповідно до п. а ч. 3 ст. 152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Згідно з ч. 2 ст. 158 ЗК України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Як вбачається з витягу № 19949223 від 20.08.2008, ОСОБА_1 належить будинок, незавершений будівництвом, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з ч. 1 ст. 377 ЦК України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Також ч. 1 ст. 120 ЗК України передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

За положеннями ч. 1 ст. 317 та ч. 1 ст. 319 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном і він реалізовує їх на власний розсуд.

Частиною 1 статті 316 ЦК України встановлено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п. 37 своєї Постанови № 5 Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав від 07 лютого 2014 року дав судам роз`яснення, що з урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК власник майна має право пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Виходячи зі змісту наведених норм права, потреба в такому способі захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється.

ОСОБА_1 у встановленому законом порядку набув право власності на жилий будинок, у зв`язку з цим відповідно до ч. 1 ст. 377 ЦК України та ч. 1 ст. 120 ЗК України до нього перейшло право власності на земельну ділянку площею 0,15 га, кадастровий номер: 6322057000:00:001:0127, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з викладеним, суд визнає за ОСОБА_1 право власності на вказану земельну ділянку.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 259 ЦПК України суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду.

Згідно з п.15.5 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 12, 13, 81, 83, 89, 200, 206, 258, 259, 263-265, 268, 351, 352, 354, пунктом 15.5 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,15 га, кадастровий номер: 6322057000:00:001:0127, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Прудянська селищна рада Дергачівського району Харківської області місцезнаходження: 62320, Харківська область, Дергачівський район, смт Прудянка, вул. Магістральна, 2, код в ЄДРПОУ 04399341.

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Повне судове рішення складено 25 вересня 2020 року.

Суддя Є. А. Болибок

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91793312
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —619/3164/20

Рішення від 17.09.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні