Рішення
від 22.09.2020 по справі 908/1912/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 35/114/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.09.2020 Справа № 908/1912/20

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі: головуючий суддя - Топчій О.А.,

за участю секретаря судового засідання Авраменко К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні господарську справу

за позовом Концерну "Міські теплові мережі" (69002, м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, б. 79-А)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Антаріус-157" (69081, м. Запоріжжя, вул. Вольська, б. 16)

про стягнення коштів

за участю представників сторін:

від позивача : не з`явився;

від відповідача : не з`явився;

СУТЬ СПОРУ:

28.07.2020 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Концерну "Міські теплові мережі" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Антаріус-157" про стягнення основного боргу в розмірі 8984,36 грн, 3% річних у розмірі 27,94 грн, пені у розмірі 1703,98 грн.

28.07.2020 автоматизованою системою документообігу Господарського суду Запорізької області здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, справі присвоєно єдиний унікальний номер 908/1912/20, справу передано на розгляд судді Топчій О.А.

Ухвалою суду від 03.08.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, справі присвоєно номер провадження 35/114/20, постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, судове засідання призначено на 01.09.2020.

Ухвалою суду від 01.09.2020 відкладено розгляд справи в порядку спрощеного провадження на 22.09.2020.

У судове засідання 22.09.2020 представники сторін не з`явилися, про час та місце слухання справи сторони повідомлені відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 222 Господарського процесуального кодексу України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

У судовому засіданні 22.09.2020 прийнято рішення.

Предметом розгляду є позовні вимоги, викладені у позовній заяві, які мотивовано, зокрема, наступним. На виконання умов укладеного сторонами договору купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді № 600539 від 01.02.2012, Концерн "МТМ" в період з листопада 2019 року по квітень 2020 року відпустив теплову енергію на суму 8984,36 грн. На адресу відповідача поштою були направлені акти приймання-передачі теплової енергії за вказаний період та рахунки. Відповідач належним чином оформлені акти не повернув, заперечень щодо нарахувань, зазначених у актах на адресу позивача також не надіслав. Оплат за вищевказаний період боржник не здійснив, у зв`язку з чим утворилась заборгованість у розмірі 8984,36 грн. За порушення строків оплати, позивачем на підставі п. 7.2.8 договору нараховано відповідачу до сплати суму 1703,98 грн. пені, а також за прострочення виконання грошового зобов`язання нараховано суму 27,94 грн. - 3% річних. Позовні вимоги обґрунтовано ст.ст. 509, 526, 530, 625, 629 ЦК України, ст.ст. 193 ГК України, Законом України "Про теплопостачання", Правилами користування тепловою енергією, затвердженими постановою КМУ від 03.10.2007 № 1198 та умовами договору.

Відповідач у призначені судові засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив. Про час та місце слухання справи повідомлявся у встановленому порядку шляхом направлення на адресу відповідної ухвали. Клопотань про розгляд справи без уповноваженого представника або про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило. Вимоги ухвали суду не виконані, відзив на позов не надано.

Про дату, час та місце судових засідань у справі відповідача повідомлено належним чином. Так, зокрема, судом на юридичну адресу відповідача (69081, м. Запоріжжя, вул. Вольська, 16), яка значиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в порядку визначеному ГПК України направлялись копії ухвал Господарського суду Запорізької області у справі.

Згідно з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, копію ухвали від 03.08.2020 про відкриття провадження у справі № 908/1912/20 уповноваженим представником відповідача 04.08.2020.

Отже відповідач належним чином повідомлений про розгляд даної справи, проте, своїм правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, відзиву до суду не надав.

Згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Зважаючи на те, що неявка сторін не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи, враховуючи предмет спору, а також доказове наповнення матеріалів справи, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність представників сторін у порядку ст. 165 ГПК України, за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 24.05.2012 у справі №5009/1415/12 задоволено позовні вимоги Концерну "Міські теплові мережі" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Антаріус-157" про зобов`язання укласти договір. Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Антаріус-157" (Споживач) укласти з Концерном "Міські теплові мережі" в особі Філії Концерну "МТМ" Жовтневого району (Теплопостачальна організація) договір купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді № 600539 в редакції позивача. Зміст договору від 01 лютого 2012 року № 600539 (далі договір) та зміст додатків до нього наведено у резолютивній частині рішення від 24.05.2012 у справі № 5009/1415/12.

Рішення набрало законної сили 08.06.2012.

Відповідно до п. 1.1. договору, за цим договором, Теплопостачальна організація бере на себе зобов`язання відпустити теплову енергію в гарячій воді Споживачу, а Споживач зобов`язується прийняти та оплатити її вартість за діючими тарифами (цінами) в терміни та порядку, встановленими умовами цього Договору та додатками до Договору, що є його невід`ємними частинами.

За умовами до пп. 3.2.6 п. 3.2. договору Споживач теплової енергії зобов`язується виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни, які передбачені договором.

Пунктами 6.1., 6.2., 6.3. договору визначено, що розрахунки за даним договором здійснюються в грошовій або в іншій формі, що не заперечує діючому законодавству, згідно з діючими на час розрахунків тарифами (цінами), затвердженими в установленому порядку, на підставі показань вузла обліку теплової енергії, а у випадках їх відсутності - відповідно до обсягів фактично спожитої теплової енергії, розрахованих згідно законодавства та умов договору. Розрахунковим періодом є календарний місяць. Підставою для розрахунків Споживача з теплопостачальною організацією є рахунок та акт приймання-передачі.

Згідно п. 6.4. договору, Споживач зобов`язаний до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим, перерахувати на розрахунковий рахунок Теплопостачальної організації суму заборгованості за спожиту теплову енергію. Споживач має право робити передоплату.

Відповідно до п. 6.5. договору, при наявності приладів комерційного обліку - обсяги спожитої теплової енергії визначаються за фактичними показниками приладів обліку. Споживачам, що не мають приладів комерційного обліку, обсяги фактично спожитої теплової енергії визначаються згідно з договірними тепловими навантаженнями з урахуванням середньомісячної температури зовнішнього повітря, холодної води та кількості годин (діб) роботи тепловикористовуючого обладнання Споживача у розрахунковому періоді.

За умовами пунктів 6.7., 6.7.1. договору, Споживач з 10 по 12 число місяця, наступного за розрахунковим, повинен отримати від Теплопостачальної організації за адресою: вул. Артема, буд. № 79 а тел. 787-65-93, документи за розрахунковий період: рахунок-фактуру; акт приймання-передачі теплової енергії; податкову накладну (платникам ПДВ). Отриманий Акт приймання-передачі теплової енергії Споживач повинен підписати, оформити належним чином та повернути на адресу Теплопостачальної організації на протязі п`яти днів з дати отримання. Датою отримання акту вважається: при отриманні нарочним -дата вручення представнику Споживача; при направленні рекомендованим листом -дата, зазначена у відбитку поштового штемпеля на документі, що зроблений поштовим відділенням та підтверджує відправлення, з урахуванням поштового пробігу документа (по місту - 3 дні, по області - 5 днів, по Україні - 7 днів).

У разі неотримання Теплопостачальною організацією підписаного Акту приймання-передачі, або обґрунтованих заперечень в його підписанні, у термін, встановлений п. 6.7.1. договору, акт підписується Теплопостачальною організацією з позначенням про відмову у підписанні його Споживачем, та оформлений таким чином акт вважається погодженим і є підставою для проведення остаточних розрахунків за зазначений в ньому розрахунковий період (п.6.7.2. договору).

У разі наявності заперечень щодо даних, зазначених в Акті, Споживач зобов`язаний надати Теплопостачальній організації нормативно обґрунтовані письмові заперечення до даного Акту з додаванням відповідних документів та погодити з Теплопостачальною організацією всі розбіжності у встановлений п. 6.7.1. договору строк. При отриманні заперечень в підписанні Акту та доказів в обґрунтування заперечень до нього, Теплопостачальна організація розглядає їх та надає відповідь про прийняття або відмову у прийнятті заперечень. При прийнятті заперечень до акту вносяться відповідні коригування в Акті наступного місяця. У разі відмови у прийнятті заперечень, Теплопостачальна організація надає нормативно обґрунтовану відповідь та вважає акт прийнятим до розрахунку, якщо цей акт в місячний строк не буде оскаржений Споживачем в судовому порядку.

Пунктом 10.1. договору, встановлено, що цей договір діє з 01 лютого 2012 року до 01 лютого 2013 року.

Згідно з п. 10.4. договору, договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо жодна з сторін за місяць до закінчення терміну дії даного договору не заявила про розірвання цього договору.

За приписами статті 187 ГК України визначено, що день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Таким чином, договір від 01.02.2012 № 600539 між Концерном "МТМ" в особі Філії Концерну "МТМ" Жовтневого району та ТОВ "Антаріус-157" є укладеним з 08.06.2018.

Станом на момент прийняття рішення у цій справі зазначений вище договір є чинним. Доказів протилежного матеріали справи не містять та учасниками судового процесу до суду не надано.

Звертаючись до суду із позовом, позивачем до позовної заяви надані акти приймання-передачі теплової енергії за період з листопада 2019 року по квітень 2020 року та відповідні рахунки на їх оплату, відповідно до яких позивачем поставлено відповідачу теплову енергію (на опалення) на загальну суму 8984,36 грн.

Акти приймання-передачі теплової енергії за період з листопада 2019 року по квітень 2020 року містять відмітку позивача, що у випадку неповернення відповідачем вказаних актів на адресу позивача, на підставі п. 6.7.2. договору, вказані акти вважаються погодженими, тобто підписаними та оформленими належним чином.

У зв`язку з порушенням відповідачем грошового зобов`язання за договором від 01.02.12 № 600539 щодо оплати 8984,36 грн. основного боргу (теплової енергії) за період з листопада 2019 року по квітень 2020 року включно, позивач звернувся до суду з цим позовом.

Вирішуючи спір по даній справі по суті спору суд виходив з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (далі ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Частиною 1 ст. 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 2 ст. 509 та ч. 2 ст. 11 ЦК України, зобов`язання виникають, зокрема, з договорів.

Таким чином, укладений 08.06.2018 між сторонами договір купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді від 01.02.2012 № 600539 є підставою для виникнення у його сторін майново-господарських зобов`язань.

Статтями 525, 526 ЦК України закріплено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як свідчать матеріали справи, відповідач ухилився від виконання свого обов`язку передбаченого п. 6.7.2 договору щодо повернення Теплопостчальній організації оформлених та підписаних актів приймання-передачі теплової енергії за спірний період, заперечень (зауважень) до вказаних актів позивачу не надіслав (не надав).

А тому, відповідно до положень ст. 629 ЦК України, якою визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами та п. 6.7.2. договору, акти приймання-передачі теплової енергії за спірний період слід вважати погодженими відповідачем.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем підтвердженого належними та допустимими доказами поставку теплової енергії відповідачу за договором від 01.02.2012 № 600539 з листопада 2019 року по квітень 2020 року включно на загальну суму 8984,36 грн.

Разом з тим, відповідач взятих на себе договірних зобов`язань щодо оплати теплової енергії отриманої від позивача за період з листопада 2019 року по квітень 2020 року на загальну суму 8984,36 грн. належним чином не виконав.

Наявність основної заборгованості у сумі 8984,36 грн. підтверджується матеріалами справи та відповідачем не спростована.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 8984,36 грн. основного боргу є обґрунтованими, заснованими на законі та договорі від 01.02.2012 № 600539, і такими, що підлягають задоволенню.

Також, позивачем заявлено вимоги щодо стягнення з відповідача 27,94 грн. 3 % річних та 1703,98 грн. пені.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Приписами ст. 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

В силу приписів ст. 549, ч. 2 ст. 625 ЦК України та ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань", правовими наслідками порушення грошового зобов`язання, тобто зобов`язання сплатити гроші, є обов`язок сплатити не лише суму основного боргу, а й неустойку (якщо її стягнення передбачене договором або актами законодавства), інфляційні нарахування, що обраховуються як різниця добутку суми основного боргу на індекс (індекси) інфляції, та проценти річних від простроченої суми основного боргу.

Відповідно до вимог Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" від 22.11.96 № 543/96-ВР, розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Умовами п. 7.2.8. договору передбачено, що у разі несплати або несвоєчасної оплати Споживачем за теплову енергію відповідно до терміну, встановленого у пункті 6.4 цього Договору, з наступного дня після закінчення терміну сплати Споживачу нараховується пеня у розмірі 0,5 % від суми простроченого платежу (але не більше суми обумовленої чинним законодавством) за кожен день прострочення по день фактичної оплати.

Передбачена законом відповідальність за невиконання грошового зобов`язання підлягає застосуванню починаючи з дня, наступного за днем коли відповідне зобов`язання мало бути виконане.

Перевіривши за допомогою ІПС "Законодавство" надані до позовної заяви розрахунки пені та 3 % річних, судом визнано обґрунтованим та законним нарахування пені за період з 20.12.2019 по 10.03.2020 у сумі 1703,98 грн та 3 % річних за період з 20.12.2019 по 10.03.2020 у сумі 27,94 грн.

На підставі викладеного позовні вимоги задовольняються судом у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 129, 236-238, 240, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Антаріус-157" (69081, м.Запоріжжя, вул. Вольська, 16, код ЄДРПОУ 35105858) на користь Концерну "Міські теплові мережі" (юридична адреса: 69091, м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, буд. 137; поштова адреса: 69002, м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, буд. 79а; п/р зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_1 у Філії - Запорізьке обласне управління ПАТ "Державний ощадний банк України", код МФО 313957, код ЄДРПОУ 32121458) - 8984 грн. 36 коп. (вісім тисяч дев`ятсот вісімдесят чотири гривень 36 коп.) основного боргу.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Антаріус-157" (69081, м.Запоріжжя, вул. Вольська, 16, код ЄДРПОУ 35105858) на користь Концерну "Міські теплові мережі" (юридична адреса: 69091, м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, буд. 137; поштова адреса: 69002, м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, буд. 79а; р/р № НОМЕР_2 в ПАТ АБ "УКРГАЗБАНК", МФО 320478, код ЄДРПОУ 32121458) 3% річних у розмірі 27 грн. 94 коп. (двадцять сім гривень 94 коп.), пеню у розмірі 1703 грн. 98 коп. (одну тисячу сімсот три гривні 98 коп.) та суму 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено та підписано 28.09.2020.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено впродовж двадцяти днів з дня складання повного судового рішення у порядку, встановленому ст. 257 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням пункту 4 розділу Х "Прикінцеві положення" цього Кодексу.

Суддя О.А. Топчій

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91807560
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1912/20

Судовий наказ від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Топчій О.А.

Судовий наказ від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Топчій О.А.

Рішення від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Топчій О.А.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Топчій О.А.

Ухвала від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Топчій О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні