Рішення
від 28.09.2020 по справі 918/775/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2020 р. м. Рівне Справа № 918/775/20

Господарський суд Рівненської області у складі судді Андрійчук О., за участю секретаря судового засідання Рижого Б., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз"

до відповідача Відділу освіти Сарненської районної державної адміністрації

про стягнення 7 892,57 грн,

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

УСТАНОВИВ:

У серпні 2020 року Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (позивач) звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Відділу освіти Сарненської районної державної адміністрації (відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 7 892,57 грн.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

Згідно із позовною заявою, 07.02.2018 між Акціонерним товариством "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (виконавець) та Відділом освіти Сарненської районної державної адміністрації (замовник) укладено договір № 38ARv250 -18 про надання послуг з повірки та технічного обслуговування ЗВТ (далі - договір). На виконання умов вказаного договору позивач надав відповідачу послуги на загальну суму 6 514,40 грн, що стверджується актом здачі - приймання робіт. Відповідач за надані послуги не розрахувався, відтак за ним рахується заборгованість у розмірі 6 514, 40 грн, яку позивач просить стягнути у судовому порядку. Крім того, за прострочення виконання грошового зобов`язання позивач нарахував та просить стягнути 480,51 грн 3%річних та 897,66 грн інфляційних.

У матеріально-правове обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на ст. 11, 509, 525, 526, 530, 610, 612, 625, 626, 629, 901, 903 ЦК України, ст. 175, 193 ГК України.

Відповідач своїм правом на подання відзиву не скористася, отже, розгляд справи здійснюється за наявними матеріалами.

Процесуальні рішення, заяви і клопотання сторін, результати їх розгляду.

Ухвалою суду від 04.08.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 19.08.2020.

У судовому засіданні 19.08.2020 оголошено перерву до 31.08.2020.

31.08.2020 судове засідання не відбулося у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності суддею Андрійчук О., про що складена довідка.

Ухвалою суду від 10.09.2020 розгляд справи по суті призначений на 28.09.2020.

Заяв і клопотань від сторін не надходило.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності та взаємозв`язку, оцінивши надані докази, суд установив таке.

Фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

07.02.2018 між позивачем (виконавець) та відповідачем (замовник) укладено договір № 38ARv250-18 про надання послуг з повірки та технічного обслуговування ЗВТ (договір), за п. 1, 2 якого замовник доручає, а виконавець зобов`язується надати послуги з повірки та технічного обслуговування засобів вимірювальної техніки (далі - ЗВТ). Загальна кількість ЗВТ, за якими надаються послуги, визначені цим договором, складає 2 шт., у тому числі: лічильник газу GMS G 16 (повірка), обчислювач газу Універсал М (повірка). Адреса: 34544, Рівненська область, Сарненський район, с. Тинне, вул. Шкільна, буд. 1.

Згідно з п. 6.1. договору цей договір набуває чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2018, але у будь-якому випадку до повного виконання сторонами зобов`язань за договором.

Договір підписаний уповноваженими представниками та скріплений відтисками печаток сторін.

Загальна сума договору становить 6 514,40 грн, у тому числі ПДВ - 1 085,73 грн (п. 2.2. договору).

Відповідно до п. 3.3. - 3.5. договору послуги надаються виконавцем протягом 14 - ти робочих днів з моменту доставки ЗВТ у сервісний центр. Після проведення повірки та технічного обслуговування ЗВТ виконавець надає замовнику на підписання акт приймання-передачі наданих послуг у двох екземплярах. Підписання акта приймання-передачі виконаних робіт замовником є підтвердженням відсутності претензій з його боку.

Судом установлено, що на виконання цього договору позивач надав послуги з повірки та технічного обслуговування двох лічильників газу GMS G 16 та обчислювачів газу Універсал М за адресою: 34544, Рівненська область, Сарненський район, с. Тинне, вул. Шкільна, буд. 1, що підтверджується актом здачі-приймання робіт (надання послуг) № 000002008 від 07.02.2018.

Загальна вартість робіт (послуг) з ПДВ становила 6 514,40 грн.

У акті здачі-приймання робіт (надання послуг) № 000002008 від 07.02.2018 зазначено, що замовник претензій по об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг) не має.

Відповідно до п. 2.1. договору замовник оплачує обумовлені договором послуги згідно з наданим виконавцем актом приймання-передачі наданих послуг шляхом перерахування виконавцю 100 % вартості робіт, вказаної у п. 2.2 розділу ІІ договору, протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту підписання акту приймання-передачі наданих послуг. По закінченню виконання робіт виконавець надає замовнику для підписання акт приймання-передачі наданих послуг. Замовник зобов`язується протягом 3 (трьох) робочих днів з моменту одержання від виконавця такого акту підписати його і повернути виконавцю. Якщо у зазначений строк замовник не повертає виконавцю акт приймання-передачі наданих послуг або не надає свої письмові зауваження, роботи вважаються такими, що прийняті замовником.

Станом на дату розгляду вказаного спору доказів сплати суми боргу відповідачем до матеріалів справи не долучено, отже, заборгованість відповідача перед позивачем за договором складає 6 514,40 грн.

Крім того, позивачем за неналежне виконання зобов`язань з оплати вартості наданих послуг нараховано та заявлено до стягнення 3% річних в розмірі 480,51 грн та інфляційні в розмірі 897,66 грн.

З урахуванням викладеного судом установлено, що між сторонами виникли правовідносини, пов`язані із наданням послуг з повірки та технічного обслуговування засобів вимірювальної техніки, та відповідальністю за порушення строків оплати за надані послуги, регулювання яких здійснюється ГК України та ЦК України.

Норми права, що підлягають до застосування, та мотиви їх застосування, оцінка аргументів, наведених сторонами.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Частиною 1 ст. 903 ЦК України передбачено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

У силу вимог ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За ч. 1, 2 ст. 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 526 ЦК України унормовано, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 ЦК України, ч. 6 ст. 193 ГК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У силу вимог ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як установлено судом, відповідач, отримавши від позивача послуги на суму 6 514,40 грн, що стверджується актом приймання-передачі наданих послуг, розрахунків за них не провів, а відтак вимога про стягнення заборгованості в розмірі 6 514,40 грн підлягає задоволенню.

Стосовно нарахування 3% річних та інфляційних, то слід зазначити таке.

За ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Договір про надання послуг є складним зобов`язанням, що складається з двох органічно поєднаних між собою зобов`язань: по-перше, правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник наділений правом вимагати виконання цього обов`язку; по-друге, правовідношення, в якому замовник зобов`язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

Беручи до уваги зазначене, правовідносини, які склалися на підставі договору про надання послуг, є грошовим зобов`язанням і, зважаючи на таку юридичну природу правовідносин сторін, на них поширюється дія ч. 2 ст. 625 ЦК України як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

Суд, перевіривши розрахунок 3% річних та інфляційних, установив, що розмір перших становить 480,51 грн (при заявленому - 480,51 грн), а других - 897,66 грн (при заявленому - 897,66 грн) (розрахунок додається), отже, 3% річних та інфляційні підлягають задоволенню у заявленому розмірі.

Висновки суду за результатами вирішення спору.

За результатами з`ясування обставин, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були дослідженні в судовому засіданні, і з наданням оцінки всім аргументам учасників справи у їх сукупності та взаємозв`язку, як це передбачено вимогами ст. 75-79, 86 ГПК України, суд дійшов висновку про порушення майнових прав позивача та про наявність підстав для задоволення позову і стягнення з відповідача 6 514,40 грн основного боргу, 480, 51 грн 3% річних та 897,66 грн інфляційних.

Розподіл судових витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи (ч. 1 ст. 124 ГПК України).

У позовній заяві позивачем зазначено попередній розрахунок судових витрат, що складаються із судового збору в розмірі 2 102,00 грн.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Зважаючи, що позов задоволено у повному обсязі, відтак судовий збір в розмірі 2 102,00 грн покладається на відповідача.

Керуючись ст. 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 126, 129, 233, 238, 240, 241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" до Відділу освіти Сарненської районної державної адміністрації про стягнення 7 892,57 грн задовольнити.

Стягнути з Відділу освіти Сарненської районної державної адміністрації (34500, Рівненська область, м. Сарни, вул. Демократична, буд. 17, ідентифікаційний код 02145748) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. Івана Вишенського, буд. 4, ідентифікаційний код 03366701) 6 514,40 грн основного боргу, 480,51 грн 3% річних та 897,66 грн інфляційних.

Стягнути з Відділу освіти Сарненської районної державної адміністрації (34500, Рівненська область, м. Сарни, вул. Демократична, буд. 17, ідентифікаційний код 02145748) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. Івана Вишенського, буд. 4, ідентифікаційний код 03366701) 2 102,00 грн судового збору.

Позивач: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Рівнегаз" (33027, м. Рівне, вул. Івана Вишенського, буд. 4, ідентифікаційний код 03366701).

Відповідач: Відділ освіти Сарненської районної державної адміністрації (34500, Рівненська область, м. Сарни, вул. Демократична, буд. 17, ідентифікаційний код 02145748).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Повне судове рішення складене та підписане 28.09.2020.

Суддя О. Андрійчук

Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено29.09.2020
Номер документу91808331
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 7 892,57 грн

Судовий реєстр по справі —918/775/20

Судовий наказ від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Судовий наказ від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Рішення від 28.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні