Рішення
від 24.09.2020 по справі 380/5347/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/5347/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М., за участі секретаря судового засідання Михалюк М.Ю., представника відповідача Здинянчина Р.Т., розглянув у відкритому судовому засіданні в місті Львові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної установи Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , позивачка) 09.07.2020 звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Державної установи Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських (далі - ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських , відповідач) з вимогою стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу за період від часу набрання чинності судовим рішенням про поновлення на роботі до часу фактичного поновлення на роботі, а саме з 17.10.2019 по 08.12.2019 за 53 календарних дні в сумі 19179 грн. 11 коп.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що на підставі рішення Львівського окружного адміністративного суду №1.380.2019.002142 від 16.10.2019 ОСОБА_1 поновлена на роботі у ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських на посаді, рівнозначній посаді психолога; рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді суд допустив до негайного виконання. Разом з тим, відповідач прийняв наказ №60о/с про поновлення ОСОБА_1 на роботі в ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських лише 09.12.2019. Позивачка вказує, що рішення про її поновлення на роботі фактично виконане 09.12.2019, тому просить стягнути з відповідача середній заробіток від часу набрання чинності судовим рішенням про поновлення на роботі до часу фактичного поновлення на роботі, а саме з 17.10.2019 по 08.12.2019 за 53 календарних дні в сумі 19179 грн. 11 коп.

Відповідач позовні вимоги ОСОБА_1 не визнає та просить відмовити в задоволенні позову, оскільки відповідач вживав заходи щодо виконання рішення суду шляхом введення в штат посади, його вини у затримці виконання рішення суду немає.

Сторони повідомили суд, що відповідно до наказу голови Національної поліції України №470 від 17.06.2020 ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських перейменовано на ДУ Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України , що підтверджується наданими документами.

Суд з`ясував зміст заяв по суті спору, заслухав пояснення присутніх учасників справи, дослідив долучені до матеріалів справи письмові докази та встановив такі фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини:

рішенням Львівського окружного адміністративного суду №1.380.2019.002142 від 16.10.2019 позов ОСОБА_1 задоволено частково, суд серед іншого (а.с. 4-8):

- визнав протиправним та скасував наказ Державної установи Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських від 12.04.2019 №23о/с в частині звільнення ОСОБА_1 зі служби в поліції;

- зобов`язав Державну установу Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських поновити ОСОБА_1 на роботі у Державній установі Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських на посаді, рівнозначній посаді психолога, з 13.04.2019;

- стягнув з Державної установи Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 67 669 грн. 69 коп., з відрахуванням обов`язкових податків і зборів.

- допустив рішення в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді та стягнення на користь ОСОБА_1 заробітної плати за один місяць в розмірі 10675,38 грн. до негайного виконання.

В цьому рішенні суд з посилання на правові висновки Верховного Суду вказав, що розрахунок середнього заробітку за час вимушеного прогулу, який підлягає стягненню на користь ОСОБА_1 , має проводитись шляхом множення розміру середньоденного заробітку в сумі 361,87 грн. на кількість календарних днів вимушеного прогулу.

09.12.2019 наказом ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських №60о/с Про поновлення поновлено ОСОБА_1 на роботі в ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських на посаді психолога з 13.04.2019(а.с. 10-12).

При прийнятті рішення суд керується такими правовими нормами:

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з статтею 235 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України) у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу, у тому числі у зв`язку з повідомленням про порушення вимог Закону України Про запобігання корупції іншою особою, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Частиною сьомою статті 235 КЗпП України визначено, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

У разі затримки власником або уповноваженим ним органом виконання рішення органу, який розглядав трудовий спір про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, цей орган виносить ухвалу про виплату йому середнього заробітку або різниці в заробітку за час затримки (стаття 236 КЗпП).

Середній заробіток працівника визначається відповідно до статті 27 Закону України Про оплату праці від 24.03.1995 N 108/95-ВР за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі - Порядок № 100).

Відповідно до абзацу 3 пункту 2 розділу ІІ Порядку № 100 середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата.

Відповідно до статті 94 Закону України Про Національну поліцію від 02.07.2015 №580-VIII (далі - Закон №580-VIII) поліцейські отримують грошове забезпечення, розмір якого визначається залежно від посади, спеціального звання, строку служби в поліції, інтенсивності та умов служби, кваліфікації, наявності наукового ступеня або вченого звання. Порядок виплати грошового забезпечення визначає Міністр внутрішніх справ України.

На виконання статті 94 Закону України Про Національну поліцію , постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 №988 Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції прийнятий наказ №260 від 06.04.2016 Про затвердження Порядку та умов виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання . Цим наказом затверджено Порядок та умови виплати грошового забезпечення поліцейським Національної поліції та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання (надалі - Порядок № 260).

Відповідно до пункту 9 Порядку №260 при виплаті поліцейським грошового забезпечення за неповний місяць розмір виплати за кожний календарний день визначається шляхом ділення суми грошового забезпечення за повний місяць на кількість календарних днів у місяці, за який здійснюється виплата. Отже, грошове забезпечення поліцейських обраховується та виплачується з розрахунку календарних днів.

Розділ III Порядку №260 визначає окремі питання виплати грошового забезпечення поліцейським. Згідно з пунктом 6 цього розділу поліцейським, звільненим зі служби в поліції, а потім поновленим на службі у зв`язку з визнанням звільнення незаконним, за час вимушеного прогулу з дня звільнення виплачуються всі види грошового забезпечення (в тому числі премія), які були їм визначені на день звільнення. Підставою для нарахування та виплати грошового забезпечення є наказ керівника органу поліції про поновлення особи на службі або скасування наказу про його звільнення.

Відповідно до частини першої статті 370 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) судове рішення, яке судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Згідно з приписами частини другої статті 372 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання. Пункт 3 частини першої статті 371 КАС України визначає, що рішення суду про поновлення на посаді у відносинах публічної служби виконуються негайно.

Згідно з роз`ясненнями Пленуму Верховного Суду України, викладеними у постанові Про практику розгляду судами трудових спорів № 9 від 06.11.1992 рішення про поновлення на роботі вважається виконаним з дня видання власником або уповноваженим ним органом про це наказу (пункт 34).

При прийнятті рішення суд виходить з таких мотивів:

16.10.2019 Львівський окружний адміністративний суд прийняв рішення у справі №1.380.2019.002142, яким скасував наказ від 12.04.2019 №23о/с в частині звільнення ОСОБА_1 зі служби в поліції. Суд поновив ОСОБА_1 на роботі у ДУ Львівський спеціалізований центр підготовки поліцейських на посаді, рівнозначній посаді психолога, з 13.04.2019.

Рішення суду №1.380.2019.002142 від 16.10.2019 в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді суд допустив до негайного виконання. Фактично рішення суду про поновлення ОСОБА_1 на посаді виконане 09.12.2019, що підтверджується копією наказу по особовому складу Про поновлення №60о/с від 09.12.2019. Отже, період з 17.10.2019 по 08.12.2019 є періодом затримки виконання рішення суду про поновлення ОСОБА_1 на посаді. Відтак, роботодавець/відповідач повинен виплатити ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу через затримку виконання рішення суду з 17.10.2019 по 08.12.2019 включно (53 календарні дні), що складає 19179,11 грн. (53 х 361,87 грн.).

Щодо доводів відповідача про відсутність вини у затримці виконання рішенні суду про поновлення ОСОБА_1 на роботі, то такі не є підставою для звільнення його від відповідальності, передбаченої ст. 236 КЗпП та для відмови в стягненні коштів на користь незаконно звільненого працівника за час затримки виконання рішення суду про поновлення на посаді. Окрім того, суд враховує, що відповідач мав процесуальну можливість звернутися про відстрочку виконання рішення суду №1.380.2019.002142, проте не скористався нею.

З огляду на все викладене, вимога позивачки про стягнення з відповідача середнього заробітку за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення суду про поновлення на роботі є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Оскільки при виплаті середнього заробітку в сумі 19179,11 грн. з цієї суми належить утримати передбачені законодавством податки, збори та інші обов`язкові платежі, суд на підставі пункту 1 частини 6 статті 246 КАС України встановлює порядок виконання рішення суду.

Питання про розподіл судових витрат за приписами статті 139 КАС України суд не вирішує, оскільки позивачка згідно з пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір звільнена від сплати судового збору, а сторони не надали доказів понесення інших судових витрат.

Керуючись ст.ст. 9, 19-20, 22, 25-26, 90, 139, 229, 241-246, 250, 251, 255, 295, пп. 15.5 п.15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державної установи "Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України" (79040, Львівська область, м. Львів, вул. Збиральна, буд. 28; ідентифікаційний код 41374577) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) середній заробіток за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення суду про поновлення на роботі в сумі 19179 (дев`ятнадцять тисяч сто сімдесят дев`ять) гривень 11 коп.

Встановити такий порядок виконання цього рішення суду: при виплаті ОСОБА_1 середнього заробітку роботодавцеві слід нарахувати, утримати та перерахувати у відповідні бюджети/фонди передбачені законодавством податки, збори та інші обов`язкові платежі.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту. Апеляційна скарга подається до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який постановив рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складене 28.09.2020.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91810600
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —380/5347/20

Рішення від 24.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Рішення від 24.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 14.07.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні