Рішення
від 28.09.2020 по справі 420/5796/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5796/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2020 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Білостоцького О.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження, визначеного ч.5 ст.262 КАС України, адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління (далі ГУ) ДПС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК про стягнення податкового боргу з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у загальному розмірі 33 503,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК має заборгованість зі сплати податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), яка виникла на підставі несплати відповідачем суми узгоджених податкових зобов`язань, самостійно задекларованих ним у податковій декларації №9034731260 від 01.03.2018 року та визначених позивачу податковим повідомленням-рішенням ГУ ДФС в Одеській області №0106205106 від 15.08.2019 року. Відповідач своєчасно податковий борг не сплатив, що стало підставою для звернення Головного управління ДПС в Одеській області до суду із зазначеним адміністративним позовом.

Ухвалою суду від 31.07.2019 року позовну заяву Головного управління ДПС в Одеській області було прийнято до розгляду, у справі було відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін. Зазначеною ухвалою товариству з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК було запропоновано в 15-денний строк з дня отримання ухвали надати відзив на адміністративний позов.

Суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі (ст. 258 КАС України).

Згідно частини 2 ст.262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Статтею 124 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що судові виклики і повідомлення здійснюються повістками про виклик і повістками-повідомленнями. Судові виклики або судове повідомлення учасників справи здійснюється: юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Копію ухвали суду від 31.07.2020 року про відкриття спрощеного позовного провадження у справі було направлено відповідачу за адресою, зазначеною позивачем в адміністративному позові та яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Поштове відправлення було доставлено за адресою підприємства, однак не було вручено відповідачу, про що свідчить інформація з інтеренет-ресурсу Укрпошти Трекінг поштових відправлень .

Відповідно до ч. 11 ст. 126 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Крім того, ухвалу суду від 31.07.2020 року про відкриття провадження у справі №420/5796/20 було також оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Однак, ні у визначений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі строк, ні станом на час розгляду справи по суті, від товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК відзиву на позовну заяву ГУ ДПС в Одеській області, будь-яких пояснень по суті спірних правовідносин або доказів на спростування заявлених контролюючим органом позовних вимог до суду не надходило.

З огляду на вищезазначене суд вважає, що ним було вжито всіх необхідних заходів, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України для повідомлення відповідача про розгляд адміністративної справи та реалізації останнім права на судовий захист своїх прав та інтересів, що дає підстави суду розглядати справу за наявними в ній матеріалами та доказами.

Судом під час розгляду справи встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК зареєстровано юридичним департаментом Одеської міської ради як юридична особа 12.06.2017 року за №15561020000062754, та з 12.06.2017 року знаходиться на обліку в податковому органі, як платник податків. З 01.07.2017 року по 17.05.2019 року підприємство було зареєстровано платником податку на додану вартість (а.с. 18).

Відповідно до облікової картки платника податку та довідки про суму податкового боргу платника податків станом на 25.06.2020 року за товариством з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК рахується податкова заборгованість по сплаті податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) на суму 33 333,00 грн., яка виникла на підставі самостійно визначених відповідачем податкових зобов`язань у податковій декларації №9034731260 від 01.03.2018 року за лютий 2018 року.

Також судом встановлено, що 08.05.2019 року головним державним ревізором-інспектором відділу податків і зборів з юридичних осіб Північного управління у м. Одесі ГУ ДФС в Одеській області Стояновою А.В. було проведено камеральну перевірку податкової звітності відповідача з податку на додану вартість за січень 2018 року, за результатами якої складено відповідний акт перевірки №2357/15-32-51-06 (а.с. 27-28).

На підставі висновків вищезазначеного акту перевірки Головним управління ДФС в Одеській області було винесене податкове повідомлення-рішення №0106205106 від 15.08.2019 року (а.с. 21), яким на відповідача за затримку подачі податкової звітності податку на додану вартість за січень 2018 року було накладено штраф у розмірі 170,00 грн.

Вищезазначений акт та податкове повідомлення-рішення направлялось ГУ ДФС в Одеській області відповідачу засобами поштового зв`язку, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 22-23, 25-26).

Відомостей щодо оскарження податкового повідомлення-рішення №0106205106 від 15.08.2019 року в адміністративному або судовому порядку сторонами не надано, отже вказане грошове зобов`язання є узгодженим.

Відповідачем у встановлені законодавством строки суму зазначеної заборгованості сплачено не було, з огляду на що позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Дослідивши адміністративний позов та письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному і об`єктивному дослідженні, проаналізувавши положення чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 15.1 ст. 15 Податкового кодексу України (далі - ПК України), платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об`єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об`єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов`язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно з п. 16.1.4 ст. 16 ПК України, платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

У відповідності з п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України, платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 203 ПК України податкова декларація з податку на додану вартість подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до пункту 75.1 ст.75 ПК України контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральні та документальні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених цим Кодексом, а фактичні перевірки - цим Кодексом та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Предметом камеральної перевірки може бути своєчасність подання податкових декларацій (розрахунків) та/або своєчасність реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, акцизних накладних та/або розрахунків коригування до акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних, виправлення помилок у податкових накладних та/або своєчасність сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов`язання виключно на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах.

Відповідно до п.49.1 та 49.2 статті 49 ПК України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків зобов`язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об`єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Згідно п. 49.18 статті 49 ПК України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до п. 120.1 статі 120 ПК України (в редакції чинній на момент винесення податкового повідомлення рішення) неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до пункту 49.2 статті 49 цього Кодексу) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов`язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов`язок подання якої до контролюючих органів передбачено цим Кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Відповідно до пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України, податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України).

У зв`язку із несплатою узгодженої суми грошового зобов`язання та з метою вжиття заходів щодо її погашення, ГУ ДФС (Державної фіскальної служби) в Одеській області, правонаступником якого є ГУ ДПС (Державної податкової служби) в Одеській області, на адресу товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК направило податкову вимогу форми "Ю" від 03.04.2018 року №45427-17 на суму податкового боргу 33 333,00 грн. (а.с. 12-13), яка була направлена відповідачу засобами поштового зв`язку, що підтверджується матеріалами адміністративного позову.

Згідно п.59.5 ст.59 ПК України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податків, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилась, а податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідно до вимог пп. 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби, окрім іншого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов`язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених ПК України, стягувати суми простроченої заборгованості суб`єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному ПК України.

За приписами п.41.2 ст.41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Згідно з п.п.95.1, 95.2, 95.3 ст. 95 ПК України податковий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Як вбачається з матеріалів адміністративної справи (а.с. 18-19), у товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК відкриті наступні розрахункові рахунки у банківських установах: р/р НОМЕР_1 (українська гривня) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (українська гривня) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (долар США) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (ЄВРО) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (російський рубль) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_3 (українська гривня) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_3 (долар США) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_3 (ЄВРО) АТ Сбербанк , МФО 320627.

На підставі вищезазначеного та враховуючи те, що сума заборгованості відповідача зі сплати податку на додану вартість та податку на прибуток у загальному розмірі 33503,00 грн. є узгодженою, зазначена заборгованість підприємства підлягає стягненню з банківських рахунків товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК .

Відповідно до ч. 1 ст.77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтується її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст.90 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Відтак, приймаючи до уваги вищевикладене та оцінюючи наявні у матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Головного управління ДПС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК про стягнення з відповідача суми податкового боргу у розмірі 33503,00 грн. є обґрунтованими, документально підтвердженими, відповідають чинному законодавству, а отже підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно зі ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи. Судове рішення має відповідати завданню адміністративного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Керуючись вимогами ст.ст. 2, 5, 6-11, 77, 90, 124, 126, 241-246, 251, 255, 257-258, 262, 293, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ :

Адміністративний позов Головного управління ДПС в Одеській області (65044, м.Одеса, вул. Семінарська, 5) до товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК (65070, м.Одеса, вул. 25-ї Чапаївської дивізії, 8) про стягнення суми податкового боргу - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з банківських рахунків товариства з обмеженою відповідальністю Імпульс АПК (код ЄДРПОУ 41392781): р/р НОМЕР_1 (українська гривня) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (українська гривня) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (долар США) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (ЄВРО) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_2 (російський рубль) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_3 (українська гривня) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_3 (долар США) АТ Сбербанк , МФО 320627; р/р НОМЕР_3 (ЄВРО) АТ Сбербанк , МФО 320627 суму заборгованості зі сплати податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у загальному розмірі 33 503,00 грн. (тридцять три тисячі п`ятсот три гривні нуль копійок) на бюджетний рахунок №098999980313010029000015007, отримувач коштів УК у м. Одесі/Малиновський район/14060100, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код ЄДРПОУ 38016923.

Рішення суду може бути оскаржене до П`ятого апеляційного адміністративного суду в порядку та строки, встановлені статтями 293, 295 та пп.15.5 п.15 ч.1 розділу VII Перехідних положень КАС України.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 255 КАС України.

Суддя О.В. Білостоцький

.

Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено28.09.2020
Номер документу91810780
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —420/5796/20

Рішення від 28.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 31.07.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

Ухвала від 06.07.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні